Hyppää sisältöön

Matkailuajoneuvojen ABC

Me Rinta-Joupilla myymme, edustamme ja huollamme kuuden eri valmistajan matkailuajoneuvoja. Matkailuajoneuvoja löytyy pääasiassa kolmea erilaista: matkailuautoja, matkailuvaunuja ja retkeilyautoja.

Matkailuautot

Kansankielellä asuntoautoksikin kutsuttu matkailuauto on erikoiskäyttöön valmistettu M-luokan ajoneuvo, josta löytyy makuupaikkoja, istuimia ja pöytä, sekä keittomahdollisuus ja säilytystiloja. Valikoimastamme löytyy korirakenteeltaan neljä eri mallista matkailuautoa: täysintegroitu, puoli-integroitu, alkovimalli ja retkeilyauto. Retkeilyautot käsitellään tässä artikkelissa omana kokonaisuutenaan.

Täysintegroidulla korimallilla viitataan ulkoapäin katsottuna linja-auton näköiseen autonvalmistajan autoon, jonka päälle on rakennettu matkailuajoneuvo. Integroiduissa autoissa ajo- ja asuinosa ovat nimensä mukaan integroitu yhdeksi mahdollisimman avaraksi tilaksi aina etupuskurista takapuskuriin asti.

Puoli-integroitu malli on nimensä mukaan puoliksi integroitu, mikä tarkoittaa, että autosta tunnistaa autonvalmistajan ohjaamon, jonka voi halutessaan joko yhdistää asuintilaan tai erottaa siitä. Alkovimallilla puolestaan viitataan matkailuautoon, jonka ohjaamon päälle on rakennettu makuualkovi. Korimallien osalta matkailuajoneuvojen äidiksikin kutsutun alkovimallin tunnistaa ulkoapäin katseltuna ohjaamon päältä löytyvästä ns. lipasta.

Valikoimastamme löydät Caradon, Hymerin ja LMC:n matkailuautoja sekä RoadCarin ja Pössl:n retkeilyautoja.

Retkeilyautot

Retkeilyauto, kansankielellä retkiauto, on yleensä pakettiauton pohjalle tehty pienempi asuntoauto. Pienemmän kokonsa vuoksi se on isoa matkailuautoa kätevämpi ja ketterämpi liikenteessä ja siksi erittäin hyvä vaihtoehto matkailuajoneuvoksi, jos sitä haluaa käyttää myös muuhun kuin matkailuun. Kokonsa ansiosta sillä on pienempi polttoaineen kulutus, jonka lisäksi se mahtuu helposti parkkiruutuun, mikä voi olla isommalle matkailuautolle ongelmallista.

Retkeilyautossa on usein matkailuautoa kevyempi varustelu ja eristykset, mutta se lasketaan silti lakiteknisesti matkailuautoksi, mikä tarkoittaa, että se kuuluu matalampaan autoveroluokkaan. Se on usein vain neljälle, eli kuskin lisäksi kolmelle, matkustajalle rekisteröity. Usein siinä on kuitenkin vain kolme, parhaimmassa tapauksessa viisi, makuupaikkaa.

Valikoimastamme löydät Suomen myydyimmän, saksalaislähtöisen RoadCarin sekä Pössl:n retkeilyautoja.

Matkailuvaunut

Kansankielellä asuntovaunuksi kutsutut matkailuperävaunut tai matkailuvaunut ovat erikoiskäyttöön tarkoitettuja perävaunuja, joista matkailuautojen tapaan löytyy makuupaikkoja, istuimia ja pöytä, sekä keittomahdollisuus ja säilytystiloja. Vaunuissa ei ole matkailuautojen tapaan eri korimalleja, mutta ne ovat painostaan riippuen joko 1- tai 2-akselisia. Kun vaunun kokonaismassa kasvaa, vaatii se enemmän kantavuutta eli kaksi akselia (ts. neljä rengasta; kaksi per puoli). Pienempi vaunu sen sijaa pärjää vain yhdellä akselilla (ts. kaksi rengasta; yksi per puoli).

Paitsi soveltuvuudeltaan eri käyttötarkoituksiin, matkailu- ja retkeilyautot eroavat matkailuvaunuista myös verotuksen osalta.

Tutustu matkailuajoneuvojen valikoimaan