Hyppää sisältöön

Ympäristölle

Liiketoimintaa ympäristöä kunnioittaen

Ympäristöstä huolehtiminen on Rinta-Joupin Autoliikkeessä yksi keskeisistä arvoista. Noudatamme voimassa olevaa ympäristölainsäädäntöä sekä parannamme toimintatapojamme jatkuvasti myös ympäristöön liittyvissä kysymyksissä.

Ympäristöstä huolehtiminen on meidän kaikkien asia

Ympäristöstä huolehtiminen on Rinta-Joupin Autoliikkeessä yksi keskeisistä arvoista. Noudatamme voimassa olevaa ympäristölainsäädäntöä sekä parannamme toimintatapojamme jatkuvasti myös ympäristöön liittyvissä kysymyksissä. Pyrimme ennakoivasti toteuttamaan vapaaehtoisia, vähimmäisvaatimukset ylittäviä toimenpiteitä aina, kun se on ympäristön kannalta edullista, teknisesti mahdollista ja taloudellista. Lisäksi kannustamme vähäpäästöisten autojen hankintaan.

Olemme aikaisemmin soveltaneet Autoalan Keskusliiton (AKL) Ympäristöohjelmaa jo yli kymmenen vuoden ajan, ja vuodesta 2015 lähtien meillä on ollut ISO 14001 -ympäristösertifikaatti Toyota-liikkeissämme. ISO 14001 -ympäristösertifikaatti edellyttää yritystä selvittämään kaikki ympäristövaikutuksensa sekä parantamaan toimintaansa tietyillä alueilla.

Ympäristötavoitteemme perustuvat toimintamme aiheuttamiin merkittävimpiin ympäristövaikutuksiin. Näitä ovat autoliikekiinteistöjemme lämpöenergian kulutus, sähkön kulutus ja tehokas jätelajittelu, jota noudattamalla kaatopaikalle päätyvän jätteen määrä minimoidaan.

Sertifikaatin mukaista toimintaa ja ideologiaa viedään myös muihin liikkeisiimme. Tähän kuuluu mm. jäte- ja kemikaalikartoitus, jätehuollon suunnittelu ja seuranta sekä vapaaehtoisten ympäristötoimenpiteiden suunnittelu ja toteutus. Teemme neljän vuoden välein energiatehokkuuslain mukaisen yrityksen energiakatselmuksen. Siinä selvitetään yrityksen kaikkien toimipaikkojen energiankulutusprofiili ja tunnistetaan, miten energiaa voitaisiin säästää enemmän.

Tähän mennessä olemme muun muassa siirtyneet pääkonttorissamme ekologiseen maalämpöön, optimoineet lämmönjakelun ja ilmanvaihdon sekä siirtyneet LED-valoihin kiinteistöissämme. Koska toiminnasta syntyvien jätteiden osalta vallitsee lähes täysin suljettu kierto, keskitymme jätelajittelussa kaatopaikalle päätyvän jätteen minimointiin.

Etsimme jatkuvasti myös muita, pienempiä ympäristötekoja tähtäimessämme kestävä kehitys ja pienempi hiilijalanjälki. Olemme muun muassa vähentäneet muovin kulutusta asiakaskahvitiloissamme sekä pyrkineet minimoimaan hävikin lounasruokailussa ja henkilökunnan kertakäyttöiset kahvimukit työpaikalla.

Auringosta sähköä

Turun sekä Vaasan kiinteistöön olemme asentaneet aurinkopaneelit, minkä myötä kiinteistöissä päästään tuottamaan sähköä nollapäästöillä. Aurinkoisina kesäpäivinä toimipisteet pyörivät käytännössä kokonaan nollapäästöisellä aurinkosähköllä. Vuodessa tuotetulla sähkömäärällä voisi ladata esimerkiksi Škoda Enyaqin yli 1000 kertaa. Seuraavaksi aloitamme elokuussa Porin toimipisteeseen aurinkopaneelien asennuksen!

Lue lisää Turun toimipisteen aurinkopaneeliprojektista!

Turku
Vaasa

Autojen päästöt ja sähköauton ekologisuus

Suomessa henkilöautoliikenne tuottaa noin 9 % kasvihuonepäästöistä (Autoalan tiedotuskeskus). Koska Suomen autokanta on suhteellisen vanha – Henkilöautokannan keski-ikä oli vuonna 2022 noin 12,9 vuotta – voidaan henkilöautoliikenteen päästöjä vähentää merkittävästi uusimalla autokantaa (Tilastokeskus, Autoalan tiedotuskeskus). Vastuullisuus onkin nykyään keskeinen valintakriteeri auton hankinnassa ja hybridien ja sähköautojen menekki on kasvanut.

Vähäpäästöinen tulevaisuus

Pyrimme siihen, että autovalikoimastamme löytyisi mahdollisimman paljon sekä uusia että käytettyjä vähäpäästöisiä autoja erilaisilla käyttövoimilla ja että ne sopisivat asiakkaidemme eri elämäntilanteisiin. Edustammekin useita automerkkejä, joilla on jo valikoimassaan uusia täyssähkö-, hybridi- ja kaasuautoja. Käytettyjen autojen ostotoiminnassa painotamme vähäpäästöisiä kysyttyjä automalleja. Myös henkilökuntamme työsuhdeautot ovat suurelta osin vähäpäästöisiä hybridejä. Näin voimme osaltamme vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessa liikenteessä on entistä vähäpäästöisempiä autoja.

Olemme mukana LähiTapiola Rahoituksen lanseeraamassa päästökompensaatio-ohjelmassa, jossa auton päästöt kompensoidaan LähiTapiola-rahoitussopimuksen ajan. Lisäksi pyrimme optimoimaan autojen kuljetukset asiakkaille sekä kuljetukset toimipisteidemme välillä mahdollisimman kustannustehokkaiksi ja vähäpäästöisiksi. Muutoinkin suosimme arjessamme tarpeen mukaan etäpalavereita matkustamisen vähentämiseksi.

Ladattavien hybridi- ja täyssähköautojen yleistyessä olemme asentaneet toimipisteisiimme useita latausasemia. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa voisimme ladata asiakkaiden hybridi- ja täyssähköautojen akut itse tuotetulla aurinkosähköllä mahdollisimman monessa liikkeessämme.