Hyppää sisältöön
Alfa Romeo Stelvio-neliveto-syksy-valot

Auton valot

Auton valot ovat paitsi lakisääteiset, myös välttämätön varuste turvallisuuden kannalta.

Hyvin toimivat ajovalot ovat olennainen osa ajoneuvon turvallisuutta erityisesti pimeällä tai huonossa säässä. Ne parantavat kuljettajan näkyvyyttä ja auttavat muita tienkäyttäjiä näkemään auton. Lisäksi auton valojen avulla viestitään muille tienkäyttäjille, jos ollaan esimerkiksi kääntymässä tai pysähtymässä.

Auton valot ovat keskeinen osa liikenneturvallisuutta. Niiden asianmukainen käyttö ja ylläpito eivät ainoastaan lisää omaa turvallisuuttasi, vaan myös kaikkien muiden tienkäyttäjien turvallisuutta. Auton valojen huolto sekä oikeaoppisen käytön varmistaminen on jokaisen kuljettajan vastuulla.

Auton valojen tyypit ja käyttötarkoitukset

Autossa on useita eri valotyyppejä, joilla jokaisella on oma käyttötarkoituksensa.

Lisävarusteet

Autoon on mahdollista asentaa käyttöä sekä turvallisuutta entisestään parantavia lisävaloja tai valojärjestelmiä. Monissa uudemmissa autoissa nämä järjestelmät ovat monesti jo valmiina.

Ajovalojen tyypit

Ajovaloja on useita eri tyyppejä, jotka vaihtelevat teknologian ja valotehon mukaan. Tässä muutamia yleisimpiä:

  1. Halogeenivalot – Nämä ovat perinteisimmät ja yleisimmät ajovalot. Ne ovat edullisia ja helppoja vaihtaa, mutta niiden energiatehokkuus ja valoteho jäävät uudempien teknologioiden varjoon.
  2. Xenon-valot (eng. HID, High Intensity Discharge) – Xenonit (tai ksenonit) tuottavat kirkkaamman ja leveämmän valokeilan kuin halogeenivalot. Ne kuluttavat vähemmän energiaa, mutta niiden asennus ja ylläpito voivat olla kalliimpia.
  3. LED-valot – LED-ajovalot ovat energiatehokkaita ja pitkäikäisiä. Ne tarjoavat erinomaista valotehoa ja ovat nopeasti yleistymässä uusissa autoissa.
  4. Laservalot – Viimeisin valoteknologia, joka tarjoaa vieläkin kirkkaamman ja tarkemman valon kuin LED-valot. Ne ovat kuitenkin vielä harvinaisia ja kalliita.

Valojen huolto

Ajovalojen kunnon ylläpito on tärkeää sekä turvallisuuden että lain noudattamisen kannalta.

Auton valojen käyttö

Päiväajovalot: Päiväsaikaan ja kirkkaalla kelillä ajettaessa. Huomioi, että päiväajovalojen ollessa päällä takahuomiovalot eivät auton mallista riippuen välttämättä pala. Älä siis aja päiväajovaloilla hämärässä tai pimeässä, sillä muut tienkäyttäjät eivät välttämättä havaitse sinua.

Ajovalot: Mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, eivät häikäise muuta liikennettä.

Kaukovalot: Käytetään pimeällä, valaisemattomalla tiellä, kun halutaan nähdä edessä oleva tie laajemmin ja pidemmältä matkalta. Häikäisevät muita autoilijoita, joten kaukovalot tulee kytkeä pois päältä, kun auton valokeila yltää edellä ajavaan tai vastaan tulevaan ajoneuvoon. Ei voida käyttää sumussa tai kovassa lumisateessa.

Sumuvalot: Suunniteltu parantamaan näkyvyyttä huonoissa sääolosuhteissa, kuten sumussa, kovassa sateessa tai lumisateessa. Sijaitsevat alempana, kuin tavalliset ajovalot, jolloin valo ei heijastu takaisin kuljettajan silmiin.

Parkkivalot/seisontavalot: Käytetään, kun auto on pysäköitynä pimeässä tai hämärässä paikassa, kuten kadun varrella tai parkkipaikalla, jotta muut tienkäyttäjät huomaavat auton. Ei ole tarkoitettu käytettäväksi ajon aikana.

Suuntavilkut: Vilkkujen käyttö on keskeinen osa turvallista ja ennakoitavaa ajamista. Se auttaa kommunikoimaan aikeesi muille tienkäyttäjille ja vähentää onnettomuusriskiä. Muista käyttää vilkkua aina, kun se on tarpeen. Kytke vilkku päälle hyvissä ajoin ennen jarrutusta, käännöksiä, kaistanvaihtoja ja pysäköintiliikkeitä, jotta muut tienkäyttäjät ehtivät reagoida. Vilkkua tulee käyttää aina käännyttäessä, kaistaa vaihdettaessa, ohittaessa, tien sivuun pysähdyttäessä sekä liikenneympyrästä poistuttaessa.

Tarvitsetko apua ajovalojen kanssa?

Ota yhteyttä huoltoomme! Asennamme autoosi kaikki tarvittavat lisävarusteet ja varmistamme, että autosi valot toimivat niin kuin pitää.

Tutustu vaihtoautojen valikoimaan