Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

3 000 kilometriä mittarissa ja takana nolla tankkauskertaa – turkulainen Kalle vaihtoi Škodan hybridimalliin

Škodan uusi ladattava hybridiauto mahdollistaa kaupunkiajon täyssähköllä, mikä nollaa polttoainekustannukset. Rinta-Joupin Autoliikkeen Turun myymälässä autoon pääsee tutustumaan heti.

Uuteen Škodaansa tyytyväinen Kalle Grönlund (vas.) on löytänyt omalle ajotyylilleen erinomaisesti sopivan auton. Oikealla Turun myyntipäällikkö Lasse Lintula.

Turkulainen Kalle Grönlund hankki Škodan ladattavan Superb iV -mallin hybridiauton kaksi kuukautta sitten. Hän päätti vaihtaa aiemman Škodansa hybridimalliin paremman varustelutason ja hybridimoottorin vuoksi.

– Päädyin Škodaan aikoinaan testattuani kaikki automerkit ja tehtyäni ainakin kymmenen koeajoa. Silloin kävi selväksi, että Škoda on meidän automme, hän muistelee

– Aiempi auto oli muuten aivan sama malli, mutta nyt vaihdoimme hybridiin. Uudella autolla on kertynyt ajokilometrejä noin kolmetuhatta, Grönlund kertoo.

Škoda Superb iV on Grönlundin ensimmäinen hybridiauto, ja ladattavan hybridin ominaisuudet ovat vakuuttaneet jo ensimmäisten käyttökuukausien aikana.

– Hybridi sopii erittäin hyvin minun ajotyyliini ja siihen, miten ajan päivittäin. Ajan pääasiassa lyhyttä kaupunkiajoa, jolloin polttomoottorilla tulee ajettua loppujen lopuksi hyvin vähän. Minulla on esimerkiksi jäljellä vielä puolet siitä tankillisesta, mitä tankattiin kun auton ostin, eli vielä en ole tankannut uutta autoa kertaakaan, sanoo Kalle Grönlund.

Tuore hybridikuski on sanojensa mukaan ollut aina taloudellinen kuljettaja. Uuden hybridiauton myötä jarruttamista ei tarvitse enää miettiä samaan tapaan kuin aikaisemmin.

– Hybridillä jarruttaessa jarrutusenergia menee talteen akkuun, jolloin ajaminen on aiempaa huolettomampaa, iloitsee Kalle Grönlund.

Hybridi on Škodan uusi aluevaltaus

Rinta-Joupin Autoliikkeen Turun myymälän myyntipäällikkö Lasse Lintula näkee Škodan ladattavan hybridiauton sopivan erinomaisesti ensimmäiseksi hybridiautoksi, mutta käyvän myös kokeneelle hybridikuskille.

– Škoda Superb iV on ladattava bensiinihybridimalli. Se on isomman kokoluokan perheauto, joka tarjoaa suuret tilat matkustaa, sekä tietysti myös mahdollisuuden ajaa puhtaasti sähköllä, Lintula kuvailee.

Ladattavan sähköauton valinnassa painavat yleensä paitsi ympäristövaikutukset myös auton käyttökustannukset. Hybridiauton käytöstä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt ovat polttomoottoriautoa selvästi pienemmät, mutta myös päivittäinen rahallinen säästö on merkittävä.

– Käyttökustannukset saattavat jäädä ajomäärästä riippuen hyvinkin pieniksi, Lintula sanoo.

Škoda Superb iV on tyylikäs auto, joka sopii monenlaisiin tarpeisiin.

Kalle Grönlund vahvistaa Lintulan kertomuksen. Uutta Škodaansa Grönlund lataa kotona pikalaturilla, mutta myös muualla. Kotilatauksen hän ei ole huomannut vaikuttaneet sähkölaskuun juurikaan, mutta etukäteislaskelmien perusteella lopputulos on joka tapauksessa bensa-autoa edullisempi.

– Laskin, että sähkösopimuksellani sähkönsiirto huomioiden hinta on kymmenen senttiä kilowattituntia kohden eli käytännössä kaksi euroa sataa kilometriä kohden lämpimällä ilmalla.

Hyvä käyttöauto myös pitkille välimatkoille

Škoda Superb iV:n sähköajettavuuden kantama vaihtelee lämpötilan mukaan, ja Grönlundin käytössä se on kesällä 50 kilometrin luokkaa ja nollakeleillä 30 kilometriä. Kantama sopii hänen tarpeisiinsa verrattomasti.

– On ollut yllättävää, miten pienikin sähkörange riittää loppujen lopuksi omassa ajotyylissä. Auto kuluttaa tietysti pitkillä matkoilla myös polttoainetta. Tällöin omassa ajossa kulutus on ollut neljä litraa sataa kilometriä kohden. Akun paino ei siis ole lisännyt kulutusta, päinvastoin, sillä se vähentää polttoaineen kulutusta selvästi ja osaa katsoa, missä kohden matkaa on tehokkainta käyttää akkua ja missä kohden polttomoottoria, Kalle Grönlund kuvailee.

Ladattavassa hybridiautossa voi ajaa joko pelkästään sähköllä tai pelkästään polttomoottorilla, tai molempia vaihdellen. Tästä syystä autolla voikin taittaa myös pitkiä välimatkoja: Superbin polttoainetankki on kooltaan täysin vastaava polttomoottoriautoihin verrattuna.

– Tankin ansiosta pidempikin matka onnistuu vaivatta, sillä ajoakun varauksen loppuessa auto rupeaa käyttämään bensiiniä, Lasse Lintula kertoo.

Käytössä Škoda Superb iV:stä on paljastunut Grönlundille myös yllätyksiä, joista merkittävin on auton teho.

– Esimerkiksi kun ohitustilanteessa painaa pedaalia, huomaa että auto kiihtyy paljon rivakammin kuin aiempi auto. Tässä on sama bensakone kuin aiemmassa ja sen lisäksi myös sähkömoottori, joten tämä lähtee liikkeelle todella reippaasti!


Täysin uusi ŠKODA OCTAVIA on nyt myös saatavana ladattavana hybridinä.