Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Rinta-Joupin Autoliikkeen Janne Mäenpää testasi mekaanikon taitojaan MM-rallissa: ”Oli aivan mahtava reissu!”

Jyväskylän MM-ralli tarjosi tänä vuonna erityislaatuisen mahdollisuuden kolmelle Škoda-mekaanikolle. Yksi heistä oli Rinta-Joupin Autoliikkeen mekaanikko Janne Mäenpää.

Skoda mekaanikko Janne Mäenpää MM-rallit
Janne Mäenpää (edessä oik.) työskenteli MM-ralleissa Mikko Heikkilän auton mekaanikkona.

Škodan maahantuoja järjesti yhteistyössä TGS Worldwide -rallitiimin kanssa Škoda-mekaanikoille kilpailun, josta kutsuttiin kolme voittajaa osallistumaan Jyväskylän MM-ralleihin Toni Gardemeisterin luotsaaman TGS Worldwide -tiimin mekaanikkoina.

Yksi kilpailun voittajista oli Rinta-Joupin Autoliikkeen Porin huollossa työskentelevä Škoda-mekaanikko Janne Mäenpää, jolle autourheilun maailma oli ennen MM-ralliviikonloppua ollut tuttua vain vastaanottimien välityksellä.

Suomen MM-ralli ajettiin Keski-Suomen komeissa maastoissa elokuussa. Kokemus rallimekaanikkona työskentelemisestä ammattilaistiimissä oli Mäenpäälle ikimuistoinen.

– Todella hyvät tunnelmat näin viikonlopun jälkeen, oli aivan mahtava reissu.

Skoda mekaanikko Janne Mäenpää MM-rallit
”Haluaisin ehdottomasti kokea ainakin vielä toiset kisat rallimekaanikkona”, Mäenpää toteaa.

Näköalapaikka rallin maailmaan

Mekaanikkokolmikko otettiin Mäenpään mukaan tiimissä erinomaisesti vastaan.

– Meitä neuvottiin kysymään, jos tulee mitään vähänkin epäselvää. Tiimin mekaanikko Matti Pietarila selitti pyytämättäkin vähän kaikesta, hän kehuu.

Mäenpää työskentelee itse Rinta-Joupin Autoliikkeessä koulutettuna Škoda HiTech -mekaanikkona, mutta ralliautot tarjosivat hänelle täysin uudenlaisen haasteen. MM-ralliviikonloppu oli miehelle todellinen näköalapaikka ralliautoilun maailmaan, joskin yhden osakilpailuviikonlopun jälkeen jäi vielä paljon näkemättä.

– Tuli opittua paljon ralliautoista ja paljon jäi vielä opittavaakin. Oli myös mielenkiintoista nähdä, miten ralliorganisaatiossa kaikki toimii. Se on iso kokonaisuus ja siitäkin jäi vielä paljon näkemättä.

Kilpailu jatkui mekaanikkojen ansiosta

Mäenpää nimettiin työskentelemään WRC2-luokassa ajavan tiimikuljettaja Mikko Heikkilän Škoda Fabia Rally2 Evo -kilpa-auton parissa. Heikkilä aiheutti lauantain ratoksi mekaanikoilleen muutamia hikipisaroita ajamalla ulos 12. erikoiskokeella.

– Lähdettiin trailerin kanssa paikan päälle ja tehtiin siellä tarvittavat korjaukset, minkä jälkeen tuotiin auto trailerilla huoltoon. FIA:n kisainsinööri tuli hyväksymään tarvittavat korjaustyöt, jonka jälkeen oli kolme tuntia aikaa korjata auto. Kaksi ja puoli tuntia siinä lopulta meni, Mäenpää kertaa. 

Mekaanikoiden ripeän toiminnan ansiosta Heikkilä pääsi superrallisäännön turvin jatkamaan kilpailua sunnuntaina ja kellotti sunnuntain toiselle erikoiskokeelle luokkansa nopeimman ajan.

Heikkilä itse kiitti tiedotteessaan tiimiä nopeasta toiminnasta autonsa hyväksi.

– Valtava kiitos tiimille, että saivat auton kuntoon sääntöjen mukaisen kolmen tunnin sisään ja päästiin vielä ajamaan nämä sunnuntain erikoiskokeet, kiitteli Heikkilä.

Skoda mekaanikko Janne Mäenpää MM-rallit
Janne Mäenpää huolsi MM-ralleissa WRC2-luokkaa ajavan Mikko Heikkilän autoa. Kuva: Touho Häkkinen/AKK

”Kyllä se kipinä ralliin syttyi”

Vauhdikas ralliviikonloppu teki Mäenpäähän lähtemättömän vaikutuksen.

– Kyllä se kipinä ralliin aika lailla syttyi tämän viikonlopun aikana. Me kaikki kolme kilpailun voittajaa sanoimme, että ensi vuonna ei tarvitse erikseen järjestää kilpailua, vaan tulemme paikalle ihan kysymälläkin, Mäenpää hymyilee.

Tiimin puolella oltiin myös selvästi tyytyväisiä Škoda-mekaanikkojen otteisiin, sillä kolmikkoa kehotettiin soittamaan rohkeasti ensi vuoden pestiä ajatellen. Mäenpää aikoo vielä toistaiseksi pitää päivätyönsä, mutta on valmis tarttumaan rallihaasteisiin myös tulevaisuudessa.

– Haluaisin ehdottomasti kokea ainakin vielä toisetkin kisat rallimekaanikkona.

Katso myös