Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Sähköinen koeajopäivä Savonlinnassa

Konesaimaan ovi avautui ahkerasti kevään kauppapäivässämme Savonlinnassa. Halukkaita koeajolle lähtijöitä oli päivän aikana jonoksi asti.

Kauppapäivä Savonlinna koeajo sähköauto hybridi

Kauppapäivässä koeajolle oli tarjolla Kian ja Mitsubishin mallien lisäksi ensi kertaa myös BMW. Hybridien lisäksi mukana olivat täyssähköiset Kia EV6 ja BMW i4. Paikalla olivat automyyjät Mikko Paavilainen, Mika Parkkinen ja Jonne Pulkkinen Mikkelin Rinta-Joupin Autoliikkeestä. Kahvi- ja makkaratarjoilun lomasta kuulimme kokemuksia savonlinnalaisten koeajoista. 

Sähköisestä löytyy suorituskykyä

Pariskunta, jolla oli jo jonkin verran ajokokemuksia täyssähköautoista ja hybrideistä, testasi täyssähköisen BMW i4:n ajo-ominaisuuksia. Kyydissä ollut rouva kuvaili koeajoa vauhdikkaaksi.

– Vauhti oli niin kova kiihdyttäessä, että aivot meinasivat lähteä pellolle!

Mies lisäsi perään, että auton teho kieltämättä yllätti hänetkin. Pariskunta arvioi BMW i4:ää sanoilla: oikein nopea, mukava, pehmeä, hiljainen ja napakka. Auto tuntui pienikokoiselle käteen sopivalta ja hyvä ajoasento löytyi helposti. Toisella koeajollaan pariskunta tutustui Kia EV6:een, jota he arvioivat nopeaksi ja hiljaiseksi. Vaikutelma oli BMW:tä rouheampi.

– Suorituskykyä – sitä minä haluan, ja sitä löytyy riittävästi sähköautossa, painotti mies.

Tulevaisuudessa pariskunta aikoo hankkia täyssähkö- tai hybridiauton. 

Kia EV6 sähköauto
Kia EV6 herätti paljon kiinnostusta koeajopäivänä.

Lapsiperheelle tilava vaihtoehto

Noin 40 000 kilometriä vuodessa ajava perheenisä kertoi, että on kiinnostunut sähköautoista ja että ostokin on ollut harkinnassa.

– Dieselin hinta on noussut niin paljon, että voisi olla pitkässä juoksussa edullisempaa ajaa sähköautolla kuin dieselillä, jos vain latausmahdollisuudet onnistuvat.

Täyssähköautot Kia EV6 ja BMW i4 pääsivät miehen testiin. Mies kertoi päässeensä hyvin sisälle Kian toimintoihin ja käytön olleen miellyttävää.

Kiat ovat tilavia ja yllättävän mukavia kaikin puolin. Kia EV6:ssa vaihteiden käyttö on selkeää, ja iso näyttö on plussaa. Myös toimintamatka on hyvä.  

BMW i4:n koeajoa mies kommentoi seuraavasti:

– Se oli kyllä hurja laite. Laadukas auto ja oli tosi miellyttävä ajaa, kuten myös Kia EV6.

BMW i4:n tehot vakuuttivat

BMW i4:ää koeajanut Mikko Soininen vertaili aiemmin omistamiaan BMW-autoja koeajamaansa. Jotkin aiempien kuutossarjalaisten ominaisuudet erottuivat vertailussa edukseen, mutta tehossa BMW i4 voitti. Mikko suunnitteleekin siirtyvänsä jossain vaiheessa täyssähköisen auton käyttäjäksi.

– Omaan käyttöön tilat ovat sopivat, auto on näppärän kokoinen ja hiljainen. 

Mikko Soininen BMW i4
”Auto on näppärän kokoinen ja hiljainen”, kuvailee Mikko Soininen uutta BMW i4 -täyssähköautoa.

Ensimmäinen kerta täyssähköisellä

Kia EV6:n ratin taakse istahti myös Jukka Turtiainen, savonlinnalainen paluumuuttaja. Hyvä tuntuma laittoi hänet ajattelemaan, olisiko seuraava auto täyssähköinen. Jukka kertoi ensimmäisen täyssähköauton koeajon olleen myönteinen kokemus. Hän oli etukäteen tutustunut autoon lukemalla julkaisuja ja katsomalla videoita.

– Hyvä oli istua, säätöjä oli vaikka minkälaisia, ja auto oli helppo ajettava. Ei tarvinnut kuin laittaa D-vaihde päälle, ja lähteä pikkuhiljaa liikenteeseen.

Mukana oli myös poika, joka kertoi seuranneensa koeajolla jarrutuksia ja mittareita. Hän totesi koeajon päätteeksi, että hauskaa oli. 

Nyt mennään kohti sähköistä tulevaisuutta

Savonlinnalainen Kaisa ajoi ensimmäistä kertaa Kia EV6 -sähköautoa ja päätti koeajonsa jälkeen hankkia sellaisen.

– Olemme miehen kanssa pitkään katselleet tätä autoa – varsinkin hän – ja tämä on ollut periaatteessa koeajoa vailla valmis. Nyt olemme tehneet kaupat Kia EV6 GT-line -versiosta.

Auton moderni muoto, helppo ajettavuus ja selkeät toiminnot auton ohjaamossa vakuuttivat pariskunnan, joka ei ole aiemmin omistanut sähköautoa.

– Auto on tosi kiva. Se on tyylikäs ulkoa ja sisältä. Siinä on tosi miellyttävä istuma-asento, koska penkin saa säädettyä niin tarkasti itselleen sopivaksi, vaikka kyseessä olisi lyhyempikin kuljettaja.

Kaisa pitää myös siitä, että auto jarruttaa, kun ottaa jalan pois kaasulta. Oma, musta, uusi Kia EV6 GT-line on nyt tilattu, ja noin kymmenen kuukauden kuluttua se pääsee käyttöön.

– Luulin, että sähköauto olisi erikoisempi verrattuna bensakoneeseen, mutta ei se sitten lopulta ollutkaan. Nyt mennään kohti sähköistä tulevaisuutta, totesi Kaisa.  

Anna-Maija Kalliokoski, Rinta-Joupin Autoliike, Mikkeli