Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Uusia liikkumisvälineitä liikennevakuutuksen piiriin

Kesäkuun alusta lähtien kaikille yli 25 kiloa painaville tai yli 25 kilometriä tunnissa kulkeville moottoroiduille liikkumisvälineille tulee hankkia liikennevakuutus.

Kesäkuun alussa voimaan tulleen liikennevakuutuslain uudistuksen mukaan kaikki sähköiset liikkumisvälineet ja tavarankuljettimet, joiden paino on yli 25 kiloa tai rakenteellinen nopeus yli 25 km tunnissa, tulee vakuuttaa. Rakenteellisella nopeudella tarkoitetaan valmistajan tai maahantuojan liikkumisvälineelle asettamaa enimmäisnopeutta.

Lakiuudistus koskee esimerkiksi sähköskoottereita sekä senioriskoottereita. Lisäksi kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat vaativat vakuutuksen riippumatta niiden painosta ja nopeudesta. Näiden liikennevakuutuksesta vastaa niitä vuokraava yritys.

Liikennevakuutus tulee olla voimassa aina, kun ajoneuvolla lähdetään liikkeelle. Seisonnassa olevalle ajoneuvolle ei tarvitse hankkia liikennevakuutusta. Ilman vakuutusta ajoneuvo on käyttökiellossa, eikä edes maastokäyttöön tarkoitetulla vakuutuksen piiriin kuuluvalla ajoneuvolla saa ajaa maastossa ilman vakuutusta.

Osa sähköpyöristä vaatii liikennevakuutuksen

Liikennevakuutuslain uudistus koskee myös osaa sähköpyöristä. Sähköavusteista polkupyörää, jonka nopeus avustettuna on enintään 25 kilometriä tunnissa ja teho enintään 250 wattia, ei tarvitse vakuuttaa. Tällöin pyörän moottorin toiminen tulee edellyttää myös polkemista, poissuljettuna lähtöavustus, joka kytkeytyy pois viimeistään nopeuden saavuttaessa kuuden kilometrin tuntivauhdin. Pyörän painolla ei ole vakuuttamisen suhteen merkitystä. Lisäksi vakuutuksen piiriin ei kuulu sähköpyörä, jonka moottori kytkeytyy pois päältä yli 25 kilometrin tuntinopeudessa ja jonka paino on enintään 25 kiloa. Tässä tapauksessa moottorin teholla ei ole merkitystä.

Kaikki paitsi edellä mainittujen ehtojen sisään mahtuvat sähköpyörät tulee vakuuttaa.

Vakuuttaminen ei tee ajoneuvosta tieliikennekelpoista. Tieliikennekelpoisuus kannattaa aina varmistaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Tutustu sähköisten ajoneuvojen valikoimaan