Hyppää sisältöön

Mökki vai matkailuajoneuvo?

Yhä useampi suomalainen vaihtaa mökin matkailuautoon. Ajoneuvomatkailun helppous ja monipuolisuus houkuttaa, minkä vuoksi mökkeilyvarat sijoitetaankin yhä useammin matkailuautoon.

Moni mökkeilijä kokee, että on aika vaihtaa ’työleiriltä’ vapaalle. Matkailuauton huolto on mökin kunnossapitoa huomattavasti helpompaa. Sen sijaan, että viettäisi ensin arki-illat kodista ja kotipihasta huolehtien ja siirtyisi siitä viikonlopuksi mökkitalkoisiin, voi perjantain tullen kiinnittää vaunun koukkuun tai vain istahtaa rattiin ja hurauttaa viikonlopunviettoon.

Siinä missä mökki tarjoaa vapaa-ajan asumisen tietyllä paikalla, matkailuajoneuvon voi pysäköidä minne ikinä haluaa mihin aikaan vuodesta tahansa. On vaikea keksiä harrastusta, jonka asumis- tai liikkumismuodoksi matkailuajoneuvo ei sopisi. Voi liikkua paikasta toiseen oman mielen mukaan ja nähdä, tehdä ja kokea mitä ikinä haluaa tai vaihtoehtoisesti pistää jalat maahan kausipaikalle. Ei ruohikkoa ajettavana, puita kaadettavana, takkaa lämmitettävänä… Myös epämiellyttävistä naapureista on mahdollisuus päästä eroon laskemalla liikkuva loma-asunto liikkeelle.

Suomessa ajoneuvomatkailijat otettu hyvin huomioon

Suomesta löytyy kattava leirintäalueiden verkosto, jonka lisäksi matkailuajoneuvoilijat on yleisesti ottaen huomioitu hyvin myös infrastruktuurin osalta. Veneilijöille sekä rannikolla että järvi-Suomessa rakennettu vesi- ja sähköverkosto on veneilysesongin ulkopuolella karavaanareiden käytössä, minkä lisäksi esimerkiksi huoltoasemat tarjoavat päiväparkkeja ja mahdollistavat akkujen latauksen sekä wc:n tyhjennyksen. Vaikka infrastruktuuri on vielä kaukana esimerkiksi Saksasta, jossa autolla tai vaunulla matkaaville on tarjolla huomattavasti tiheämpi palveluverkosto ja ajoneuvoharrastus on myös huomattavasti Pohjoismaita edullisempaa, se on kohtuullisen hyvä myös täällä.

Jos matkustelu kiinnostaa, ajoneuvomatkailu on matkustusmuotona paitsi avartavaa myös kansantaloudellisesti järkevää. Valtaosaa suomalaisista kiinnostaakin ensisijaisesti kotimaanmatkailu, ja nähtäväähän kauniissa kotimaassamme riittää – Suomen koluaminen ristiin rastiin vie nimittäin tovin, jos toisen.

Tutustu matkailuajoneuvojen valikoimaan