Hyppää sisältöön

Matkailuauton osto mielessä? Tee haaveesta totta ammattilaisen vinkeillä

Oletko haaveillut matkailuautosta tai -vaunusta ja vapaudesta reissata omaan tahtiin? Haluatko lähteä matkalle kotipihastasi silloin, kun sinulle sopii?

Ensimmäisen matkailuajoneuvon ostajalla pyörii varmasti kaikenlaisia kysymyksiä mielessä. Keräsimme tälle sivulle yleisimpiä asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon matkailuauton ostoa suunnitellessa. Vinkkejä kertoo Rinta-Joupin Autoliikkeen matkailuajoneuvojen myyntijohtaja Heikki Parkkinen.

Kumpi on sopiva: matkailuauto vai -vaunu?

Aivan ensimmäinen asia on kartoittaa, millainen matkailuajoneuvotyyppi on sinulle paras. Matkailuajoneuvot jaetaan nyrkkisääntönä kolmeen ryhmään.

1) Matkailuautossa oleskelutilat sekä matkustus- ja vuodepaikat ovat ohjaamon takana.
2) Matkailuvaunu on erillinen majoitus- ja oleskelutila, joka tarvitsee vetoauton. Varmista, että henkilöautosi suurin sallittu jarrullinen perävaunumassa riittää matkailuvaunun vetämiseen.
3) Retkeilyautoilla tarkoitetaan pienempiä, pakettiauton kokoluokkaisia matkailuautoja, joihin saa samat mukavuudet kuin matkailuautoon.

Sopiva matkailuajoneuvo löytyy matkustustyylin ja -tarpeiden mukaan

Matkailuvaunu matkailuajoneuvot perhe
Vaunussa koko tila on varattu oleskelulle, minkä vuoksi moni perhe suosii vaunuja.

Ei ole yhtä totuutta siihen, mikä matkailuajoneuvoista on paras, sillä se selviää omien tarpeidesi mukaan.

– Matkailuvaunun voi jättää parkkiin caravan-alueelle, jolloin vetoautolla on helppo lähteä ajelemaan lähitienoille. Vaunussa koko tila on varattu oleskelulle, minkä vuoksi moni perhe suosii vaunuja. Moni tykkää myös matkustaa mieluummin vetoautossa, Heikki sanoo.

– Vaunuissa on myös edullisemmat ylläpito- ja hankintakustannukset, toki tämäkin riippuu myös vetoautosta, hän lisää.

Matkailuauto on puolestaan liikkuvan matkaajan valinta, joka taipuu helposti ex tempore -lähtöihin.

– Matkailuautossa lähtökynnys madaltuu, sillä auto on aina valmiina. On helppo vaihtaa maisemia nopeastikin, kun erillistä vaunua ei tarvitse kytkeä.

– Moni myös tykkää huristella matkailuautolla muun liikenteen tahdissa ilman vaunuyhdistelmää. Matkailuauton saa helpommin myös parkkiin esimerkiksi luonnon helmaan, Heikki täydentää.

Kompaktia retkeilyautoa voi puolestaan käyttää jopa talouden ainoana ajoneuvona, jolla voi hoitaa myös arjen asiointia.

Matkailuauto vai -vaunu?

Matkailuajoneuvot taulukko

Käytännössä matkailuajoneuvon valinta on helpointa silloin, kun tutustut vaihtoehtoihin paikan päällä. Liikkeessämme saat apua myyjältämme, ja koeajossa pääset kokeilemaan ajotuntumaa.

Löytyykö tilaa koko porukalle, kavereille ja harrastuksille?

Retkeilyauto matkailuajoneuvot
Retkeilyauto soveltuu myös vaikka perheen ainoaksi autoksi.

Tärkeimpiä käytännön kysymyksiä on varmistaa sopivat tilat, kuten riittävä makuupaikkojen määrä. Asuntovaunussa ei ole sallittua matkustaa, mutta esimerkiksi yöpymisratkaisut kannattaa valita nukkujien mukaan.

– Lapsiperheille löytyy vähän tilaa vieviä kerrosvuoteita, kun taas pariskunnat suosivat monesti leveämpiä sänkytiloja.

Monelle matkailuauto on tärkeä elämäntyylin mahdollistaja, minkä vuoksi tilaa täytyy varata harrastevälineille.

– Maastopyöräilijä, koiraharrastaja tai laskettelija tarvitsee oman tilan matkailuautosta, mikä tietenkin vaikuttaa lopulliseen valintaan, Heikki vinkkaa.

Koska matkailuautoja voi käyttää kuin toista kotia, tilaa löytyy suurempiinkin tarpeisiin.

– Moni ensiostaja on yllättänyt millaisia tilaihmeitä matkailuajoneuvot voivat olla, sillä pohjaratkaisut ovat fiksuja, Heikki sanoo.

Nykypäivänä lähes kaikissa matkailuautoissa, asuntovaunuissa ja retkeilyautoissa on myös wc ja suihku sisätiloissa, mikä tuo lisävapautta matkakohteen valintaan.

Uuden vai käytetyn matkailuauton osto?

Etenkin ensimmäistä liikkuvaa kotiaan ostavat pohtivat uuden ja käytetyn välillä. Valinnassa on monesti kyse budjetoinnista, mutta myös auton varustelutasosta. Tuliterä matkailuauto houkuttaa etenkin kokeneita karavaanareita, jotka haluavat korkata matkansa mukavuus ja laatu edellä.

– Uudessa matkailuautossa on uuden auton tehdastakuut, huipputason älysovellukset ja älykästä ajotekniikkaa, jotka mukavoittavat ja turvallistavat ajoa entisestään, Heikki valottaa uuden matkailuauton ostajien motiiveja.

Käytetty matkailuajoneuvo tarjoaa liikkuvan kodin edut edullisemmin. Moni vanhempi matkailuajoneuvo on hyvässä kunnossa, koska siitä on pidetty yhtä hyvää huolta kuin kodista. Ostitpa uuden tai käytetyn matkailuauton tai -vaunun Rinta-Joupin Autoliikkeestä, sinun ei tarvitse arvuutella sen kuntoa.

– Kaikki vaihdossa tulevat matkailuajoneuvomme kuntotarkastetaan, ja niiden huoltohistoria on selvillä.

Käytettyyn matkailuajoneuvoon voi saada myös kattavan turvan, joka tuo lisää huolettomuutta ajamiseen. Meiltä voit saada käytettyyn matkailuautoon Rinta-Jouppi Caravan Turvan, joka kattaa mahdolliset korjaustarpeet ilman omavastuuta. Lue lisää Caravan Turvasta tästä.

Matkailuauton oston budjettiin vaikuttaa myös se, ostatko sen kakkosautoksi vai ainoaksi ajoneuvoksi, ja millaiset ylläpitokustannukset sille tulee.

Budjettiin saa myös yllättävällä tavalla joustoa, Heikki vinkkaa.

– Rahoituksen ansiosta monella on sittenkin varaa siihen unelmien matkailuajoneuvoon, koska sen voi maksaa omaan tahtiin.

Matkailuajoneuvo sopii myös talvikäyttöön

Matkailuauto matkailuajoneuvo talvi
Matkailuajoneuvot soveltuvat erinomaisesti myös talvimatkailuun.

Matkailuajoneuvoa ei tietenkään tarvitse laittaa talviteloille, jos reissuun tekee mieli talvellakin. Uusimmissa matkailuajoneuvoissa on tehokas lämmöneristys, nykyaikainen lattialämmitys ja toimivat lämmitysjärjestelmät myös talvikäyttöön. Uutta matkailuajoneuvoa ja sen lämmitysjärjestelmää valitessa onkin hyvä miettiä, aiotko suunnata reissun päälle myös kylmänä vuodenaikana. Nastarenkaat ovat ehdottomat talvikäyttöisessä matkailuautossa, eikä ole pahitteeksi, jos pakkaat mukaan myös lumilapion ja suojapeitteen.

Matkailuautoa voi säilyttää hyvin ulkotiloissa vuoden ympäri, jolloin se kannattaa suojata pressulla ja puhdistaa lumesta säännöllisesti. Koska liikkuva koti on paljon henkilöautoa suurempi hankinta, ostohetkellä kannattaa katsoa myös sopivat parkkipaikat ja säilytystilat kuntoon. Matkailuauton tai -vaunun säilytys on pohjimmiltaan helppoa, sillä se tarvitsee tilaa vain isomman parkkiruudun verran. Jos matkailuautolle ei löydy tilaa omasta taloyhtiöstä, haaveesta ei kannata luopua.

– Nykyään vuokrattavat autotallipaikat ja talliosakkeet ovat yleistyneet. Lisäksi kannattaa kysyä sopimuksia suurilta parkkialueilta, Heikki vinkkaa.

Tee liikkuvasta kodista omannäköinen lisävarusteilla

Lisävarusteilla viimeistelet matkanteon mukavuuden ja nostat myös käytetyn matkailuajoneuvon varustelua. Lisävarusteiden kestosuosikkeja ovat markiisit ja ilmastointilaitteet. Myös erilaisilla keittiöratkaisuilla, pyörätelineillä ja tunnelmavalaistuksella lisäät matkailun viihtyvyyttä. Varustelutaso on nousussa etenkin teknologiaratkaisuissa.

– Aurinkopaneelien suosio on kasvanut viime aikoina. Niistä saa kätevästi lisävirtaa esimerkiksi tietokoneen lataukseen, Heikki kertoo.

Suosittuja lisävarusteita

Jos lisävarusteiden tarve mietityttää, autamme sinua löytämään sopivat lisävarusteet matkailuajoneuvoosi.

Heikki Parkkinen matkailuauto matkailuajoneuvo
Ammattitaitoiset matkailuajoneuvomyyjät auttavat oikeanlaisen ajoneuvon valinnassa. lupaa matkailuajoneuvojen myyntijohtaja Heikki Parkkinen.

Muistilista matkailuauton ostoon

Matkailuauton osto Rinta-Joupin Autoliikkeestä

  1. Katsele valikoimaa netissä, soita tai tule paikan päälle. Myös chattimme palvelee joka päivä!
  2. Myyjältä saat apua kaikkiin kysymyksiisi. Voit varata myös henkilökohtaisen tutustumisajan myymäläämme.
  3. Koeajossa pääset tutustumaan ajoneuvon ominaisuuksiin rauhassa.
  4. Löytyikö unelmiesi ajoneuvo toiselta paikkakunnalta? Me kuljetamme varaamasi auton haluamaasi toimipisteeseen.
  5. Haluatko vaihtaa? Voit antaa vaihdossa minkä vain ajoneuvon autosta mopoon!

Tutustu matkailuajoneuvojen valikoimaan