Rinta-Joupin Autoliike - Ajankohtaiset - Ajankohtaista - Pelastusviranomaiset tutustuivat hybridiautoihin autoliikkeessä

Pelastusviranomaiset tutustuivat hybridiautoihin autoliikkeessä

|
Palomiehet Pohjanmaan pelastuslaitos hybridi | Rinta-Joupin Autoliike

Vaasan paloaseman henkilökunta vieraili Rinta-Joupin Autoliikkeen Vaasan toimipisteessä tutustumassa hybridiautojen ominaisuuksiin ja toimintaan kolaritilanteissa. Hybridiautojen kolaritilanteissa tulee ottaa huomioon, että auto on sähköistetty. Tilanteen selvitys tuleekin aina jättää pelastusviranomaisille.

Hybridiautossa on turvaominaisuuksia, joiden tehtävänä on taata, ettei auton voimayksikössä pitäisi olla kolaritilanteessakaan virtaa. Voimayksikön ja sähkövirran ollessa kyseessä on kuitenkin hyvä huomioida muutama tärkeä turvallisuusseikka. Rinta-Joupin Autoliikkeen huoltopäällikkö Göran Lindell sekä mekaanikko Ville Saari kävivät Vaasan paloaseman henkilökunnan kanssa läpi, miten hybridiauton kanssa tulisi kolaritilanteessa menetellä.

Pohjanmaan pelastuslaitoksen paloesimies Esa Mäki piti vierailua erittäin hyödyllisenä liikenneonnettomuustilanteiden varalta.

– Vaikka asioista on jo jonkinasteinen käsitys, niin konkreettinen käynti autoliikkeessä puoltaa aina paikkaansa. Esimerkkinä autojen tunnistaminen; erään merkin mallissa oli hyvin vähillä ulkopuolisilla tunnuksilla merkitty, että käyttövoimana löytyy muutakin kuin polttomoottori. Lisäksi koulutuksessa mukana olleen mekaanikon toiminta ja erityisesti hänen käytössään olevat turvavarusteet vakuuttivat läsnäolijat todellisen vaaran huomioon ottamisesta näitä autoja käsiteltäessä, Mäki summaa.

Kytke virrat pois päältä

Kolaritilanteessa voit itse varmistaa, että hybridiautosta on virta pois päältä. Mikäli auto on kolarin jäljiltä ready-tilassa, voi hybridiauto pahimmassa tapauksessa lähteä itsestään liikkeelle. Hybridi lähtee liikkeelle sähköllä eli äänettömästi, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Kolaritilanteessa hybridiauton vaihdevalitsin tulee vaihtaa P-asentoon, ottaa avaimet pois virtalukosta tai avaimettoman käynnistyksen ollessa kyseessä, painaa virtanapista virrat pois päältä ja varmistaa, ettei auto jää ready-tilaan. Avainyksikkö on myös hyvä viedä kauemmas autosta, jottei auto saa yksiköstä virtaa.

Näiden toimenpiteiden jälkeen tulee itse ottaa etäisyyttä tapahtumapaikkaan ja jättää tilanne pelastusviranomaisten haltuun.

Palomiehet Pohjanmaan pelastuslaitos hybridi | Rinta-Joupin Autoliike
Vaasan paloaseman henkilökunta tutustui hybridien toimintaan Rinta-Joupin Autoliikkeen huoltopäällikkö Göran Lindellin sekä mekaanikko Ville Saaren opastuksella.
Hybridiauton käsittelyssä turvallisuus edellä

Kolaripaikalle saavuttaessa pelastusviranomaiset irrottavat hybridiautosta akun navat. Operaatiossa kannattaa turvallisuussyistä käyttää suojahanskoja ja korkeajännitetyökaluja – jos hybridijärjestelmään tulee jokin vika tai vuoto, voi 12 voltin akussa olla jopa 700 volttia jännitettä.

Akun lisäksi pelastusviranomaiset voivat kolaritilanteessa irrottaa sähkökäyttöisestä autosta huoltoerottimen, joka kytkee korkeajännitejärjestelmän pois päältä. Esimerkiksi Toyotan hybrideissä huoltoerotin löytyy takaistuinten alta. Huoltoerottimen irrottaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä; jos turvatyynyt ovat lauenneet edestä, auton kaksi turvarelettä katkaisevat virran hybridiauton akusta. Huoltoerottimen irrottamisen jälkeen on hyvä odottaa vielä kymmenen minuutin varoaika, kunnes kaikki virta on varmasti purkautunut autosta.

Mikäli hybridiauto syttyy tuleen, voi palava akku olla vaikea saada sammutettua. Oikea suojavarustus on tärkeää, sillä akku aiheuttaa palaessaan erittäin myrkyllisiä kaasuja.

– Saimme uutta tietoa eri automallien akkujen ja akustojen sijainnista. Uutta tietoa oli muun muassa se, että jos turvatyyny on lauennut, niin joissakin automalleissa se eliminoi akkujen toiminnan, eikä sähkö- tai hybridiauto näin ollen lähtisi enää ”omia aikojaan” liikkeelle.  Tämä varmistetaan kuitenkin yhä perinteisillä menetelmillä onnettomuuspaikalla, paloesimies Mäki vakuuttaa.

Hybridin huolto ja korjaus vaatii erityisosaamista

Rinta-Joupin Autoliike huoltaa ja korjaa myös hybridiautoja ammattitaidolla. Hybridiautojen korjaamisessa vaaditaan paitsi erityisosaamista, myös erityistyökaluja ja merkkikohtaista koulutusta. Hybridien korjauksessa käytetään suojavälineitä, kuten sähkövirralta eristettyjä työkaluja ja hanskoja. Myös hybridejä huollettaessa varmistetaan aina asentajien turvallisuuden vuoksi, ettei autossa ole missään virtaa.

Toyota Camry hybridi | Rinta-Joupin Autoliike
Toyotan hybridit tunnistaa logon sinisestä värityksestä.
Mistä tunnistaa hybridin?

Vierailullaan pelastuslaitoksen työntekijät tutustuivat Toyotan hybridimalliin, jonka tunnistaa paitsi takaluukun hybridi-merkinnästä, myös keulan tunnuksesta: sininen väri Toyota-merkissä kertoo, että kyseessä on hybridi.

Hybridi käyttää kahta tai useampaa voimanlähdettä, kuten sähkö- ja polttomoottorin yhdistelmää. Toyotan tapauksessa suurin osa malleista on itselatautuvia hybridejä, eli hybridijärjestelmä lataa itse akun. Plug-in-hybridit, kuten Toyotan RAV4 ja Prius, ovat puolestaan latauspisteestä ladattavia. Toyotan kaikissa hybrideissä on 12 voltin akku.

Tutustu hybridiautojen valikoimaan tästä.
Kaipaako sinun hybridiautosi huoltoa?

Varaa huolto

Lue myös nämä

Matkailuajoneuvojen huolto nyt myös Turussa

Ammattitaitoisen caravan-huoltomme löydät nyt Kempeleen lisäksi myös Turusta! Turun...

BMW JOY ON THE ROAD -kiertue Mikkelissä 10.5.

Tervetuloa koeajamaan sähköistetty BMW-mallisto. Kiertue meillä: Porissa 26.4. klo...

Olemme mukana Lapin Erämessuilla toukokuussa

Lapin Erämessuilla voi tutustua Rinta-Joupin Autoliikkeen monipuoliseen matkailuajoneuvojen valikoimaan....

Olemme mukana Turun Caravan Show 2022 -messuilla 22.-24.4.

Turun Caravan Show 2022 -messut järjestetään Turun Messukeskuksessa 22.-24.2022....

Sähköautojen hankintatuki jatkuu

Hallitus on myöntänyt lisärahoitusta sähkö- ja kaasuautojen hankintatuelle. Päätöksen...

Kuopion myymälän avajaisia juhlitaan lauantaina 9.4.

Rinta-Joupin Autoliikkeen Kuopion myymälän avajaisia juhlitaan tulevana lauantaina. Avajaistarjouksena...

KIA, BMW ja Mitsubishi myyntinäyttely Savonlinnassa 9.4.

Edellisen kerran tapahtuma toteutettiin joulukuussa 2021. Esittelyssä Kia, BMW...

Rinta-Joupin Autoliikkeen 28. myymälä avasi ovensa Kuopiossa

Rinta-Joupin Autoliike jatkaa kasvuaan. Yrityksen 28. myymälä on avannut...

Rinta-Joupin Autoliike lahjoittaa Punaisen Ristin hätäapukeräykseen – Ukrainan konfliktista kärsivien auttamiseksi

Ukrainan tilanne huolettaa meitä kaikkia. Auttaaksemme hädässä olevia ihmisiä...

Kia EV6 on Vuoden Auto 2022

Kia EV6 on voittanut kansainvälisen Vuoden Auto eli The...

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen

Tervetuloa Rinta-Joupin Autoliikkeen chattiin

Valitse palvelu