Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Rinta-Joupin kolme sukupolvea

Rinta-Joupin Autoliikkeen nykyiselle toimitusjohtajalle Ari Rinta-Joupille oli selvää, että hänen tyttärensä opiskelevat ja työskentelevät muualla ennen perheyritykseen siirtymistä.

rinta-joupin kolme sukupolvea
Kolmessa polvessa: Rauno (vas.), Tarleena, Katriina ja Ari Rinta-Jouppi ovat kaikki kasvaneet perheyrityksessä. Kuva: Juha Harju

Kun Toivo Rinta-Jouppi alkoi 1950-luvulla myydä Tervajoen tilallaan hevos- ja maatalouskonekaupan ohella autoja, oli kyseessä pienen piirin erikoisuus, jota varten matkustettiin kaukaakin.

– Auton ostaminen oli uutta ja harvinaista. Silloin oli tavallista, että asiakkaat jäivät maatilalle yöksi ja heille tarjottiin ruoat. Hinnasta neuvoteltiin pitkään, eikä samanlaisia rahoitusmahdollisuuksia tietenkään ollut, muistelee Toivon poika, jo nuorena työt isänsä yrityksessä aloittanut Rauno Rinta-Jouppi.

Myöhemmin hän perusti veljensä Reijon kanssa isän toiminimen tilalle Rinta-Joupin Autoliikkeen, ja laajensi sen toimintaa Tervajoelta Vaasaan.

Nykyään yrityksen johdossa on Raunon poika Ari Rinta-Jouppi. Yritys on laajentunut Tervajoelta ja Vaasasta 28 eri paikkakunnalle ja autot myydään nykyään pääosin internetin ja puhelimen välityksellä.

– Moni asiakas ei käy myymälässä enää ollenkaan, vaan autot kuljetetaan heidän lähelleen. Toinen suuri muutos on tapahtunut rahoituksessa. Siitä on tullut helppoa ja edullista, mutta myös kilpailu on koventunut, Ari miettii.

Hän on nähnyt autokaupan muutokset ja haasteet lähietäisyydeltä nuoresta pojasta lähtien.

– Pesin ja vahasin autoja jo pikkupoikana, ja vähän myöhemmin siirryin myymään. Sukunimi vaikutti sen verran, että isä laittoi minut aina tehtäviin, jotka olivat vähän vaativampia kuin muilla ikäisilläni. Se oli hyvä tapa, koska siinä oppi väkisinkin, Ari kuvailee.

– Oma isäni oli samanlainen. Työ tekijäänsä opettaa, Rauno lisää.

Ajatus vahvistui yliopistossa

Tulevaisuudessa perheyrityksen ottavat haltuun Arin tyttäret. Tarleena Rinta-Jouppi valmistautuu jatkamaan aiempien sukupolvien työtä. Mikään itsestään selvä siirtymä kyseessä ei kuitenkaan ole ollut.

– Se on haastava tehtävä, johon liittyy suuri vastuu. Toisaalta olen onnellisessa asemassa, sillä iso työ on jo tehty, Tarleena miettii.

Hän ja siskonsa Katriina Rinta-Jouppi aloittivat jo varhaisteini-iässä kesätyöt Tervajoen myymälässä, muun muassa autojen kuvaajina ja konttorilla. Molemmat halusivat kuitenkin opiskella yliopistossa ja nähdä työelämää myös muiden yritysten palveluksessa. Tämä oli selvää myös heidän isälleen.

– Kauppakorkeakoulussa opiskellessani mielenkiinto ison yrityksen johtamista kohtaan kasvoi ja ajatus isän työn jatkamisesta vahvistui. Nyt on sellainen olo, että tämä tapahtuu luonnostaan, ei tunnu pakotetulta, Tarleena kuvailee.

Hän valmistui vastikään kauppatieteiden maisteriksi. Katriina puolestaan opiskelee ympäristötieteitä. Sisarusten osaamisalueet ja kiinnostuksen kohteet täydentävät toisiaan.

– Tarleena on loistava numeroiden kanssa. Minua taas kiinnostavat erityisesti työyhteisön väliset suhteet ja ekologisuus, sekä tietysti yleisesti se, miten iso yritys toimii, Katriina kertoo.

Ekologisuus tulee kiistatta olemaan yksi autoalan merkittävistä teemoista tulevaisuudessa.

– Se on suuri haaste, mutta myös mielenkiintoinen muutos. Paljon on jo menty eteenpäin sillä saralla, Tarleena luonnehtii.

Katriina (vas.) ja Tarleena Rinta-Jouppi ovat pyörineet vanhempiensa mukana automyymälöissä lapsista asti. Kuva: Juha Harju

Miesten maailma ja naisvalta

Tarleena Rinta-Jouppi myöntää kokeneensa nuorempana autoalan vahvasti miesten maailmaksi. Lapsena hevoset kiinnostivatkin enemmän.

– Ehkä se oli enemmän omassa päässä. Tuntui, että poikia autot kiinnostavat luonnostaan. Mutta iän myötä en enää mieti asiaa niin paljon. Olen kiinnostunut yrityksen liiketoiminnasta kokonaisuutena ja voin keskittyä siihen, hän selittää.

– Siinä vaiheessa, kun Tarleena tuli mukaan, oli tämä jo iso firma. Ehkä se aikaisemmin olikin miesten maailma, mutta nyt on itsestään selvää, että kaikkia sukupuolia tarvitaan, Ari Rinta-Jouppi lisää.

Hän palkkaisi mielellään myös enemmän naismyyjiä, jos heitä olisi hakijoiden joukossa.

– Tyttäreni tuovat erilaista näkökulmaa yritykseen, mistä on ehdottomasti hyötyä. He edustavat eri aloja ja ovat kiinnostuneita sekä taloudesta, ympäristöasioista että työyhteisön viihtyvyydestä, isä kehuu.

Tarleena, Katriina ja heidän kolmas sisarensa Pauliina Rinta-Jouppi ovat istuneet jo useamman vuoden Rinta-Joupin Autoliikkeen hallituksessa.

– Hallituksessamme on itse asiassa naisvalta, sillä miehiä on vain kaksi, Ari huomauttaa.

Rehellisyys on kaiken perusta

Rauno Rinta-Jouppi on edelleen tuttu näky Tervajoen myymälässä ja toimistolla. Vaikka ala on suuressa muutoksessa, toivoo hän, että Rinta-Joupin Autoliikkeen toiminnan ydin säilyy samana sukupolvelta toiselle.

– Varsinkin kun alalla on tiukkaa, täytyy myynnin perustua rehellisyyteen. Ei pidä kaunistella liikaa, vaan sanoa asiat niin kuin ne oikeasti ovat ja viihtyä luonnostaan asiakkaiden parissa. Olen itse aina ollut kiinnostunut ihmisistä, mitä he tekevät ja mistä tulevat, Rauno kuvailee.

Hän on kiertänyt paljon ympäri Pohjanmaata, ja osaa keskustella asiakkaiden kanssa heidän kotipaikkakunnistaan.

– Paapalla on loistavat sosiaaliset taidot, voisin mielellään ottaa niistä vähän itselleni. En ole luonnostaan esiintyjätyyppiä, Tarleena kuvailee isoisäänsä.

Rinta-Joupin Autoliikkeellä johtajat ja omistajat eivät istu norsunluutorneissaan. Myös Ari osallistuu läheltä jokapäiväiseen arkeen työyhteisössä. Johdon ja henkilökunnan välit ovat avoimet ja välittömät.

– Tapa huolehtia työntekijöistä on alkanut jo Toivon ja Raunon aikaan. Sittemmin olemme muun muassa alkaneet tarjota työntekijöille ruoat ja välipalat, Ari kertoo.

Myös henkilöstön sitoutuneisuus on Rinta-Joupin Autoliikkeellä omaa luokkaansa. Tarleena ja Katriina muistavat osan nykyisistä työntekijöistä lapsuudestaan.

– Hyvässä yhteisössä ihmiset ovat vielä vuosienkin jälkeen yhtä innostuneita kuin alussa. Monet Vaasan ja Tervajoen työntekijöistä ovat tuttuja jo siltä ajalta, kun pyörimme siellä lapsina vanhempiemme mukana, Katriina kertoo.

Artikkeli julkaistu Iltalehdessä 1.10.2019, lue alkuperäinen artikkeli tästä.

Tutustu valikoimaan