Hyppää sisältöön

Matkailuajoneuvon verotus

Kartoittaessa juuri sinulle oikeanlaista matkailuajoneuvoa on hyvä ottaa huomioon paitsi matkailuajoneuvoille soveltuvat ajokorttiluokat myös ajoneuvojen verotus.

Verottajan näkökulmasta matkailuauto on erikoiskäyttöön valmistettu M-luokan ajoneuvo, jonka sisällä olevissa majoitustiloissa on vähintään seuraavat tukevasti kiinni olevat varusteet:

Matkailuvaunu, virallisemmin matkailuperävaunu, vuorostaan viittaa matkailutarkoitukseen rakennettuun hinattavaan ajoneuvoon, josta löytyy samaiset yllä mainitut varusteet.

Ajoneuvoveron määrittely

Ajoneuvovero suoritetaan SuomessaVerohallinnollesekä Suomeen maahantuoduista että täällä valmistetuista ajoneuvoista.

Matkailuauton ajoneuvovero koostuu perusverosta sekä mahdollisesta käyttövoimaverosta. Perusveroa maksetaan kaikista paketti-, matkailu- ja kaksikäyttöautoista ja se määräytyy ensisijaisesti valmistajan ilmoittamien hiilidioksidipäästöjen (CO2) mukaisesti. Jos päästötietoa ei löydy rekisteristä, määräytyy perusvero auton kokonaismassan perusteella. Auton käyttöönottovuosi vaikuttaa perusveron määräytymiseen

Autoverosta on vapaa matkailuauto, jonka oma massa on vähintään 2 500 kilogrammaa ja jonka majoitustilan sisäkorkeus on vähintään 1,85 metriä alueella, jonka leveys on vähintään 0,4 metriä ja pituus vähintään 1,30 metriä auton pituussuunnassa mitattuna. Edellä mainittujen varusteiden lisäksi auton majoitustilojen varustukseen tulee kuulua vähintään tukevasti kiinnitettynä kylmäsäilytystila ja majoitustilan lämmitin.

Jos ei matkailuauto täytä autoverovapauden edellytyksiä, verotus tapahtuu henkilöauton tavoin. Suomessa valtaosaa käytössä olevista matkailuautoista ajetaan henkilöautokortilla eli B-kortilla, jonka painoraja on enintään 3 500 kiloa, mikä käytännössä tarkoittaa, että matkailuauto kuuluu verotuksen piiriin. Matkailuvaunu taas vaatii lähes poikkeuksitta BE-luokan ajokortin.

Vaunumatkailu kokonaiskustannuksiltaan edullisempaa

Muiden kulujen osalta matkailuvaunu eroaa matkailuautosta merkittävästi kiitos huomattavasti pienempien kokonaiskustannusten. Matkailuautosta on maksettava pakollinen liikennevakuutus, jonka lisäksi moni matkailuauton omistaja ottaa ajoneuvolleen vapaaehtoisen Kasko-vakuutuksen. Kun tähän lisätään vielä vuosittain maksettava kokonaismassan perusteella määrittyvä ajoneuvovero ja mahdollisesti vielä käyttövoimavero eli dieselvero (useimmat matkailuautot kulkevat dieselillä), matkailuauton vuosittaiset käyttökulut nousevat helposti keskikokoisen henkilöauton luokkaan, kun taas vaunun omistajalle kokonaiskuluja kertyy noin pari sataa euro vuodessa.

Ylläpitokustannuksiltaan matkailuauto ja retkeilyauto ovat suurin piirtein samaa luokkaa.

Selaa matkailuajoneuvojen valikoimaa