Hyppää sisältöön

Kuljettajan vireyden tunnistus-
järjestelmä

Kuljettajan vireyden tunnistusjärjestelmä tarkkailee kuljettajan ajokuntoa ja varoittaa, jos se havaitsee väsymyksen merkkejä.

Uusimmista automalleista löytyvä kuljettajan vireyden tunnistusjärjestelmä (Driver Drowsiness Detection System) tarkkailee ajotapaa ja ilmoittaa, jos esimerkiksi ohjausliikkeesi ja kaasun käyttö muuttuvat paljon. Tällöin on aika keskittyä ajamiseen tai pitää tauko! Lisäksi järjestelmä asetuksista riippuen muistuttaa tauon pitämisestä pitkillä ajomatkoilla ja saattaa myös seurata kuljettajan silmien liikettä ajaessa, jolloin auto varoittaa esimerkiksi nukahtelevaa kuljettajaa.

Miten kuljettajan vireyden tunnistusjärjestelmä toimii?

 1. Sensoreiden käyttö:
  • Järjestelmä voi käyttää erilaisia sensoreita, kuten ohjauspyörän liikkeitä seuraavia sensoreita, jotka mittaavat ohjausliikkeiden tasaisuutta ja tiheyttä. Äkilliset tai epätasaiset liikkeet voivat viitata kuljettajan väsymykseen​.
  • Joissakin järjestelmissä käytetään myös silmänliikesensoreita ja kasvojentunnistustekniikkaa, jotka seuraavat kuljettajan silmien aukioloa ja pään asentoja. Jos kuljettajan silmät ovat pitkään suljettuina tai pää nytkähtää alas, järjestelmä voi päätellä kuljettajan olevan unelias​.
 2. Varoitusjärjestelmä:
  • Kun järjestelmä havaitsee merkkejä kuljettajan väsymyksestä, se antaa varoituksen, joka voi olla äänimerkki, visuaalinen varoitus kojelaudassa tai jopa tärinä istuimessa tai ohjauspyörässä. Varoituksen tarkoituksena on herättää kuljettaja ja suositella tauon pitämistä​.
 3. Toimintaperiaatteet:
  • Järjestelmä oppii kuljettajan ajokäyttäytymisen normaalit mallit ja vertaa niitä ajon aikana havaittuihin poikkeamiin. Tietokonealgoritmit analysoivat sensoreiden keräämiä tietoja reaaliaikaisesti tunnistaakseen väsymyksen merkkejä.
  • Joissakin kehittyneemmissä järjestelmissä käytetään lisäksi tietoja ajoneuvon sijainnista, nopeudesta ja ympäristöolosuhteista vireystilan arvioinnin parantamiseksi​.
 4. Lisäominaisuudet:
  • Jotkut järjestelmät voivat myös tarjota neuvoja taukopaikoista ja ilmoittaa, milloin on hyvä aika pitää tauko. Tämä lisää turvallisuutta erityisesti pitkillä matkoilla ja vähentää onnettomuusriskiä.
 5. Hyödyt ja rajoitukset:
  • Kuljettajan vireyden tunnistusjärjestelmä parantaa liikenneturvallisuutta vähentämällä väsymyksestä johtuvia onnettomuuksia. Se ei kuitenkaan korvaa kuljettajan vastuuta pitää itsensä virkeänä ja levänneenä ennen ajomatkaa​.
  • Järjestelmät eivät ole virheettömiä, ja niiden tehokkuus voi vaihdella olosuhteiden ja käytetyn teknologian mukaan. Kuljettajan on aina oltava itse valppaana ja noudatettava liikenneturvallisuussääntöjä​.
Eve Aho-varaosamyyja-varaosat-huolto

Haluatko lisätietoa auton varusteista?

Ota yhteyttä huoltoomme! Asennamme autoosi kaikki tarvittavat lisävarusteet ja varmistamme, että kaikki toimii, niin kuin pitää.

Katso myös

Tutustu vaihtoautojen valikoimaan