Rinta-Joupin Autoliike - Ajankohtaiset - Ajankohtaista - Uudet dieselautot yllättävät vähäpäästöisyydellään

Uudet dieselautot yllättävät vähäpäästöisyydellään

|

Dieselautojen ympäristöystävällisyys on herättänyt viime vuosina paljon keskustelua. Erityisesti diesel- ja sähköautoja on vertailtu usein keskenään.

Nesteen Marketing & Services -liiketoiminnan asiakkuuspäällikkö Tero Jussinmäki on törmännyt usein diesel- ja sähköautojen väliseen paremmuuskeskusteluun. Hänestä huhut dieselmoottoreiden kuolemasta ovat vahvasti ennenaikaisia. Myös pelot veronkorotuksista, ilmastohaitoista ja autojen arvonalenemisista kannattaisi hänen mukaansa laittaa oikeisiin mittasuhteisiin.

– Diesel on edelleen hyvä vaihtoehto. Paljon ajavana myyntimiehenä luotan hyvin toimivaan dieseltekniikkaan sekä vähemmän päästöjä tuottavaan vaihtoehtoon, lapualainen Jussinmäki vakuuttaa.

Hänen työsuhdeautonsa kulkee uusiutuvista raaka-aineista valmistetulla Neste MY Uusiutuvalla Dieselillä, jonka avulla autoilija voi pienentää omia kasvihuonekaasupäästöjään jopa 90 prosenttia* verrattuna fossiilisen dieselin  käyttöön. Suomessa myytävä Neste MY on valmistettu sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä ja se sopii kaikkiin dieselautoihin ja moottoreihin sellaisenaan.

Vähäpäästöisempää dieseliä löytyy monelta tankkausasemalta.

– Neste MY:ta on saatavilla tällä hetkellä jo 149 asemalla etelästä pohjoiseen, Jussinmäki kertoo.

Päästöissä jopa nollalukuja

Dieseltekniikalla on ollut tärkeä merkitys hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, sillä se kuluttaa bensiinimoottoria vähemmän energiaa. Lisäksi dieselauton hiilidioksidipäästöt ovat 15–20 prosenttia vastaavankokoista bensiiniautoa alemmat.

Mitä uudempi dieselauto on alla, sitä vähemmän päästöjä. Nykyiset Euro 6 -dieselmoottorit tuottavat hiilidioksidipäästöjä keskimäärin 15 prosenttia vastaavankokoisia bensiiniautoja vähemmän. Myös ongelmalliset hiukkaspäästöt on saatu hyvin kuriin.

Rinta-Joupin Autoliikkeen Tervajoen toimipisteen myyntipäällikkö Mika Hakola kertoo, että ympäristötietoisen dieselauton ostajan kannattaa kohdistaa katseensa europäästöluokituksiin.

– Vuonna 2010 valmistetuissa autoissa euroluku on yleensä viisi, mikä on jo suhteellisen ok. Vuodesta 2016 euroluku on jo kuusi eli ympäristöystävällisyydessä korkealla tasolla, hän ohjeistaa.

Toki on syytä tutkia myös terveydelle haitallisia NOx-päästölukuja. Esimerkiksi Euro 6,2 -autoissa NOx-arvo voi olla jopa nolla tehtaiden mittausten mukaan.

Sitä mukaa kuin dieselautokanta uusiutuu, vähenee autojen ympäristökuormitus.

Loistokaveri työmatkoille

Hakolan tekemän pikaisen nettihaun perusteella vaihtoautojen kaupassa dieseleitä on noin puolet, ehkä vähän yli. Tilastokeskuksen mukaan dieselautojen osuus autokannasta on edelleen hieman kasvussa.

– Auton ostajan kannattaa miettiä, kuinka paljon tulee ajoa vuodessa. Jos ajaa pitkiä matkoja ja kilometrejä kertyy yli 15 000, on diesel hyvä valinta, Hakola sanoo.

Täältä löydät laskurin, jonka avulla voit verrata diesel- ja bensa-auton vuosittaisia kustannuksia.

Dieselin heikoin lenkki on käyttövero, mutta sekin kevenee, kun ostaa uuden ympäristöystävällisen ajoneuvon. Dieselauton etuna on, että yhdellä tankilla ajaa noin tuhat kilometriä ja autosta löytyy vääntöä vetää isompaakin kuormaa.

– Jos autossa on kuormaa, niin dieselautossa kulutus nousee paljon maltillisemmin kuin bensa-autossa. Vedän itse paljon asuntovaunua ja kuomuperäkärryä, johon diesel on ehdottomasti ykkönen sen hyvän väännön ansiosta, Jussinmäki kertoo.

*) Elinkaaripäästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmä on EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin (2009/28/EY) mukainen.

Lue myös nämä

ŠKODA ENYAQ iV on Vuoden sähköauto 2021

Škoda ENYAQ iV 80:ssä on 530 km:n WLTP-toimintamatka ja...

Rinta-Joupin Autoliike on Vuoden matkailuajoneuvokauppias 2021

Rinta-Joupin Autoliike on valittu Vuoden matkailuajoneuvokauppiaaksi osoituksena ansiokkaasta matkailuautoilun...

Kia oli lokakuun myydyin automerkki Oulussa!

Kia on noussut nopeasti yhdeksi Suomen suosituimmista automerkeistä. Kia...

Rinta-Joupin Autoliikkeen Turun toimipiste on palvellut asiakkaita jo 20 vuotta

Rinta-Joupin Autoliike osti AutoCenter Stockmannin Turun toimipisteen 20 vuotta...

Tiedote: Rinta-Joupin Autoliike avaa uuden myymälän Kuopioon

Koko kansan autokauppa palvelee suomalaisia paikallisesti jatkossa myös Pohjois-Savossa....

Turun toimipisteeseen avattu Suomen tehokkain kaikenmerkkisten sähköautojen suurteholatausasema

Pääset nyt lataamaan sähköautosi Turussa helposti ja nopeasti uudella...

Rinta-Joupin Autoliike nousi suurimmaksi käytettyjen moottoripyörien myyjäksi tänä vuonna – myytyjen moottoripyörien keskihinta noin 10 000 euroa

Suosituimpia merkkejä ovat olleet Suzuki, Honda, Yamaha, Harley-Davidson, BMW...

BMW-uutuusmallit piipahtivat Punaisen Piipun Kievarilla

Kymmenet Punaisen Piipun Kievarille pysähtyneet matkailijat kiinnostuivat uusista BMW-malleista,...

Savonlinnan esteratsastuskilpailussa Kia Rio autosarjan voittajalle

OperaGames-esteratsastuskilpailut keräsivät viikonloppuna 9.–11.7. kisaväen Savonlinnaan, Vuohimäen Ratsastuskeskukseen. Tapahtumassa...

Tiedote: Rinta-Joupin Autoliikkeen vahva kasvu jatkuu – Espooseen uusi toimipiste

Koko kansan autokaupan palvelut ovat pian yhä useamman saatavilla...

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen