Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Työhaastattelussa kannattaa olla oma itsensä: ”Jännitystä ei tarvitse peitellä”

Työhaastatteluun valmistautuminen aiheuttaa monelle päänvaivaa. Miten teen parhaan vaikutuksen työnantajaan? Rinta-Joupin Autoliikkeen pitkäaikaiset rekrytoinnin ammattilaiset antoivat omat vinkkinsä työhaastatteluun saapuville.

Henkilöstöjohtaja-Eeva Puska
”Haastattelija on ennen kaikkea kiinnostunut sinusta, joten ole valmis kertomaan itsestäsi, persoonastasi ja osaamisestasi”, kannustaa Rinta-Joupin Autoliikkeen henkilöstöjohtaja Eeva Puska.

Rinta-Joupin Autoliikkeen henkilöstöjohtaja Eeva Puska sekä aluemyyntipäällikkö Heikki Laine ovat molemmat kokeneita työhaastattelijoita. Rinta-Joupin Autoliikkeellä pitkän uran tehnyt Puska siirtyi henkilöstöhallinnon puolelle vuonna 2017, jonka jälkeen hän on ollut tiiviisti mukana rekrytointiprosesseissa. Vuonna 2008 yrityksessä työt aloittanut Laine on osallistunut automyyjien rekrytointeihin vuodesta 2015.

Kysyimme kaksikolta parhaita vinkkejä työhaastatteluun valmistautuvalle.

Tee työhakemus huolella

Puskan mielestä hakemuksesta huomaa heti, jos sen eteen on hieman nähty vaivaa. Vaivannäöstä kertoo hänen mukaansa esimerkiksi hyvin täytetty sähköinen hakemus, jonka liitteenä on erillinen, kyseiselle hakijayritykselle osoitettu hakemuskirje sekä helppolukuinen ansioluettelo.

– Rekrytoinneissa on mielestäni tällä hetkellä vähän kahta eri koulukuntaa. Osa kannattaa helppoa hakemista esimerkiksi pelkän LinkedIn-profiilin perusteella, mutta itse olen perinteisemmän tyylin kannattaja, toteaa Puska.

Puska liputtaa myös viime vuosina yleistyneiden videoesittelyiden puolesta.

– Videoesittely on henkilökohtaisempi ja sen kautta pääsee hakijaa lähemmäs, kuin pelkän tekstin perusteella.

Laineen mukaan ansioluettelosta on hyvä löytyä oleelliset asiat, jotka herättävät työnantajan mielenkiinnon. Automyyjiä rekrytoivana hän ei kuitenkaan anna ansioluettelolle liikaa painoarvoa.

– Fiksusti tehty CV antaa jo ennakkoon hyvän kuvan hakijasta. Toisaalta taas parhaat myyjät eivät välttämättä ole parhaita ansioluettelon tekijöitä, Laine kuvailee.

Aluemyyntipäällikkö-Heikki Laine
Aluemyyntipäällikkö Heikki Laineen mukaan automyyjän työssä eritoten oikea asenne ja tahtotila ratkaisevat.

Ole oma itsesi

Sekä Puskalla että Laineella on lyhyt ja ytimekäs neuvo työhaastatteluun valmistautuvalle: ole oma itsesi.

– Yleensä keskustelu lähtee sujumaan kuin itsestään, kun alun jännitys hieman helpottaa, kannustaa Puska.

Puska korostaa, että ensimmäinen vaikutelma syntyy jo ensi sekunneista alkaen – on siis hyvä miettiä, miten kohtaa uusia ihmisiä ja millä mielellä saapuu työhaastatteluun.

–  Innostusta tai jännitystä ei tarvitse peitellä, vaan omia tunteita kannattaa näissä tilanteissa sanoittaa. Haastattelija on ennen kaikkea kiinnostunut sinusta, joten ole valmis kertomaan itsestäsi, persoonastasi ja osaamisestasi. Voit esimerkiksi miettiä kolme asiaa, mitkä haluat keskustelussa tuoda esiin itsestäsi, Puska neuvoo.

Laineen mielestä työhaastattelussa on turha esittää mitään teatteria, sillä kaikenlainen esittäminen paistaa heti läpi.

–  Kannattaa olla rehdisti oma aito itsensä, sillä autokauppa on ihmiseltä ihmiselle -toimintaa. Ihmisestä jää heti ensikohtaamisella tietynlainen mielikuva ja muistijälki, joten ei kannata yrittää olla muuta, kuin mitä on.

Ei kannata yrittää olla muuta, kuin mitä on.

Aluemyyntipäällikkö Heikki Laine

Tuo persoonasi ja asenteesi rohkeasti esiin

Koulutuksen ja kokemuksen merkitys vaihtelee työtehtävästä riippuen. Joihinkin toimenkuviin vaaditaan oikeanlainen koulutus ja kokemus, kun taas toisissa tehtävissä sopiva persoona ja asenne merkitsevät eniten.

– Esimerkiksi mekaanikolla on oltava oikeanlainen koulutus ja kokemus, kun taas automyyjän tehtävään voi hakeutua monenlaisella taustalla. Automyyjän tehtävässä oleellista on halu auttaa ihmistä, etsiä ratkaisua ja kyky kohdata ihminen aidosti puhelimessa ja kasvotusten, Puska luettelee.

Automyyjän tehtävässä työnhakijan omalla persoonalla on Laineen mielestä enemmän vaikutusta valintaan, kuin kokemuksella tai koulutuksella.

– Oikea asenne ja tahtotila ratkaisevat. Hakijan pitää olla avoin uuden oppimiselle ja muutoksille sekä nähdä asioita mahdollisuuksina. Sosiaalisuus on myös tärkeää, sillä tässä työssä pitää tulla ihmisten kanssa toimeen.

Henkilöstöjohtaja-Eeva Puska
Eeva Puskan mukaan työntekijän kannattaa ennen haastattelua kerrata mielessään omia vahvuuksiaan.

Opettele sanoittamaan vahvuutesi

Vaikka työhaastatteluun meno jännittäisi, niin ennen oven avaamista on hyvä kerrata vielä mielessään omat vahvuutensa. Hakijan tulisi pystyä tuomaan työnantajalle selkeästi ilmi, miksi juuri hänet tulisi valita kyseiseen tehtävään.

–  Vakuuttava haastateltava osaa sanoittaa osaamistaan ja motivaatiotaan sekä perustella konkreettisin esimerkein, miksi hän olisi oikea valinta tehtävään, Puska linjaa.

Työhaastattelussa ei turhaan tarvitse peitellä asioita. Laine painottaa, että työhaastattelussa kannattaa ennen kaikkea olla rehellinen.

–  Se herättää luottamusta, jos osaa avautua vaikeistakin asioista. Kannattaa olla rehellinen ja avoin oma itsensä, se tekee aina vaikutuksen, Laine ohjeistaa.

Ole valmis oppimaan uutta

Työnantaja ei odota hakijalta täydellisyyttä. Laine muistuttaa, ettei automyynnin alalle haeta aina valmista osaajaa ja ammattilaista. Omia kykyjään ei kannata hävetä, sillä automyynti on alusta loppuun saakka uuden oppimista.

–  Ei kannata miettiä, etteikö pystyisi tai oppisi, sillä kaikilla on mahdollisuus oppia ja kasvaa työn mukana.

Autoalalla digitaalisuus ottaa jatkuvasti isompaa jalansijaa, joten laitteistot ja ohjelmistot vaativat esimerkiksi automyyjältä jatkuvaa uuden oppimista.

– Tämän päivän teknologiankin kyllä oppii, kun on oikea asenne tekemiseen, lupaa Laine.

Automyyjän uralla tulee Laineen mukaan vastaan myös paljon epäonnistumisia ja vastoinkäymisiä, mutta näistä ei pidä lannistua, vaan nähdä ne uusina mahdollisuuksina.

– Tässä lajissa pitää olla ääretön halu ja palo, sillä pääsee pitkälle. Sitkeys kuuluu olennaisena osana automyyjän ammattiin.

rekry-huolto-myyjä-sihteeri-jenni-andreas-heikki (1)

Töihin meille?

Tarjoamme jatkuvasti monipuolisia työmahdollisuuksia niin myynnin, huollon, hallinnon kuin viestinnän osaajille ympäri Suomen.

Katso avoimet työpaikkamme ja liity osaksi huipputiimiä!