Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Autokauppa reagoi käyttövoimien muutoksiin asiakkaan ehdoilla: ”Markkina ja hinnat muuttuvat nopeasti”

Autojen käyttövoimien tulevaisuus on hankala ennustaa ja markkinat muuttuvat ennätysvauhtia. Mitä kaikkea tämä vaatii autokaupalta?

Toimitusjohtaja Sami Kankaanpää
”Pitää olla koko ajan tietoinen, mitä markkinassa tapahtuu”, toteaa Rinta-Joupin Autoliikkeen toimitusjohtaja Sami Kankaanpää.

Viime vuosi sähköisti kotimaista autokantaa hitaasti mutta varmasti. Autoalan Tiedotuskeskuksen tilastoista käy ilmi, että sähköautojen osuus vuoden 2023 ensirekisteröinneistä oli jo yli kolmannes.

Rinta-Joupin Autoliikkeen toimitusjohtaja Sami Kankaanpää toteaa, että käytettyjen autojen markkinoille muutos heijastuu vasta jälkijunassa. 

– Sähköisyys valtaa alaa pikkuhiljaa enemmän. Sitä myydään käytettynä, mitä on ensin myyty uutena. Suomessa autokannan keski-ikä on 13 vuotta, joten menee kauan, ennen kuin jokaisella on sähköauto tai edes hybridi.

Nopeus on autokaupalle valttia: ”Seuraamme koko ajan markkinaa”

Kankaanpää toteaa, että muuttuvan maailman keskellä tärkeintä on nopea reagointi asiakkaiden kysyntään.

– Nopeus on valttia. Ei voi ajatella, että kyllä tavara tekee kauppansa ajan kanssa tai että ostamme näitä autoja, kun niitä meni viime vuonnakin hyvin. Markkina ja hinnat muuttuvat nopeasti – ehkä nopeammin, kuin koskaan ennen. Pitää olla koko ajan tietoinen, mitä markkinassa tapahtuu.

Rinta-Joupin Autoliikkeen toiminnan ytimenä on aina asiakas. Mikäli asiakkaalle sopivaa autoa ei löydy omasta varastosta, voidaan se hankkia aina ulkomailta asti.

– Seuraamme koko ajan markkinaa ja miten kysyntä kehittyy muun muassa eri käyttövoimissa, merkeissä ja malleissa. Toimimme tunnuslauseemme ”koko kansan autokauppa” mukaisesti ja pyrimme siihen, että jokaiselle löytyy hyvä valinta varastostamme. Käytettyjen autojen hankintaa kohdistetaan sen mukaisesti ja tuodaan ulkomailta sitä, mitä ei Suomesta tahdo löytyä.

Kyllä perinteinen bensiiniauto on se yleisin liikkumisen muoto vielä monia vuosia.

Käytettyjen bensiiniautojen suosio vakaata

Bensiinikäyttöiset autot tekivät vilkkaasti kauppansa Rinta-Joupin Autoliikkeen käytettyjen autojen markkinoilla: bensiiniautoja myytiin viime vuonna viisi prosenttia edellisvuotta enemmän ja yli puolet kaikista myydyistä autoista kulki bensiinin voimin.

– Kyllä perinteinen bensiiniauto on se yleisin liikkumisen muoto vielä monia vuosia, povaa Kankaanpää.

Uusien autojen markkinoilla sähköautot valtasivat selvästi tilaa bensiiniautoilta, sillä uusien bensiiniautojen osuus tippui lähes saman verran, kuin mitä sähköautojen myyntiosuus nousi. Bensiinikäyttöisten autojen myyntiosuus laski alle 40 prosentin, kun vielä edellisvuonna yli puolet ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli bensiinikäyttöisiä.

Sähköautot iskivät bensiinikäyttöisten kantaan kiinni lähes 34 prosentin myyntiosuudella, joten tänä vuonna sähköautot tulevat luultavasti jo varhaisessa vaiheessa vuotta ohittamaan ensirekisteröinneissä bensiinikäyttöiset autot.

Suomen autokanta sähköistyy hitaasti, mutta varmasti.

Uudet sähköautot suositumpia kuin hybridit – dieselautojen kanta hiipumassa

Sähköautot tuntuvat kiinnostavan uuden auton ostajia enemmän kuin hybridit. Ensirekisteröinneissä sähköautot ajoivat selvästi ladattavien hybridien ohi, sillä ladattavien hybridien markkinaosuus säilyi noin 20 prosentissa, kun sähköautot lähes tuplasivat osuutensa edellisvuoteen verrattuna.

Käytettyjen markkinoilla hybridien suosio kasvoi edellisvuodesta. Rinta-Joupin Autoliikkeen myydyistä vaihtoautoista plug-in-hybridit lähes tuplasivat osuutensa 11 prosenttiin ja muutosta edellisvuoteen tuli huimat 86 prosenttia.

Tuomiopäivän ennustuksista huolimatta kuluttajat eivät ole vielä hylänneet dieselautoja, sillä käytettyjen dieselautojen osuus Rinta-Joupin Autoliikkeen viime vuoden kokonaismyynnistä oli edelleen lähes kolmannes.

Uusien dieselautojen kotimaan markkinaosuus tippui viime vuonna puolestaan alle kuuteen prosenttiin.

– Dieseleiden kanta hiipuu nopeimmin, kun uusia dieselautoja rekisteröidään vain vähän, Kankaanpää toteaa.

Tutustu yli 4000 ajoneuvon valikoimaan