Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Sähköautojen hankintatuki päättyy etuajassa

Täyssähköautojen hankintatuelle ei ole esitetty määrärahaa ensi vuodelle. Sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatuki on saamassa jatkoa nykyisen kaltaisena.

Sähköauton hankintatuki
Rinta-Joupin Autoliikkeen myyntijohtaja Jukka Myntti kertoo hankintatuen hyödyntämisen olevan erittäin helppo prosessi asiakkaalle.

Vuodesta 2018 saakka myönnetty 2000 euron hankintatuki on tarkoitettu yksityishenkilöille uuden, korkeintaan 50 000 euroa maksavan täyssähköauton hankintaan. Tuen voi hyödyntää rekisteröimättömiin sähköautoihin, eli niin tilattaviin uusiin autoihin kuin esittelyautoihin. Keväällä hankintatuelle myönnettiin 9,5 miljoonan lisärahoitus, mutta tällä hetkellä määrärahasta on varattuna jo 90 prosenttia ja määrärahan arvioidaan loppuvan jo syyskuun alkupuolella. Määrärahaa riittää kaikille niille autoille, joiden hakemus on ehditty käsitellä, kunnes määrärahan loppumisesta ilmoitetaan.

Täyssähköautojen hankintatukeen ja muuntotukeen ei ole osoitettu määrärahaa vuodelle 2023, mutta pieni lisämääräraha vuodelle 2022 on mahdollinen. Hankintatuki oli tarkoitus rahoittaa pääosin elpymispaketista, mutta koska Suomen talous on kehittynyt ennustettua paremmin, on Suomelle osoitettava elpymispaketti pienentynyt. Täyssähköautojen hankintatukeen ja muuntotukeen osoitettuja määrärahoja vähennettiin yhteensä viisi miljoonaa euroa, joka käytännössä leikkaa ensi vuodelle suunnatun määrärahan miljoonaan euroon. Tämä määräraha on siirtymässä kuluvalle vuodelle, jotta sähköisten henkilöautojen hankintatuen niukkaa budjettia voitaisiin venyttää hieman pidemmälle. Päivitetyn suunnitelman mukaan myös yksityisen latausinfran tuki poistuisi ja julkisen latausinfran tukea vähennettäisiin, joten leikkaukset koskevat myös latausinfratukea.

Paketti- ja kuorma-autojen hankintatuelle jatkoa

Hallitus on laatinut esitysluonnoksen sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatukien jatkamisesta vuosina 2023–24. Sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatukea voisi esityksen mukaan hakea 31.12.2024 asti. Nykyisen lain mukaan hakuaika päättyy pakettiautoilla 31.12.2022 ja kuorma-autoilla 31.3.2023. Tuella hankittavat autot tulee rekisteröidä viimeistään 31.12.2026.

Täyssähköautojen kysyntä on ollut selvässä kasvussa, mitä vauhdittaa hankintatuen sekä mallivalikoiman laajenemisen lisäksi myös viime lokakuussa voimaan astunut täyssähköautojen autoveron poisto. Sähköauton hankintatuki yhdistettynä autoveron poistoon on tehnyt sähköautojen hinnoista huomattavasti kilpailukykyisempiä esimerkiksi bensiiniautoihin nähden. Viime vuoden alussa käyttöön otettu sähköauton verotusarvosta tehtävä laskennallinen alennus on lisäksi lisännyt sähköautojen kysyntää työsuhdeautoiksi.

Rinta-Joupin Autoliikkeen myyntijohtaja Jukka Myntti kertoo hankintatuen hyödyntämisen olevan erittäin helppo prosessi asiakkaalle.

Heinäkuuhun 2022 mennessä rekisteröidyistä henkilöautoista jo noin 14 prosenttia on ollut täyssähköautoja, kun osuus vielä viime vuonna oli 10,3 prosenttia. Hallituksen tukitoimet ovat nopeuttaneet merkittävästi liikenteen sähköistymistä, sillä sähköauton hankintatuki lisää sähköautojen määrää autokannassa ja laajentaa vähitellen myös käytettyjen sähköautojen markkinaa.

Tutustu sähköautojen valikoimaan