Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Näin valitset vetoauton asuntovaunun vetämiseen

Mikä on paras vetoauto asuntovaunun vetämiseen? Täysin oikeaa vastausta ei liene olemassa, mutta hyviä vinkkejä oikeanlaisen vetoauton valintaan löydät tästä artikkelista.

Eemeli Virta-automyyja-vetoauto-asuntovaunu-lava-auto-avolava-pickup-vetoaisa-hobby-pori
”Vaunun tulisi olla järkevän kokoinen vetoautoon nähden”, ohjeistaa automyyjä Eemeli Virta.

Kukin autonvalmistaja on tarkkaan määritellyt auton perään kytkettävän vaunun enimmäispainon. Kytkentämassatiedot löytyvät auton rekisteritiedoista ja ovat ehdoton asia tarkistaa matkailuvaunua ostettaessa – tai valitessa vetoautoa jo olemassa olevalle vaunulle.

Mitä ominaisuuksia hyvältä vetoautolta vaaditaan?

Rinta-Joupin Autoliikkeen automyyjällä Eemeli Virralla on kertynyt kokemusta vetoautojen ja asuntovaunujen myynnistä neljän vuoden ajalta. Työssään hän on vetänyt useampia erilaisia vaunuja erilaisilla vetoautoilla. Nyt hän ohjeistaa kaikkia asuntovaunumatkailusta haaveilevia oikeanlaisen vetoauton hankintaan.

Aloittelevalle karavaanarille Eemeli antaisi yhden kaikkein tärkeimmän ohjeen vetoauton valintaan: suhteuta auton koko vedettävään asuntovaunuun nähden sopivaksi.

– Vaunun tulisi olla järkevän kokoinen vetoautoon nähden, ettei lähdetä vetämään liian suurta vaunua liian pienellä autolla. Asuntovaunut ovat nykyisin myös leveämpiä kuin ennen, joten autonkin olisi hyvä olla mahdollisimman leveä, jottei erillisiä lisäpeilejä välttämättä tarvittaisi.

Kaikki ei ole aina vetoautosta kiinni, sillä myös asuntovaunuissa on vedettävyyden kannalta huomattavia eroja.

Asuntovaunun valinnallakin on väliä

Eemelin mukaan neliveto on vetoautona lähtökohtaisesti paras, sillä nelivetoisen auton paino on isompi ja hallittavuus parempi. Lisäksi hän liputtaa dieselautojen puolesta pienen kulutuksen ja suurten vetomassojen vuoksi.  

– Hyviä vetoautomalleja ovat nelivetomaasturit, kuten Volvo XC90, BMW X3 tai X5 sekä Mercedes-Benz GLC tai GLE. Hybridiauto on niin ikään vetoautona hyvä valinta, sillä edellä mainitut mallit toimivat vetoautoina hyvin myös hybridiversioina.

Suuri huippunopeus ei vetoauton valinnassa ole merkittävä tekijä, sillä Suomessa maksiminopeus vaunua vedettäessä on 80 kilometriä tunnissa.

Paras mahdollinen vetoauto ei kuitenkaan aina takaa unelmien vaunureissua. Myös asuntovaunuissa on vedettävyyden kannalta huomattavia eroja. Eemeli kertoo, että esimerkiksi telivaunu, eli kaksiakselinen vaunu, on vakaampi vetää.

– Polar-merkki on erityisesti panostanut vaunun vedettävyyteen. Polarin asuntovaunut on mitoitettu niin, että ne ovat kaikin puolin hyviä vaunuja vetää, kehuu Eemeli.

Älä jää vaunun kanssa tien varteen

Ensimmäiselle karavaanireissulle lähdettäessä tulisi varmistua siitä, että yhdistelmä on toimintavarma myös tien päällä. Eemeli tähdentää, että vaunua on aina turvallisinta vetää autolla, joka on oikeasti kunnossa.

– Esimerkiksi auton renkaissa tulee olla hyvä pinta ja kaikki mahdolliset kolinat pitää tarkastaa, jottei tule sitä ongelmaa, että jäisi vaunun kanssa tien varteen. Se on asuntovaunun ja auton yhdistelmällä melko hankala yhtälö.

Asuntovaunusta tulee puolestaan tarkastaa, että vaunu on asianmukaisesti kytketty vetoautoon ja että vaunun valot, kuten jarruvalot ja vilkut, toimivat.

– Vaunusta on hyvä myös tarkistaa renkaiden paineet ennen matkalle lähtöä, Eemeli muistuttaa.

polar-asuntovaunu-matkailuvaunu-matkailuajoneuvo-kesa-vetoauto
Polarin vaunuissa on kiinnitetty erityistä huomiota mitoitukseen, jotta vaunu olisi mahdollisimman hyvä vedettävä.

Vetokoukku voidaan asentaa myös jälkikäteen

Vetoautosta tulisi luonnollisesti löytyä vetokoukku, johon vaunun saa kytkettyä. Vetokoukun voi useimmiten myös jälkiasentaa autoon. Lainsäädäntö ei nykyisin vaadi erillisiä lisäpeilejä, mutta vetoautosta tulee nähdä auton ja vaunun sivuille sekä pystyä seuraamaan takaa tulevaa liikennettä.

Vetoauton muut lisävarusteet riippuvat paljon käyttötarpeesta.

– Esimerkiksi vetoauton perävaunupistokkeeseen kannattaa asennuttaa jatkuva sähkönsyöttö, jotta vaunuun saadaan virtaa sekä ladattua akkua. Peruutuskamera on myös kätevä lisävaruste vetoautossa, Eemeli toteaa.

Matkailu voi olla asteen verran miellyttävämpää erityisesti pidemmillä reissuilla, mikäli vetoautoksi valitsee automaattivaihteistolla varustetun yksilön.

Voiko sähköauto olla vetoauto?

Tänä päivänä myös täyssähköautosta voi olla täysveriseksi vetoautoksi – kunhan ottaa huomioon tietyt asiat. Vetotehtäviin kannattaa valita markkinoiden pisimmällä toimintamatkalla varustettu sähköauto, sillä kulutus kasvaa ja sitä myöten toimintamatka lyhenee merkittävästi, kun perään kytketään painava asuntovaunu.

Eemeli muistuttaa, että vaikka toimintamatkan suhteen tulee olla tarkkana, sähköautojen vääntömomentti ja muut ominaisuudet tukevat hyvin vaunun vetämistä.

– Sähköautoa voi ilman muuta harkita vetoautoksi. Esimerkiksi Kian uusi malli EV9 sopii ominaisuuksiltaan erinomaisesti myös vetämiseen, Eemeli valaisee.

Matkailuvaunun vetämiseen tarvitaan lähes poikkeuksetta BE-luokan ajokortti

B-luokka

B-luokan ajokortilla eli henkilöautokortilla saa ajaa kokonaismassaltaan enintään 3 500 kg painavaa ajoneuvoa, joka on suunniteltu ja valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä.

B-luokan ajoneuvoon voidaan kytkeä kokonaismassaltaan enintään 750 kg painava perävaunu, mikä mahdollistaa enintään 4 250 kg auton ja vaunun yhdistelmän kokonaismassan. Vaihtoehtoisesti B-luokan ajoneuvoon voi kytkeä yli 750 kg painavan perävaunun edellyttäen, ettei yhdistelmän kokonaismassa kuitenkaan ylitä 3 500 kg.

BE-luokka

BE-luokan ajokortilla tai pikku-E:llä saa ajaa kokonaismassaltaan enintään 3 500 kg painavan B-luokan ajoneuvoa, johon kytketyn perävaunun kokonaismassa on yli 750 kg mutta alle 3 500 kg.

BE-kortti mahdollistaa enintään 3 500 kg painavan hinattavan ajoneuvon vetämisen enintään 3 500 kg painavalla B-luokan vetoautolla. Yhdistelmän kokonaismassa voi toisin sanoen olla korkeintaan 7 000 kg.

Etsitkö sopivaa vetoautoa?

Meiltä löydät monipuolisen valikoiman vetoautoja eri tarpeisiin. Muista aina tarkistaa perustiedot-kohdasta auton sallittu vetomassa. Voit myös rajata valikoimaa asettamalla hakuehdoksi esimerkiksi nelivetovaihteiston.

Hobby-matkailuvaunut-asuntovaunut-vetoauto-kevat