Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Aurinkosähköä autoliikkeelle – Rinta-Joupin Autoliikkeen ensimmäinen aurinkopaneeliprojekti valmistumassa Turun toimipisteessä

Aurinkopaneelien tuottamalla sähkömäärällä voidaan ladata esimerkiksi Škoda Enyaq yli 1000 kertaa vuodessa.

Rinta-Joupin Autoliikkeen Turun toimipisteessä tuotetaan pian omaa sähköä nollapäästöillä, kun kiinteistön katolle on nyt asennettu omat aurinkopaneelit.

Projektista on vastannut Rinta-Joupin Autoliikkeen Business Controller Tarleena Rinta-Jouppi. Pilottikohteeksi aurinkopaneelien käyttöön otettiin Turku: Turussa on iso toimipiste, jossa toimii Škoda-merkkihuolto sekä -myynti ja lisäksi toimipiste on myös matkailuajoneuvo- ja vaihtoautomyymälä.

Toimipisteen katolle asennettiin yli 550 neliömetrin verran aurinkopaneeleja. Paneelit asensi ja toimitti kotimainen Aii Energy Systems.

turku
Paneelit asennettiin toimipisteen katolle.

– Paneelien asennus oli todella nopeaa ja vei vain pari päivää, Tarleena kiittelee.

Enemmän työtä ovat aiheuttaneet tarvittavat muutostyöt sähkökeskukseen ja -liittymään sekä rakennusluvan saaminen näille. Sähkötyöt valmistunevat kesän aikana, jolloin autoja päästään lataamaan jo tämän kesän auringosta.

– Toimipisteen aulaan tulee myös näyttö, joka kertoo, kuinka paljon aurinkosähköä on kerätty ja kuinka monta täyssähköauton ajokilometriä se vastaisi, projektista vastaava Tarleena kertoo.

Aurinkopaneelien avulla yli 13 kertaa maailman ympäri

Aurinkopaneelien on arvioitu tuottavan vuodessa noin 80 930 kilowattituntia. Tällä määrällä sähköä lataisi esimerkiksi Škoda Enyaq -sähköauton yli 1000 kertaa ja ajaisi sillä jopa yli 13 kertaa maailman ympäri.

Tuotettu sähkö menee kokonaisuudessaan Rinta-Joupin Autoliikkeen käyttöön: pääasiassa sähköautojen lataukseen, toimitilojen valaistukseen sekä ilmanvaihdon toimintaan.

– Kesäpäivinä auringon paistaessa toimipiste pyörii käytännössä kokonaan aurinkosähköllä. Talvella aurinkosähkön osuus on tietenkin pienempi, kun aurinko paistaa vähemmän, Tarleena kertoo.

ladattava auto, sähkö, skoda, enyaq
Kuvassa ladattava Škoda Enyaq.

Vastuullista liikkumista

– Kun nykyään puhutaan paljon sähköautojen nollapäästöistä, niin kyllähän se merkitsee, että mistä energia tulee. Aurinkosähköstä tiedämme tarkasti, mistä energiamme on peräisin. Se on nollapäästöistä, auringosta omilla aurinkopaneeleilla tuotettua.

– Säästöä tulee tietysti aikanaan myös, mutta takaisinmaksuaika on pitkä. Olemme kuitenkin lähes 70 vuotta toiminut yritys ja mietimme asioita pitkällä aikajänteellä, Tarleena lisää.

Aurinkopaneelien suosio on kasvanut Suomessa vuosi vuodelta, samoin kuin hybridien ja sähköautojen määrä.

– Tulevaisuudessa ladattavia autoja on varmasti entistä enemmän ja on kiva, että voimme ladata sitten meidän ihan omalla vastuullisesti tuotetulla sähköllä!

Tutustu ladattavien autojen valikoimaan