Hyppää sisältöön

Sähkötoiminen takaluukku helpottaa elämää

Monissa uusissa autoissa on takaluukun perinteisten pumppujen tilalla sähkömoottorit, jotka avaavat ja sulkevat takaluukun joko avaimesta tai luukun avaajasta painamalla. Näin sujuu takaluukun avaaminen valmiiksi vaikkapa kaupan ovella, jolloin voit kantaa kantamukset kätevästi suoraan sisään.

Sähkötoimiset takaluukut ovat tätä nykyä luotettavia, eikä niissä ole huoltomme mukaan juuri toimintahäiriöitä. Jos takaluukku ei talvella aukea, kannattaa auto viedä lämpimään sulamaan ja puhdistaa luukun reunat mahdollisesta lumesta ja jäästä. Sähköinen takaluukku voi nimittäin lämpötilojen vaihdellessa jäätyä kiinni siinä missä perinteinenkin. Myös avaimen paristot kannattaa vaihtaa, jos takaluukun kaukoavaus lakkaa toimimasta, mutta toimii luukusta käsin.

Kätevä avauskorkeuden säätö

Useimmissa automerkeissä voit itse määrittää sähköisen takaluukun avauskorkeuden: avaa takaluukku haluamaasi korkeuteen ja pidä tämän jälkeen takaluukussa sijaitsevaa painiketta pitkään painettuna. Kun kuulet merkkiäänen, se tarkoittaa raja-arvon asetuksen olevan valmis. Tämän jälkeen luukku avautuu aina samaan korkeuteen. Toiminto on kätevä esimerkiksi suksiboksin kanssa, sillä näin voit varmistaa, ettei takaluukku avaudu liian ylös ja ota kiinni boksiin. Kannattaa tutkia oman auton ohjekirjaa, jos korkeuden säätö ei tällä tavalla onnistu. Toimintojen asetukset ovat usein merkkikohtaisia.

Myös esimerkiksi matalissa autokatoksissa tai autotalleissa katon korkeus voi tulla vastaan, joten takaluukun avautumiskorkeutta säätelemällä voit ehkäistä vahinkoja. Voit opettaa luukun avautumaan jälleen enemmän niin, että nostat luukkua varovasti ylöspäin oikeaan korkeuteen ja painat taas painiketta pitkään. Merkkiäänen jälkeen uusi raja-arvo on asetettu.