Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Auto menee usein vaihtoon perheen kasvaessa

Lapsen syntyminen, varsinkin ensimmäisen, on iso muutos arkeen. Usein se tarkoittaa myös auton vaihtoa, sillä pitäähän kaikkein kalleinta kuljettaa turvallisesti ja tilaakin matkantekoon tarvitaan.

Mustasaaressa asuva luokanopettaja Linda Autio elää parhaillaan uutta elämänvaihetta, sillä hänen ja Miikka Aution ensimmäisen lapsi on syntymässä ensi helmikuussa. Tuleva perhetapahtuma on vaikuttanut monin tavoin nuorenparin elämään, esimerkiksi parin vanha auto meni vaihtoon.

– Porrasperäisen vitossarjan BMW:n tilalle tuli turvallinen ja järkevä perheauto, Toyota Avensis. Tavaratila on iso, sinne on sitten helppo nostella rattaita, Linda suunnittelee.

Lapsiperheen autossa on oltava myös tilaa takapenkillä. Ainakin niin, että sinne mahtuu kätevästi turvakaukalon telakka.

– Isofix-kiinnitysjärjestelmä on tietysti oltava, sehän onkin pakollinen varuste autoissa vuodesta 2014 lähtien. Takapenkillä pitää olla riittävästi tilaa myös isälle, jotta hän voi tarvittaessa viihdyttää matkalla vauvaa, tuleva äiti kaavailee hymyillen.

Kauppa hoitui kotipihassa

Auton osto sujui Rinta-Joupin Autoliikkeen toimipisteessä mallikkaasti etänä, sillä käytännön asiat hoidettiin Autioiden kotipihassa.

– Ilmoitin naapurissa asuvalle Rinta-Joupin Autoliikkeen työntekijälle ne asiat ja lisäominaisuudet, jota haluaisimme seuraavassa autossa olevan. Lisäksi meiltä kysyttiin toiveita auton väristä ja listasimme suosikkimme. Emme halunneet mitään kirkasta väriä, nykyään valkoisella autolla ajeleva Linda kertoo.

Tämän jälkeen Rinta-Joupin Autoliikkeessä etsittiin sopivia vaihtoehtoja, joista he saivat valita sopivimman koeajoon.
– Saimme koeajaa auton kotoa käsin ja kauppakirjan allekirjoitin takapihallamme puutarhapöydän ääressä. Tosi kätevää ja helppoa, Linda kiittelee.
Autonvaihdon sytykkeenä toimi myös se, että Autiot halusivat siirtyä dieselistä bensa-autoon.
– Varsinkin sitten kun jään vanhempainvapaalle, tulee autolle niin vähän kilometrejä, ettei dieselautolla kannata ajaa, hän järkeilee.

Tila ja turvallisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia

Rinta-Joupin Autoliikkeen Tervajoen toimipisteen automyyjä ja matkailuautovastaava Henry Fräntilä kertoo, että muutokset elämäntilanteissa tulee esille autokaupassa viikoittain. Hiljattain itsekin isäksi tullut Henry on huomannut, että vanhemmilla on usein tietty roolijako asiakkaina.

– Äidit ovat kiinnostuneita lähinnä siitä, että autossa on riittävästi tilaa turvakaukalolle ja vaunuille sekä myöhemmin turvaistuimelle. Isät miettivät myös auton muita ominaisuuksia, kuten auton ajettavuutta ja polttoaineen kulutusta. Koeajamalla sitten ratkaistaan, millainen auto lähtee kotiin mukaan, hän toteaa.

Henryn perheessä poikavauvan syntyminen herätti auton vaihtotarpeen. Perheeseen kuuluu myös kaksi koiraa, joten tila-asiaa piti miettiä myös siltä kannalta.

Henryn perheen autossa täytyy olla paljon tilaa, koska koirat tarvitsevat myös oman tilansa.

– Koirat matkaavat auton tavaratilassa, johon pitää mahtua nyt myös vaunut. Toinen koirista on noin neljäkymmentäkiloinen, joten sekin toi omat haasteensa, Henry toteaa hymyillen. Heidän uudeksi autokseen valikoitui Skoda Kodiaq -katumaasturi.

Farmari on varma valinta lapsiperheelle

Viisitoista vuotta automyyjänä toiminut Henry kertoo, että monet perheet valitsevat farmarimallin, sillä niissä on hyvin tilaa kasvattaa lapsilukua kolmeen. Sitten pitää siirtyä jo useampipaikkaisiin tila-autoihin.

– Lapsiperheille sopivia korimalleja ovat farmareiden ja tila-autojen lisäksi maasturit. Tärkeintä on iso tavaratila ja kunnolliset turvavarusteet, Henry summaa.

Turvavarusteita on uusimmissa autoissa tarjolla riittävästi: automaattinen hätäjarrutustoiminto, kaistavahti ja kuolleen kulman varoitusjärjestelmä. Moni arvostaa myös tummennettuja takalaseja, ne suojaavat lapsia auringolta.

Tärkeä juttu on Isofix-kiinnikkeet: niillä saa näppärästi ja varmasti turvaistuimet kiinnitettyä.

– Meillä on liikkeessä useita turvaistuinmalleja testattavaksi autoon, jos omaa ei ole vielä hankittuna.

Kun sopiva auto on löytynyt ja koeajossa hyväksi todettu, vielä on jäljellä tärkeä kysymys rahoituksesta. Rinta-Joupin Autoliike tarjoaa räätälöidysti hyviä rahoitusmalleja, niistä löytyy sopivia ratkaisuja myös perheiden tilanteisiin.

– Mahdollisimman uusi auto on turvallinen ratkaisu, siinä sijoittaa samalla myös oman perheen turvallisuuteen. Kannattaa tulla meille kysymään rahoitusvaihtoehtoja, Henry vakuuttaa.

Paras auto lapsiperheelle?

  1. Tärkein ominaisuus on turvallisuus, siitä ei kannata tinkiä lapsen kanssa autoillessa. Isofix-kiinnitysjärjestelmä on ehdoton juttu, sillä saa turvakaukalon telakan ja turvaistuimen varmasti kunnolla kiinni.
  2. Tavaratilassa on oltava riittävästi tilaa lastenvaunuille. Nostamista helpottaa, kun tavaratilan reunassa ei ole kynnystä.
  3. Monilla perheillä on myös lemmikkejä, jotka matkustavat mukana. Niillekin on varattava oma tilansa. Kun lapset kasvavat, tarvitaan tilaa harrastusvälineille.
  4. Kannattaa ostotilanteessa miettiä myös, että paljonko autolle tulee ajoa. Jos perheellä on tapana usein vierailla kauempana sijaitsevassa mummolassa, saattaa ajoa tulla paljonkin. Toisaalta jos perhearki keskittyy kotioloihin ja autolla käydään lähinnä kaupassa ja neuvolassa, ei polttoaineen kulutuksella ole suurta merkitystä.
  5. Mitä uudempi auto, sitä paremmat ovat turvavarustelut. Uuden auton ostaja voi ostaa auton kiinteä korkoisella rahoituksella, jolloin rahoituksen kuukausierä pysyy samana koko sopimusajan. Näin talouden suunnittelukin on helpompaa, kun tietää mitä autoilu tulee maksamaan kuukausittain. Kysy rahoituksesta myyjiltämme lisää.

Esimerkkejä lapsiperheille sopivista autoista