Hyppää sisältöön
Mercedes-Benz C 43 amg-sedan-syksy-kuva joonas korpela

Vakionopeuden-säädin

Vakionopeudensäädin on auton järjestelmä, joka ylläpitää automaattisesti kuljettajan asettaman ajonopeuden.

Vakionopeudensäädin, usein tunnettu englanninkielisellä nimellä cruise control, on ajoneuvoihin asennettu järjestelmä, joka ylläpitää ajoneuvon nopeuden ilman, että kuljettajan tarvitsee painaa kaasupoljinta. Se on ehdoton valinta erityisesti pidempiä matkoja ajaville.

Vakionopeudensäädin on suunniteltu parantamaan ajomukavuutta ja vähentämään kuljettajan rasitusta pitkien ajomatkojen aikana. Vakionopeudensäätimiä on monenlaisia, mutta perusperiaatteet ovat kaikissa samat.

Vakionopeudensäädin on kehittynyt ajan myötä ja nykyaikaisissa autoissa voi olla mukautuvia eli adaptiivisia vakionopeudensäätimiä, jotka käyttävät tutka- tai kamerajärjestelmiä säätääkseen ajoneuvon nopeutta liikenneolosuhteiden mukaan. Tämä lisää turvallisuutta ja mukavuutta entisestään.

Vakionopeudensäätimen käyttö

  1. Nopeuden asetus: Kuljettaja asettaa halutun nopeuden painamalla painiketta, kun haluttu nopeus on saavutettu.
  2. Nopeuden ylläpito: Järjestelmä säilyttää asetetun nopeuden automaattisesti säätämällä kaasupolkimen asentoa.
  3. Nopeuden muutos: Kuljettaja voi nostaa tai laskea asetettua nopeutta painikkeilla ilman, että tarvitsee käyttää kaasupoljinta.
  4. Järjestelmän poiskytkentä: Kuljettaja voi kytkeä vakionopeudensäätimen pois päältä käyttämällä jarruja, kytkintä (manuaalivaihteistossa) tai erillisellä painikkeella.

Mukautuva vakionopeudensäädin tarkkailee turvavälejä

Mukautuva tai adaptiivinen vakionopeudensäädin (Adaptive Cruise Control, ACC) on kuljettajan avustaja etäisyyksien hallinnassa. Autossa oleva tutka havainnoi turvavälejä ja hidastaa esimerkiksi silloin, jos etäisyys edellä ajavaan autoon on liian pieni, ja kiihdyttää taas automaattisesti, kun edellä ajava auto kiihdyttää säilyttäen kuitenkin vauhdin kuljettajan määrittämässä maksiminopeudessa. Ominaisuus helpottaa etenkin autoletkassa ajamista, jossa vauhti ei pysy tasaisena pitkillä matkoilla.

Perinteinen vakionopeudensäädin säätelee vain ajonopeutta, mutta mukautuva vakionopeudensäädin tarkkailee myös edellä ajavia ajoneuvoja.

Yleisestä lisävarusteesta käytetään myös lyhenteitä:

Hyödyt ja haitat

Hyödyt:

Haitat:

Haluaisitko lisätietoja?

Ota yhteyttä huoltoomme! Asennamme autoosi kaikki tarvittavat lisävarusteet ja varmistamme, että autosi vakionopeudensäädin toimii, niin kuin pitää.

Tutustu vaihtoautojen valikoimaan