Hyppää sisältöön

Vetokoukun asentaminen ja irrottaminen

Miten asennat tai irrotat vetokoukun? Kokosimme alle muutamia yleisohjeita, jotka pätevät tavallisimpiin malleihin.

Jos hankit irrotettavan vetokoukun Rinta-Joupin autoliikkeestä uuteen tai käytettyyn autoon, automyyjämme näyttää ja neuvoo aina, miten asennus ja irrottaminen tapahtuu. Jokaisessa mallin mukana seuraa oma tarkempi käyttöohje.

Kiinnitys

Auton on hyvä olla sammuksissa ja käsijarru päällä, kun kyykistyt auton taakse vetokoukkua kiinnittämään. Irrotettavan peräkoukun paikalleen saaminen ei vaadi suurta lihasvoimaa, vaan napakka painallus riittää. Vetokoukku sijoitetaan kartiomaiseen koloon ja sitä painetaan alaspäin, kunnes se lukittuu. Joissain malleissa painamisen lisäksi väännetään vipua lukittumisen varmistamiseksi. Lukittumisesta kertoo joko loksahtava ääni tai vihreä merkkiväri.

Irrottaminen

Irrota peräkärry tai muun vetokoukulla vetämäsi kuljetusväline, ennen kuin alat irrottaa vetokoukkua. Yleensä vetokoukku irrotetaan lukituksesta nostettavan tai käännettävän vivun avulla. Koukun ollessa irti sen merkkiväri on yleensä punaisella. Irrottamiseenkaan ei tarvita suurta voimaa. Muista kuitenkin, että jos vetokoukku on pitkään paikallaan, lika ja maantiesuola voivat jumittaa sen tiukkaan paikalleen.

Muistettavaa

Pidä huoli siitä, että irrotat vetokoukun aina, kun se ei ole käytössä. Muuten lika ja suolavesi ruostuttavat sen kiinni pidikkeeseensä. Huomaa myös, että otat auton ja pistokkeen välisen johtoadapterin pois, kun et vedä kärryä. Sama pätee myös kiinteästi asennettuun vetokoukkuun. Johtoadapteri häiritsee auton tekniikkaa, kun ajetaan ilman kärryä ja voi aiheuttaa esimerkiksi, että vika- tai takavalot eivät toimi oikein.