Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Moottoripyörät ovat tuoneet Juhan elämään ystäviä ja ikimuistoisia hetkiä

Moottoripyörä on moottoripyörä, mutta se voi olla myös paljon enemmän. Moottoripyöräily on rikastuttanut espoolaisen Juhan elämää jo neljä vuosikymmentä.

Juha Alho-automyyja-moottoripyora
Juhan intohimo moottoripyöriin on jatkunut jo neljä vuosikymmentä.

Rinta-Joupin Autoliikkeen automyyjä Juha Alho on paitsi vannoutunut espoolainen, myös vannoutunut moottoripyörien ystävä. Koko ikänsä Espoossa asunut Juha työskentelee Espoon Koskelon myymälässä, jossa pääsee toteuttamaan yhtä suurimmista intohimoistaan. Takana on jo satoja solmittuja moottoripyöräkauppoja sekä vähintään yhtä monta ainutlaatuista kohtaamista, joista osa on päätynyt jopa ystävyydeksi asti.

Joululahjat jakoon moottoripyörällä

53-vuotiaan Juhan perheeseen kuuluvat vaimo, jo aikuiset tytär ja poika sekä vuoden ikäinen Maisa-koira. Perheessä tunnistetaan jo tietty keväinen ääni – se ääni kuuluu moottoripyörästä, joka herätetään talviuniltaan heti asfaltin pilkottaessa maasta.

Juhan moottoripyöräkausi alkaa lumen lähdöstä ja päättyy lumen tuloon.

­– Viime vuonna otin moottoripyörän alle 11. huhtikuuta. Ajan kauden aikana noin 3 000-7 000 kilometriä. Joskus on tosin jaettu joululahjatkin Harrikalla, kun on ollut vähälumisempi joulu, hymyilee Juha.

Moottoripyöräkypärä on motoristin ainoa pakollinen ajovaruste, mutta Juha ei tingi myöskään kunnon ajovaatetuksesta kuumemmillakaan kesäkeleillä.

– Vaikka lämpöä olisi 28 astetta, niin minulla on aina vähintään farkut, huppari, buutsit ja avokypärä. En ajele shortseissa ja t-paidassa, olen nähnyt niin paljon kaatumisia sellaisilla varusteilla.

Juha Alho-automyyja-moottoripyora
Juhan tytär Janina on tykännyt olla pienestä tytöstä asti isänsä kyydissä ja on vielä nykyäänkin Juhan mukaan aktiivisesti mukana ”tarakkaharakkana”. Kuva vuodelta 2001 Juhan kotialbumista.

Moottoripyörän selässä tuntee elävänsä

Juhan innostus moottoripyöriin sai alkunsa jo 80-luvulla teini-iän kynnyksellä.

– Säästin kaikki rahani ja ostin 13-vuotiaana ensimmäisen moponi, josta isä sponsoroi puolet.

Mopoiän jälkeen Juha on omistanut isompia moottoripyöriä elämänsä aikana yhteensä kahdeksan. Tänä päivänä hän ei osaisi ajaa millään muulla kuin Harley-Davidsonilla.

– Olen tottunut Harrikan vääntöön, kokoon ja ääneen. Onhan se nyt äijäpyörä. Siinä tuntee elävänsä!

Juha on vuosien varrella reissannut moottoripyörällä Suomea ristiin rastiin. Hän ei ole tasaisen tylsien moottoriteiden ystävä, vaan parhaan tunnelman saa pienemmillä teillä Suomen hienoissa kesämaisemissa. Kesäreissuilla on monesti yövytty teltoissa tai mökeillä ja tehty noin neljän, viiden päivän reissuja.

– Ehdin pitämään kesällä lomaa vain noin viikon, joten moottoripyörällä tulee tehtyä enempi ex tempore -reissuja. Saattaa olla, että hyppään moottoripyörän päälle ja soitan vaikka serkulle Lahteen tulevani kahville.

Juhalle moottoripyöräilyssä parasta on vapaus, eivätkä aikataulut tai suunnitelmat kuulu missään nimessä miehen moottoripyöräharrastuksen kanssa yhteen.

– En pidä yhtään liiasta suunnitelmallisuudesta. Moottoripyörällä voi tulla ja mennä miten haluaa.

Juha Alho-automyyja-moottoripyora
Juhalla on moottoripyöräilyn kautta solmittuja ystävyyssuhteita jopa kolmen vuosikymmenen takaa. Kuva Juhan kotialbumista.

Moottoripyörien myynti on tuonut uusia ystäviä

Sosiaalisuus on Juhan mukaan myös iso osa moottoripyöräharrastusta. Hänellä on useita moottoripyöräilyn kautta solmittuja jopa kolmen vuosikymmenen takaisia ystävyyssuhteita, joiden kanssa käydään edelleenkin ajelemassa.

– Kun saan moottoripyörän alleni, minusta tulee ihan eri tavalla sosiaalinen. Lähdetään kavereiden kanssa ajelemaan kimpassa ja nauttimaan elämästä moottoripyörien selässä.

Tämä porukka on parasta, mitä ihmiselle voi sattua.

Työ moottoripyörien myynnin parissa on rikastuttanut Juhan elämää ja herättänyt jopa vanhoja ystävyyksiä uuteen kukoistukseen.

– Tämä porukka on parasta, mitä ihmiselle voi sattua. Asiakkaista, joille olen myynyt moottoripyöriä, on tullut myös ystäviä. Soitellaan vapaa-ajalla ja käytiin viime kesänäkin ajelemassa. Kun tulin tänne myymään moottoripyöriä, olen saanut uudenlaisen yhteyden vanhoihinkin kavereihin.

Juha poikkeaa myös usein kesäisin Helsingin Tuomarinkylässä Haltialan kotieläintilalla, jossa järjestetään kesäkeskiviikkoisin suosittu motoristi-ilta. Paikalla on parhaillaan jopa 1 000 moottoripyörää omistajineen.

Juha Alho-automyyja-moottoripyora
Tytär Janina lähtee vieläkin mielellään isänsä kyytiin moottoripyöräreissulle. Kuva Juhan kotialbumista.

Seikkailua elämään moottoripyörällä

Kaikilla meillä on elämän varrelta muisteltavanaan hauskoja sattumuksia, jotka eivät välttämättä itse tapahtumahetkellä naurattaneet vatsanpohjaa myöten. Juhalle tulee mieleen eräs kesäyö, kun he lähtivät kaverinsa kanssa moottoripyörillä hakemaan moottoripyörään uutta kumia ja vannetta lähes 300 kilometrin päästä.

– Kello oli kaksi yöllä, kun lähdimme ajelemaan. Polttoainemittari meni jo kehä kolmosella varatankille, eikä kestänyt kuin kaksi kilometriä, niin minulta loppui bensa. Piti pysähtyä levähdyspaikalle, eikä meillä ollut edes varatankkia mukana.

Juha itse jäi makoilemaan levähdyspaikalle ja voivottelemaan huonoa tuuriaan sillä välin, kun hänen ajokaverinsa haki lähimmältä huoltoasemalta uuden kanisterin ja lisää polttoainetta.

– Saimme matkan jatkumaan siinä neljän aikaan yöllä, muistelee Juha hymyssä suin.

Matka jatkuu taas tänä kesänä uusien seikkailujen myötä.

Juha Alho-automyyja-moottoripyora
Juha on solminut moottoripyöräkauppojen yhteydessä myös lukuisia ystävyyssuhteita.

Rinta-Joupin Autoliike on Suomen suurin käytettyjen moottoripyörien myyjä

Valikoimistamme löytyy runsaasti eri merkkien moottoripyöriä, kuten Harley-Davidson, Yamaha, Honda, BMW, Suzuki ja Kawasaki. Varastoa täydennetään jatkuvasti asiakkaiden toiveiden mukaan. Moottoripyöriin voi tulla tutustumaan paikan päälle liikkeeseen, ja koko tarjontaan pääsee kätevimmin tutustumaan kotisivuillamme. Mieluinen moottoripyörä voidaan toimittaa asiakasta lähimpään myymälään. Ostamme myös jatkuvasti alle 30 000 km ajettuja moottoripyöriä, jotka ovat vuosimallia 2012 tai sitä uudempia.