Hyppää sisältöön

Kaistavahti

Kaistavahti havainnoi auton liikkeitä ja tiemerkintöjä, ja varoittaa esimerkiksi äänimerkillä tai tärinällä, jos olet ajautumassa toiselle kaistalle.

Kaistavahti (lane departure warning system, LDW) valvoo auton sijaintia kaistalla ja varoittaa kuljettajaa, jos auto ajautuu pois kaistalta ilman vilkun käyttöä. Se käyttää eteenpäin suunnattua kameraa tunnistamaan kaistamerkinnät ja varoittaa kuljettajaa äänimerkillä, varoitusvalolla tai täristämällä ohjauspyörää.

Kaistavahti on osa laajempaa ADAS-järjestelmää (Advanced Driver Assistance Systems), joka pyrkii parantamaan ajoturvallisuutta ja vähentämään onnettomuuksia. Kaistavahti on suunniteltu erityisesti maantieajoon ja aktivoituu yleensä yli 60-80 kilometrin tuntinopeuksissa riippuen automerkistä ja mallista​​. Järjestelmän tehokkuus riippuu kaistamerkintöjen näkyvyydestä, joten sen toimintaa voivat häiritä esimerkiksi luminen tai sateinen sää, tietyömaat tai kuluneet kaistaviivat.

Kaistavahti toimii hyödyntämällä ajoneuvoon asennettua eteenpäin suunnattua kameraa, joka lukee kaistamerkintöjä tiellä. Järjestelmä seuraa auton sijaintia suhteessa näihin merkintöihin ja varoittaa kuljettajaa, jos auto ajautuu pois kaistalta ilman vilkun käyttöä. Kaistavahdista huolimatta kuljettajan tulee aina pitää kädet ratissa ja olla joka tilanteessa valppaana, sillä järjestelmät eivät ole virheettömiä ja voivat tehdä yllättäviä ohjausliikkeitä esimerkiksi tulkitsemalla tieolosuhteita​ väärin.

Kaistavahti löytyy useimmista uudemmista autoista vakiovarusteena, mutta se voidaan myös asentaa autoon jälkikäteen.

Kaistanvaihtoavustin (Blind Spot Information System, BLIS) tarkkailee vaarallisia kuolleita kulmia ja varoittaa, jos se havaitsee ajoneuvoja lähellä ennen suunniteltua kaistanvaihtoa.

Kaistanpitoavustin (Lane Keeping Assist, LKA) on kaistavahdin kehittyneempi versio, joka ei ainoastaan varoita kuljettajaa, vaan tekee myös korjaavia ohjausliikkeitä auton pitämiseksi kaistalla.

Kaistan keskitysavustin (Lane Centering Assist, LCA) pitää puolestaan auton jatkuvasti keskitettynä kaistalla​.

Miten kaistavahti toimii?

 1. Kamerajärjestelmä:
  • Auton tuulilasissa oleva kamera havaitsee kaistamerkinnät tiessä. Kamera analysoi tien merkintöjä ja auton sijaintia suhteessa niihin reaaliaikaisesti​.
 2. Varoitusjärjestelmä:
  • Kun kaistavahti havaitsee, että auto on ajautumassa pois kaistalta ilman vilkun käyttöä, se antaa kuljettajalle varoituksen. Varoitus voi olla äänimerkki, varoitusvalo kojelaudassa tai ohjauspyörän tärinä. Näin kuljettaja saa tiedon, että auto on ajautumassa pois kaistalta, ja voi korjata ajosuunnan.
 3. Korjausliikkeet:
  • Joissakin kehittyneemmissä järjestelmissä, kuten kaistanpitoavustimessa, järjestelmä ei pelkästään varoita kuljettajaa, vaan tekee myös pieniä korjausliikkeitä ohjauspyörään pitääkseen auton kaistalla. Tämä tapahtuu yleensä siinä vaiheessa, jos kuljettaja ei reagoi varoituksiin​​.
 4. Rajoitukset ja haasteet:
  • Kaistavahti toimii parhaiten selkeästi merkityillä teillä ja hyvissä sääolosuhteissa. Jos kaistamerkinnät ovat kuluneet, peittyneet lumeen tai muusta syystä huonosti näkyvissä, järjestelmän toiminta voi heikentyä. Lisäksi suora auringonvalo tai lika kamerassa voi häiritä järjestelmän toimintaa.
 5. Turvallisuussuositukset:
  • Kuljettajan on aina pidettävä kädet ratissa ja oltava valppaana, sillä kaistavahti on apuväline, eikä korvaa kuljettajan valvontaa. Äkilliset tilanteet, kuten tietyömaat tai epätavalliset kaistamerkinnät, voivat aiheuttaa järjestelmän virheellisen toiminnan, joten kuljettajan on oltava valmis ohjaamaan autoa itse tarpeen vaatiessa​.
Volvo_xc90

Haluatko lisätietoa kaistavahdista?

Ota yhteyttä huoltoomme! Asennamme autoosi kaikki tarvittavat lisävarusteet ja varmistamme, että kaikki toimii, niin kuin pitää.

Katso myös

Tutustu vaihtoautojen valikoimaan