Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Ennakkoluuloja sähköautoilusta: aloittelevan sähköautoilijan matkassa

Rinta-Joupin Autoliikkeen digitaalisen liiketoiminnan johtaja Susa Niemelä päätti testata sähköautoa käytännössä. Tervetuloa Susan matkaan selvittämään, pitävätkö sähköautoilun ennakkoluulot paikkansa.

Audi e-tron GT sähköauto

Minulla oli testissä Vaasassa Audi e-tron GT -täyssähköauto. Ensimmäinen kysymys tietysti oli, onko auto ladattu ja paljonko sen toimintamatka on? Hybridiautoilla ajaessa sähköllä ajaminen on aina sitä säästöä, mutta matkan jatkumisen turvaa se normaali polttomoottori, jota voi tankata missä tahansa. Audin sähköauton toimintamatka on jopa 350 kilometriä akku täynnä. Silti se tuntui vähältä, vaikka en ollut mihinkään pitkälle matkalle lähdössä.

Seuraava jännityksen aihe oli auton maavara. Koko talven maastureilla ja korkealla maavaralla ajettuani auto tuntui tosi matalalta ja leveältä. Mahtuukohan tämä edes kotona autokatokseen, kun toisella puolella on paalu ja naapurinkin pitäisi mahtua vielä omalle paikalleen?

Sähköauton lataus Audi e-tron GT sähköauto | Rinta-Joupin Autoliike
Testissä oli tyylikäs vuoden 2021 Audi e-tron GT -täyssähköauto.

Sähköauton ominaisuudet testissä

First things first: puhelimen liittäminen autoon. Puhelimen yhdistämisvaihtoehdot löytyivät valikosta ja yhdistäminen onnistui parilla painalluksella. Siitähän ne auton hienot ominaisuudet alkoivatkin – jos jossakin on mahtava äänentoisto, niin tässä autossa! Valitettavasti sitä ei millään videolla pysty toistamaan, se pitää kokea ihan itse.

Varovasti liikkeelle ja auto rullaa kevyesti. Polkimien kanssa saa olla varovainen, sillä sähköauto reagoi polkimien painalluksiin todella ärhäkästi. Kaasujalkaa pitää höllätä ja jarruttaessa auto stoppaa äkisti, joten nätisti rullaillen risteyksiin. Suojateiden hidasteisiin ja korotuksiin täytyi muistaa ajaa nyt tosi varovasti matalan maavaran vuoksi. Tosin auto kyllä hälytteli itsekin, kun tie mukulakivikadulla auto kallisteli. Tutkat toimivat hyvin joka suunnasta.

Auto tuntui tosi leveältä, mutta mahtui hyvin normaalin rivitalon katospaikalle. Kätevästä 360-kamerasta sai turvaa, kun sovitteli autoa tolpan ja naapurin auton väliin.

Audi e-tron GT sähköauto | Rinta-Joupin Autoliike
Audi tuntui leveältä, mutta mahtui hyvin rivitalon katospaikalle.

Kotona lataus olisi ollut mahdollista normaalista auton lämmitykseen varatusta pistokkeesta, mutta tällä kertaa en ladannut autoa kotona, koska akku oli täynnä.

Vilukissalle sähköauto on paras mahdollinen. Aamulla lähtiessä oli seitsemän astetta pakkasta ja auto oli muutamassa minuutissa lämmin. Yleensä kolmen kilometrin matkalla työpaikan ja kodin välillä auto ei ilman esilämmitystä ehdi lämmetä vielä yhtään.

Latauspaikkoja kartoittamassa

Latauspaikkoja tuntui olevan joka nurkalla, nyt kun niihin kiinnitti huomiota. Jokaisen isomman marketin kellarista ja kauppakeskuksen pihasta löytyi latauspaikka. Sähköautoilijat ry:n ylläpitämä latauskartta.fi näyttäisi parhaiten rekisteröivän kaikki latauspaikat karttaan. Lisäksi tuolla sivustolla sai valittua kuvasta, millainen latauspää latauspisteeseen kävi. Itse en ainakaan vielä osaa sanoa, mikä on minkäkin töpselin nimi, vaikka olen jopa koulutuksissa istunut. Testailin muutaman eri toimittajan paikkaa ja ainut vaiva tuossa latauksessa on, että sovelluksia joutuu lataamaan erilaisia. Tosin sivusta seurasin, että joillakin lataajilla oli tägi, millä he kuittasivat latauksen käyntiin. Sellaiseen en ehtinyt tutustua etukäteen, mutta eAutoilija-sivustolta löysin tästä tietoa. Tägi toimii osassa latausasemia vakaammin kuin sovellus.

Latausasema löytyi jopa Mustasaaresta saariston puolelta paikallisen kahvilan pihasta. Siellä puolen tunnin kahvittelun aikana ehti hitaammastakin latausasemasta saada 20 kilometriä lisää mittariin. Sovelluksen asennukseen ja kortin syöttämiseen meni pari minuuttia. Enemmän aikaa meni siihen, että ymmärsi valita oikean latausaseman sovelluksesta. Eihän se sovellus voinut tosiaan tietää, mihin latausasemaan olin sen auton johdon kytkenyt kiinni. Nauratti itseäkin, miten odotti kaiken toimivan kuin normaalisti autoa tankatessa; maksuautomaatti kun on aina yleensä kytketty siihen pumppuun, jonka edessä olet.

Sähköauton lataus Audi e-tron GT sähköauto | Rinta-Joupin Autoliike
Latausasema löytyi kahvipaussin yhteydessä Raippaluodon komean sillan kupeesta.

Riittääkö sähköauton toimintamatka?

Laskeskelin myös omia ajomatkoja viikon aikana ja miten tuo 350 kilometrin toimintamatka riittäisi. Työmatkaa on noin kuusi kilometriä vuorokaudessa. Yhdellä latauksella ajelisin sen sekä harrastus- ja muut matkat viikossa kevyesti. Viikolla oli myös yksi työmatka Vaasasta Tampereelle, välimatka 250 kilometriä, joten senkin olisin ajanut yhdellä latauksella. Tampereella koulutus kesti kahdeksan tuntia, joten sinä aikana olisin saanut parkkihallissa ladattua taas täyden kantaman kotimatkaa varten.

Tässä kohtaa olisin tarvinnut kotiin latauspaikan, että olisin päässyt aamulla töihin. Tosin taas yön aikana auto olisi hyvin ehtinyt normaalista verkkovirrasta ladata seuraavan päivän työmatkaa varten. Aivan turhaan siis jännitin, riittääkö toimintamatka. Ei niitä pitkiä ajoja loppujen lopuksi tule niin paljon, ja 350 kilometriä kaupunkiajoa on jo todella paljon.

Sunnuntain aurinkoisten ajelujen jälkeen sähköautoilun ennakkoluulot hälvenivät ja Audi palautettiin takaisin myyntihalliin odottamaan uutta omistajaa.

Susa

Tutustu sähköautojen valikoimaan