Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Katriina vietti kesän retkeilyautossa

Kun Katriina sai tiedon, että hänen opintonsa jatkuvat kesän ajan etänä, päätti hän viettää sen tien päällä retkeilyautolla kiertäen Suomea, Latviaa ja Norjaa. Näin hänen ei tarvinnut hankkia kesäksi varsinaista asuntoa, vaan retkeilyauto sekä tukikohdat perheen ja ystävien luona riittivät kesän ajan.

Kesä alkoi Rinta-Joupin Autoliikkeen Kempeleen myymälästä, josta alle löytyi LMC Innovan 590 -retkeilyauto. Kempeleestä matka suuntasi Helsingin ja Tallinnan kautta vain neljän tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Latviaan, jossa vierähti ensimmäinen kuukausi.

Latviassa Katriina vietti aikaa patikoiden ja kiipeillen.
…sekä pyöräillen ja kauniista maisemista nauttien.

Latviasta löytyy upeita puskaparkkeja rannalta

Latviassa Katriina tutustui uusiin paikkoihin kiipeillen, pyöräillen, patikoiden ja kauniista maisemista nauttien – hyvää musiikkia ja rantaelämää unohtamatta. Monta kansallispuistoa, kaupunkia ja historiallista kohdetta tuli kuukauden aikana tutuksi. Yöt hän vietti retkeilyautossa puskaparkeissa, parkkipaikoilla tai ystävien pihassa. Leirintäalueella hän ei yöpynyt kertaakaan.

Latviassa Katriina tutustui moneen historialliseen kohteeseen.

”Leirintäalueilla en yöpynyt kertaakaan. Eivät vain ole minun juttuni.”

Latviassa retkeilyautolla vietetystä ajasta Katriina mainitsee maisemien lisäksi loistavat puskaparkkimahdollisuudet. Reissun aikana löytyi useita upeita maksuttomia yöpymispaikkoja, joissa auton sai parkkiin aivan rantojen läheisyyteen. Mainitsemisen arvoista oli myös auton pesua ja huoltoa varten rakennetut itsepalvelupisteet, joita Latviasta löytyy useita. Itsepalvelupisteissä auto mahtui katoksen alle kokonaan ja peseminen sekä huoltaminen oli helppoa. Suomessa pesupaikan löytäminen on monesti hankalaa.

Latviassa on useita käteviä itsepalvelupisteitä auton pesua ja huoltoa varten.

Latviassa tiet ovat kapeita mutta suhteellisen hyvässä kunnossa. Liikenne on sujuvaa, ajaminen suhteellisen helppoa ja ajomatkat mukavan lyhyitä. Latviassa tutuksi tulleista paikoista Katriina kehottaa tutustumaan Riian lisäksi Kuldigaan ja Siguldaan. Kuldiga on hieno vanha kaupunki, josta löytyy Latvian pisin vesiputous. Siguldassa pääsee tutustumaan kansallispuistoon, josta löytyy paljon jyrkkiä rinteitä sekä kauniita laaksoja ja joki.

Latviasta löytyy upeita puskaparkkeja veden ääreltä.

Norjassa jäätikkökurssilla

Heinäkuun alussa Katriina ajeli matkakaverinsa kanssa Latviasta takaisin koti-Suomeen, jossa vietti kesää sukulaisten ja ystävien luona mm. Turussa ja Vaasassa. Suomesta matka jatkui loppukesästä Kilpisjärven kautta kohti Norjan Lyngeniä, jossa he osallistuivat jäätikkökurssille. Lyngenissä auto toimi yösijan lisäksi tukikohtana vuorien juurella.

”Illalla saavuimme vuorilta takaisin autolle rinkkojen kanssa sateen kastamana. Oli suorastaan luksusta päästä autoon suihkuun, syömään iltapalaa ja nukkumaan seikkailun jälkeen.”

Katriinan mukaan Norjan Lyngen on loistava kohde seikkailumieliselle. Paikasta löytyy vuorikiipeilymahdollisuuksien lisäksi vaellusreittejä ja kauniita maisemia. Se on suosittu matkailuautoilijoiden kohde ja helposti saavutettavissa Kilpisjärven kautta. Puskaparkkeja löytyy paljon, joten rauhallisempiakin paikkoja on helppo löytää. Suomessa ja Norjassa välimatkat paikasta toiseen ovat Latviaa pidempiä, joten muutamiin lisäöihin kannatti varautua.

Retkeilyauto takasi hyvät unet

Kesän aikana Katriinalle kertyi runsaasti kokemusta retkeilyautolla liikkumisesta, siinä yöpymisestä sekä asumisesta. Hän osaa nyt kertoa, mitä ominaisuuksia arvostaa retkeilyautossa. Yksi tärkeäksi muodostunut ominaisuus oli retkeilyauton kompakti koko; auto mahtui näppärästi moneen paikkaan parkkiin. Suihku tuli myös todettua erittäin toimivaksi ja runsaat säilytystilat saivat kiitosta. Katriinan ja hänen matkakumppaninsa käytössä yksi kaasupullo riitti koko kesän. Heillä ei juuri ollut tarvetta sille muuten kuin kokkauksessa ja muutamana yönä lämmityksessä. Erillistä sähkövirtaa he eivät tarvinneet lähes ollenkaan, vaan auton omat akut riittivät hyvin. Akuista riitti virtaa kaikkeen tarvittavaan ja ne latautuivat ajon aikana aina uudelleen täyteen.

”Parasta autossa oli sänky. Poikittaisessa sängyssä oli todella hyvä nukkua ja patja oli mukava. Minulla on jonkin sortin univaikeuksia, mutta autossa nukuin kuin tukki.”

Katriina ja hänen matkakumppaninsa nauttivat nukkumisesta retkeilyautossa luonnon äärellä. Katriinalla on välillä ollut univaikeuksia, mutta retkeilyautossa hän nukkui hyvin. Edes myrskyisät tuulet ja sateet ulkona eivät haitanneet, vaan uni maistui retkeilyautossa seikkailupäivien jälkeen.