Hyppää sisältöön

Ajoneuvomatkailijan muistilista

Karavaanimatkailu on helppo ja kätevä tapa tutustua maailmaan niin kotikonnuilla kuin kaukaisemmillakin mailla. Tavarat kulkevat helposti mukana, joten koti on siellä missä sinäkin.

Moni matkailuajoneuvon omistaja suuntaa kesäisin matkansa ulkomaille esimerkiksi Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin tai Keski-Eurooppaan. Kuten sanotaan, hyvin valmisteltu on puoliksi tehty. Turvallisten kilometrien turvaamiseksi Suomen rajojen ulkopuolelle lähtiessä onkin hyvä tarkistaa muun muassa seuraavat asiat:

Huoltoasiat kuntoon

Onhan ajoneuvon, eli matkailuauton tai henkilöauton ja matkailuvaunun yhdistelmän, tekniikka huollettu? Me huolehdimme sekä matkailuajoneuvojen tiiveystakuu- ja vuosihuolloista että matkailuvaunun vetoauton huollosta.  Matkailu- ja retkeilyautojen ajo-osan huollosta sen sijaan huolehtii autonvalmistajan huolto.

Vakuutukset ajan tasalle

Onko vakuutukset ajan tasalla? Matkalle lähdettäessä on varmistettava paitsi ajoneuvon,  eli joko matkailuauton tai henkilöauton ja matkailuvaunun, vakuutukset myös matkustajien ja matkailuajoneuvon irtaimiston vakuutukset. Liikennevahinkojen sattuessa eri maissa on erilainen käytäntö, minkä vuoksi kaikilla matkustajilla kannattaa olla sekä sairauksien että liikennevahinkojen varalle henkilövakuutusturva matkavakuutuksella. Matkailuajoneuvon mukana olevan irtaimiston turvaamiseksi on hankittava matkatavaravakuutus.

Suomalaisen ajoneuvon liikenne- ja kaskovakuutus on voimassa Pohjoismaissa, EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä ja Liechensteinissä edellyttäen, että siinä on suomalaiset rekisterikilvet. Jos suuntaat EU:n tai ETA:n ulkopuolelle, tarvitset reissuun mukaan Green Cardin eli ns. vihreän kortin, joka todistaa, että ajoneuvosi liikennevakuutus on voimassa. Vihreä kortti on pyydettävä vakuutusyhtiöltä erikseen hyvissä ajoin ennen lähtöä. Kortin ottamista mukaan suositellaan esimerkiksi Espanjaan matkustettaessa omalla autolla.

Tarvittavat asiakirjat

Ota varmuuskopiot ajokorteista, passeista, maksu-, luotto- ja matkavakuutuskorteista sekä rekisteriotteesta ja muista mahdollisesti tärkeistä papereista. Tallenna kopiot myös pilvipalveluun, jotta ne ovat saatavillasi milloin tahansa paikasta riippumatta. Eurooppaan suunnattaessa matkassa on tärkeä olla mukana myös Autoliiton tai SF Caravanin jäsenyyden edellyttävä kansainvälinen leirintäkortti sekä Kelan myöntämä Eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Reitti selväksi

Jos matka käy Eurooppaan, on suositeltavaa selvittää eri reittivaihtoehdot etukäteen. Kannattaako manner-Eurooppaan matkustaa Ruotsin tai Via Baltican kautta vai kenties suoraan Saksaan laivalla? Kun päätös on tehty, kannattaa liput ostaa etukäteen paikan varmistamiseksi. Jos matkassa on mukana navigaattori, siihen on suotavaa päivittää tarpeellisten karttojen lisäksi myös leirintäalueet.

Maakohtaiset liikennesäännöt

Mihin olet ajatellut suuntaavasi? Eri maiden liikennemerkeissä on eroja, kuten myös tiekohtaisissa nopeusrajoituksissa. Välttyäksesi tukalilta tilanteilta, näihin on hyvä tutustua ennen reissuun rullaamista. Tämän lisäksi esimerkiksi Saksassa moni kaupunki edellyttää matkailuajoneuvolta päästötarran, jonka voit tilata esimerkiksi Autoliitosta.

Muuta muistettavaa matkaa varten

Varmista, että sinulla on matkassa mukana matkailuajoneuvoista vakiovarusteena löytyvä ensiapulaukku sekä omat lääkkeet ja reseptit. Liikennevahinkotilanteita varten kaikille matkustajille on myös hyvä löytyä ajoneuvosta heijastinturvaliivit.

Kun nämä ovat kunnossa, voi matkaan lähteä kevein mielin. Kaikki kyytiin ja lomalle lompsis!

Valitse sopiva ajoneuvo matkallesi