Hyppää sisältöön

Moottoripyörämyyjien vinkit ensipyörän ostajalle

Moottoripyörä moottoripyörän osto

Moottoripyöräkuume on yhtä varma kevään merkki kuin lumen alta paljastuva asfaltti. Kuume ei tosin mene ohi lepäämällä, vaan sillä, että löydät sinulle sopivan pyörän.

Mutta mistä lähteä liikkeelle, kun haaveena on moottoripyörän osto? Miten valitset sinulle sopivan prätkän? Entä mikä on paras vinkki ensipyörää hankkivalle? Rinta-Joupin Autoliikkeen kokeneet myyjät kertovat, mitä kannattaa huomioida, kun on aika toteuttaa moottoripyörähaaveet.

Mukava ajoasento on ensimmäinen valintakriteeri

Kun starttaat moottoripyörän, on tärkeää, että voit keskittyä tiehen, maisemiin ja fiilistelyyn – ajoasennon korjailun sijaan. Mukava asento onkin ensimmäinen asia, joka kannattaa varmistaa.

– Mittasuhteiden tsekkaus on tärkein lähtökohta moottoripyörää valitessa. Katso, että saat kädet sopivasti tankoon ja jalat yltävät hyvin maahan, kun tarvitsee pysähtyä liikennevaloihin, Rinta-Joupin Autoliikkeen aluemyyntipäällikkö Jere Issakainen sanoo.

Moottoripyörä kannattaa suhteuttaa myös omiin ajotarpeisiin.

– Jos tykkäät ajella sorateitä vauhdikkaasti, niin adventure-pyörä on varma valinta, mutta jos tarkoitus on ajella pitkiä matkoja ja kyyditä myös muita, silloin kannattaa katsoa esimerkiksi matkapyöriä, sanoo Henri Aaltonen, Rinta-Joupin Autoliikkeen Vantaan Petikon myymälävastaava.

– Lisäksi ostovaiheessa on hyvä myös miettiä, ajatko pyörällä yksin, vai hyppääkö puoliso tai kaveri joskus takaistuimelle, Henri lisää.

Valintaa ei kuitenkaan tarvitse pähkäillä yksin, sillä kokeneet myyjämme opastavat sinua moottoripyörää ostaessa.

– Moni tulee kaupoille myös kokeneemman moottoripyöräilyä harrastavan kaverin kanssa, mikä tuo varmuutta valintaan, Jere kertoo.

Moottoripyörä moottoripyörän osto

Mikä moottoripyörä sopii ensipyöräksi?

Moottoripyörien maailma vilisee merkkejä, malleja ja ominaisuuksia, joita ei kuitenkaan tarvitse tuntea läpikotaisin ennen pyörän ostoa.

On hyvä tietää, että ei ole olemassa tiukkaa jakoa aloittelijoiden ja kokeneiden pyöriin. Moottoripyörän osto on aina kokonaisuuden summa.

– Paljon kysytään, sopiiko tietty pyörä aloittelijalle. Mielestäni aloittelija voi kuitenkin valita minkä vain pyörän, jos vain tarpeet ja ajotyyli kohtaavat. Oma ajotyyli ratkaisee paljon, sanoo Henri, jolla on moottoripyöräkokemusta noin 25 vuoden ajalta.

Yksi malli on kuitenkin sellainen, jota aloittelijat suosivat vuodesta toiseen.

– Usein custom-pyörä on hyvä ensipyörä, koska siinä on rennompi ajoasento ja matalampi istuin, jonka korkeus sopii lähes kaikille, Jere kertoo.

Oli malli tai merkki mikä vain, hankinnan jälkeen on paljon aikaa tutustua uuteen moottoripyörään omaan tahtiin.

– Uuteen pyörään kannattaa totutella kaikessa rauhassa ja opetella sen ominaisuuksia, ennen kuin lähtee pidemmälle matkalle, Jere sanoo.

Sen oikean moottoripyörän vain tuntee –­­­ koeajo kannattaa

Moottoripyörää ei useinkaan osteta hetken mielijohteesta, vaan monella on mielikuva pyörästä, jolla mieluiten lähtee tien päälle. Yksi muistelee nuoruuden vauhdikasta sporttipyörää, kun taas toisille rouhea Harley-Davidson on haaveiden täyttymys.

Moottoripyörän ostoa ei kuitenkaan kannata analysoida liikaa. Kun koko, hinta ja malli mätsäävät, lopulta päätös tulee tunteella.

– Moottoripyörä ostetaan lopulta oman fiiliksen mukaan. Kyllä sen huomaa koeajossa, kun pyörä tuntuu ja näyttää omalta. Ajoasento, käsiteltävyys ja pyörän kokonaisfiilis ratkaisevat, Jere muistuttaa.

– Toki katsomme mittasuhteet, pyörän kunnon ja mallin sopivaksi, mutta lopulta oma tuntuma ratkaisee, Henri sanoo.

Myös pyörän ulkonäkö voi olla puoli ruokaa, kun vertailee eri vaihtoehtoja moottoripyörää ostaessa.

– Pyörä saa myös näyttää omalta. Itse tykkään näyttävistä pyöristä, joten ulkonäkö on yksi kriteeri muiden joukossa, elämänsä aikana yli 15 moottoripyörää omistanut Henri tähdentää.

Jos pyörä tuntuu sopivalta, se on myös sitä.

Rinta-Joupin Autoliike
Moottoripyörien malleissa on, mistä valita.

Ethän unohda suojavarusteita – katso myös sopivat säilytystilat

Uudesta harrastuksesta saa mukavamman ja turvallisemman, kun uutta pyörää ostaessa laittaa kuntoon myös suojavarusteet, kypärän ja säilytystilat.

– Budjettiin kannattaa jättää sen verran pelivaraa, ettei hyvistä ajovarusteista tarvitse tinkiä. Kypärä on kaikista tärkein motoristin varuste, joka voi pelastaa hengen. Moottoripyörätakit ja -housut suojaavat myös asfaltti-ihottumalta ja tekevät ajosta mukavampaa, sekä Jere että Henri muistuttavat.

Ensipyörän hankkijan kannattaa myös varmistaa, että pyörälle on sopiva säilytyspaikka. Paras paikka moottoripyörän säilytykselle ja talvilevolle on lämpimässä tallissa, tai vähintään pressun alla sään suojassa. Tilaa kannattaa olla sen verran, että moottoripyörän kevyt huolto ja öljyjen vaihto onnistuu myös kotona.

Jos hankit pyörän hyvissä ajoin ennen kesää, säilytyksestä ei kuitenkaan tarvitse huolehtia, kun asioit meillä Rinta-Joupin Autoliikkeessä.

– Kun ostat pyörän talvella meiltä, voimme säilyttää sitä kevääseen saakka omissa tiloissamme veloituksetta, Jere vinkkaa.

Moottoripyöriä ostetaan ja myydään läpi vuoden – nopeat syövät hitaat

Moottoripyörien aktiivinen ajokausi on Suomessa lyhyt, mutta sitäkin innokkaampi. Mitä lähemmäs kesää mennään, sitä vauhdikkaammin pyörät vaihtavat omistajaa.

Hyvin pidetyt moottoripyörät ovat myös haluttua tavaraa vaihdossa.

– Ensipyörän jälkeen saatat haluta vaihtaa toiseen malliin tai merkkiin, kun kokemusta on kertynyt. Moottoripyörän vaihtaminen onkin helppoa, sillä tietyt moottoripyörät pitävät suosionsa vuodesta toiseen käytettynäkin, Henri sanoo.

Näin ostat moottoripyörän Rinta-Joupin Autoliikkeestä:

  1. Tutustu valikoimaamme paikan päällä myymälässä tai netissä. Meiltä löydät laajan valikoima käytettyjä ja uusia moottoripyöriä!
  2. Tule koeajolle.
  3. Haluatko vaihtaa? Voit antaa vaihdossa auton tai minkä vain muun ajoneuvon!

Muistilista ensimmäisen moottoripyörän ostajalle

  1. Tarkasta ennen kaikkea sopiva ajoasento ja pyörän korkeus.
  2. Sopivan löytää lopulta vain kokeilemalla – tule rohkeasti koeajolle!
  3. Varaa budjettia myös ajovarusteisiin, kuten hyvään kypärään.
  4. Kysymyksiä? Myyjämme neuvovat sinua kaikissa moottoripyörän ostoon liittyvissä kysymyksissä.

Ostamme, myymme ja vaihdamme moottoripyöriä läpi vuoden.