Hyppää sisältöön

Autoilun lyhenteet ja sanasto tutuksi

Mitä tarkoittaa AWD, TPMS tai EBA? Autoiluun liittyy monia lyhenteitä ja sanoja, jotka kertovat esimerkiksi käyttövoimasta, turvatekniikasta tai lisävarusteista.

Uusia sanoja syntyy myös jatkuvasti, kun valmistajat kehittävät lisävarusteita ja sähköautoilu yleistyy. Kokosimme autoilun ja lisävarusteiden tärkeimmät lyhenteet ja termit selityksineen. Voit palata tähän artikkeliin, kun seuraavan kerran mietit, mitä jokin lyhenne tarkoittikaan!

Lisävarusteiden ja turvalaitteiden tärkeimmät termit

Ajonvakautusjärjestelmä korjaa ohjausvirheitä

ESC (Electronic Stability Control) on yleisnimitys ajonvakautusjärjestelmälle.

Ajonvakautusjärjestelmä tai ajovakauden järjestelmä korjaa kuljettajan ajon aikana tekemiä ohjausvirheitä. Järjestelmä tunnistaa esimerkiksi liian suuren tilannenopeuden kaarteessa ja pyrkii korjaamaan esimerkiksi heittelehtimistä tai luistoa.

Valmistajat käyttävät eri nimiä ajonvakautusjärjestelmistä:

Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä voi pelastaa henkiä

AEB (Autonomous Emergency Braking) eli automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä pyrkii pysäyttämään auton silloin, jos se havaitsee esteen, johon kuljettaja ei ole reagoinut ohjausliikkein. Järjestelmä ei ohjaa autoa puolestasi, vaan pyrkii estämään väistämättömiä onnettomuuksia jarruttamalla voimakkaasti.

Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä on nykyään pakollinen uusissa henkilö- ja pakettiautoissa.

Hätäjarrutusjärjestelmälle on eri nimityksiä, esimerkiksi valmistajasta riippuen:

Hätäjarrutustehostin tulee apuun tosi paikan tullen

Hätäjarrutustehostin parantaa turvallisuutta tehostamalla jarrutusliikettä, jos se esim. havaitsee, että painat jarrua yllättäen, mutta et riittävän tehokkaasti.

Hätäjarrutustehostin tunnetaan mm. seuraavilla nimillä:

Hätäjarrutuksen merkkivalo varoittaa perässä ajavia

Hätäjarrutuksen aikana sen merkkivalot syttyvät vilkkumaan nopeasti, minkä ansiosta ne varoittavat takana ajavia hätäjarrutuksesta.

Aktiiviset pääntuet tukevat päätä törmäyksissä

Aktiiviset pääntuet pyrkivät vähentämään pään ja niskan rasitusta peräänajotilanteissa, sillä ne seuraavat pään liikerataa ja tukevat päätä äkkinäisissä nytkähdystilanteissa.

Seuraavat lyhenteet tarkoittavat aktiivista pääntukea:

Automaattiset kaukovalot helpottavat pimeäajoa

Automaattiset kaukovalot ovat nimensä mukaisesti valot, jotka vaihtavat joko pitkät tai lyhyet valot olosuhteiden mukaan. Ajaessasi pimeältä tieosuudelta valaistulle tieosuudelle pitkät valot vaihtuvat automaattisesti lyhyiksi. Se havaitsee myös vastaan tulevan liikenteen ja vaihtaa ajovaloja lyhyet tai pitkät valot automaattisesti.

Jalankulkijan tunnistusjärjestelmä pyrkii ehkäisemään onnettomuuksia

Jalankulkijan tunnistusjärjestelmä auttaa havaitsemaan tiellä liikkuvia esimerkiksi lämpökameran avulla, mistä on apua etenkin pimeällä. Jalankulkijan tunnistus voi olla kytketty esimerkiksi automaattiseen hätäjarrutusjärjestelmään, mikä auttaa ehkäisemään vaaratilanteita. Sama järjestelmä havaitsee myös eläimet hirvet ym. eläimet, mikä tekee etenkin pimeällä ajamisen turvallisemmaksi.

Jalankulkijan turvatyyny vaimentaa iskuja

Monesta uudesta automallista löytyy jalankulkijan turvatyyny, joka aktivoituu, kun järjestelmä havaitsee törmäyksen jalankulkijaan. Tyyny aktivoituu auton sisätilojen ulkopuolella, esimerkiksi konepellissä ja tuulilasissa.

Kaistavahti auttaa pysymään oikealla puolella

Kaistavahti havainnoi auton liikkeitä ja tiemerkintöjä, ja varoittaa esimerkiksi äänimerkillä tai tärinällä, jos olet ajautumassa toiselle kaistalle.

Kaistavahdilla on eri nimityksiä:

Kaistalla pysymisen tukijärjestelmä LKA (Lane Keeping Assistance) puolestaan voi ohjata autoa tai jarruttaa, mikäli se huomaa kaistalta pois ajautumista.

Kaistanvaihtoavustin havainnoi kuolleita kulmia

BLIS (Blind Spot Information System) eli kaistanvaihtoavustin tarkkailee vaarallisia kuolleita kulmia ja varoittaa, jos se huomaa ajoneuvoja ennen suunniteltua kaistanvaihtoa.

Kamerajärjestelmät auttavat arjen ajotilanteissa

Auton älykkäät kamerajärjestelmät auttavat esim. etäisyyksien arvioinnissa, kun haluat esimerkiksi taskuparkkeerata tai kuljet ahtaissa tiloissa parkkihallissa.

Kuljettajan vireyden tunnistusjärjestelmä muistuttaa tauoista

Uusimmista automalleista löytyvä kuljettajan vireyden valvontajärjestelmä tarkkailee ajotapaa ja ilmoittaa, jos esimerkiksi ohjausliikkeesi ja kaasun käyttö muuttuvat paljon. Tällöin on aika keskittyä ajamiseen tai pitää tauko! Lisäksi järjestelmä asetuksista riippuen muistuttaa tauon pitämisestä pitkillä ajomatkoilla ja saattaa myös seurata kuljettajan silmien liikettä ajaessa, jolloin auto varoittaa esimerkiksi nukahtelevaa kuljettajaa.

Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä tukee oikeaa ajotapaa

Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä auttaa ajamaan määräysten mukaisesti myös huonon näkyvyyden aikana, sillä järjestelmä huomaa yleisimmät liikennemerkit ja viestii niistä auton näytöllä.

Luistonestojärjestelmä parantaa pitoa

Luistonestojärjestelmän yksinkertainen mutta tärkeä tehtävä on estää renkaiden luistoa ja vetämistä esimerkiksi liukkailla teillä, kaarteissa ja jarrutuksissa.

Luistonestojärjestelmällä on monia lyhenteitä:

Lukkiutumattomat ABS-jarrut parantavat ohjattavuutta

Lukkiutumattomat jarrut eli ABS-jarrut eivät lukkiudu voimakkaissa jarrutuksissa, minkä ansiosta autoa on helpompi ohjata yllättävissä tilanteissa. ABS-järjestelmä on eduksi etenkin liukkaalla ja märällä tiellä.

ABS (Antilock Brake System) -nimen lisäksi käytetään termiä ALB (Antilock Brakes).

Mukautuva vakionopeudensäädin (ACC) tarkkailee turvavälejä

Mukautuva tai adaptiivinen vakionopeudensäädin on kuljettajan avustaja etäisyyksien hallinnassa. Autossa oleva tutka havainnoi turvavälejä, ja hidastaa esimerkiksi silloin, jos etäisyys edellä ajavaan autoon on liian pieni ja kiihdyttää taas automaattisesti, kun edellä ajava auto kiihdyttää. Pitäen kuitenkin vauhdin kuljettajan määritellyssä maksimi nopeudessa. Ominaisuus helpottaa etenkin autoletkassa ajamista, jossa vauhti ei pysy tasaisena pitkillä matkoilla.

Perinteinen vakionopeudensäädin säätelee vain ajonopeutta, mutta mukautuva vakionopeudensäädin tarkkailee myös edellä ajavia ajoneuvoja.

Yleisestä lisävarusteesta käytetään myös lyhenteitä:

Mäkilähtöavustin helpottaa liikkeellelähtöä ylämäkeen

Mäkilähtöavustin eli HSA (Hill Start Assistant) estää autoa liukumasta taaksepäin silloin, kun olet lähdössä matkaan autolla ylämäkeen.

Neliveto takaa turvallisuuden talvisilla teillä

Neliveto tarkoittaa sitä, että auton kaikki neljä pyörää vetävät. Nelivedosta käytetään mm. termejä:

Ohjauksen mukaan kääntyvät ajovalot lisäävät valaistusta

Nimensä mukaisesti ohjauksen mukana kääntyvät ajovalot havainnoivat ohjausliikkeitä ja lisäävät valaistua pinta-alaa mukaillen tekemiäsi ratin ohjausliikkeitä. Näitä kutsutaan myös kaarrevaloiksi.

Pimeänäköavustin on Suomessa hyödyllinen

Pimeänäköavustin helpottaa syksyn ja talven pimeydessä ajamista. Lämpökameran avulla toimiva avustin näyttää auton sisätilan näytölle jalankulkijat sekä myös eläimet, joita on vaikea huomata paljaalla silmällä.

Pysäköintiavustin sujuvoittaa parkkeerausta

Aiheuttaako taskuparkkeeraus hikipisaroita? Pysäköintiavustin helpottaa parkkeerausta, sillä se mittaa etäisyyksiä toisiin autoihin ja muihin esteisiin, ja ohjaa pysäköintiä esimerkiksi rattia kääntämällä.

Avustimesta käytetään usein englanninkielistä nimeä Park Assist.

TPMS eli rengaspaineen valvontajärjestelmä hälyttää vääristä rengaspaineista

Uusissa autoissa pakollinen rengaspaineen valvontajärjestelmä (Tire Pressure Monitoring System) havainnoi renkaiden painetta ja ilmoittaa, mikäli yhden tai useamman renkaan paine on liian alhainen. Liian matala rengaspaine vaikeuttaa mm. jarruttamista ja kuluttaa enemmän polttoainetta sekä renkaiden pintaa, joten rengaspaineet on syytä pitää oikealla tasolla.

Tuulilasinäyttö heijastaa tärkeät tiedot näkökenttään

Tuulilasinäytöltä voit seurata ajon aikana tärkeitä lukemia ilman, että sinun tarvitsee siirtää katsetta pois tiestä, sillä nimensä mukaisesti tuulilasille voidaan heijastaa esimerkiksi ajonopeus ja navigointiohjeet.

HUD (Head-Up Display) on tuulilasinäytöstä käytettävä englanninkielinen lyhenne.

Törmäysten ennakointi- tai varoitusjärjestelmät varoittavat vaarasta

Törmäysten ennakointi- tai varoitusjärjestelmä tunnistaa lähestyvän vaaratilanteen ja varoittaa siitä esim. äänimerkillä tai valmistautumalla törmäykseen esimerkiksi jarruttamalla. Jos törmäys on väistämätön, järjestelmä voi esim. säätää turvavöitä ja jarruja.

Järjestelmistä puhutaan myös nimillä Pre-Sense ja Pre-Safe.

WLTP on virallinen pakokaasupäästöjen mittaustapa

(Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) on vuonna 2017 käyttöönotettu pakokaasupäästöjen mittaustapa, joka syrjäytti sitä ennen käytetyn NEDC-standardin. WLTP:n tavoitteena on kuvata paremmin todellisessa liikenteessä syntyvä päästöjä.

Ajoneuvon polttoaineenkulutus riippuu ensisijaisesti ajovastuksesta, johon puolestaan vaikuttavat auton massa, ilmanvastus sekä vierintävastus. WLTP-mittaustapa ottaa nämä tekijät huomattavasti tarkemmin huomioon kuin aiempi NEDC-mittaus.

Älykäs nopeusavustin huomauttaa ylinopeudesta

ISA (Intelligent Speed Assistance) eli älykäs nopeusavustin ilmoittaa esimerkiksi kaasupolkimen tärinällä, jos ajat ylinopeutta. Vuodesta 2022 lähtien uusissa autoissa tulee olla nopeusrajoitin turvallisuuden lisäämiseksi.

Tämä on Fordin määritelmä asialle, eli se tunnistaa liikennemerkit ja ajaa niiden mukaista nopeutta.

Älykäs nopeusavustin parantaa entisestään säädettävän nopeusrajoittimen toimintaa. jolloin voit keskittyä ajamiseen. Kun järjestelmä on aktivoitu, se säätää automaattisesti enimmäisnopeuden siten, että nopeus on liikennemerkkien tunnistuksen kameran tunnistaman nopeusrajoituksen mukainen.