Hyppää sisältöön
Rengas_volkswagen_gti_kevat

ABS-jarrut

ABS-jarrut eli lukkiutumattomat jarrut eivät lukkiudu voimakkaissa jarrutuksissa, minkä ansiosta autoa on helpompi ohjata yllättävissä tilanteissa. ABS-järjestelmä on eduksi etenkin liukkaalla ja märällä tiellä.

ABS-jarrut (Antilock Braking System) estää pyörien lukkiutumisen voimakkaan jarrutuksen aikana. ABS-järjestelmä parantaa ajoneuvon hallittavuutta ja lyhentää jarrutusmatkaa erityisesti liukkailla tai epätasaisilla tienpinnoilla.

ABS-järjestelmä on olennainen osa nykyaikaista ajoneuvoturvallisuutta, ja se toimii yhdessä muiden turvallisuusjärjestelmien, kuten luistoneston (TCS) ja ajovakaudenhallinnan (ESC) kanssa, parantaen ajoneuvon hallittavuutta ja turvallisuutta erilaisissa ajo-olosuhteissa. ABS (Antilock Brake System) -nimen lisäksi käytetään termiä ALB (Antilock Brakes).

Miten ABS-järjestelmä toimii

 1. Sensorit ja tunnistimet:
  • ABS-järjestelmä käyttää pyöränopeussensoreita, jotka valvovat jokaisen pyörän pyörimisnopeutta reaaliajassa. Näiden sensoreiden tiedot välitetään ajoneuvon keskusohjausyksikköön (ECU, Electronic Control Unit)​.
 2. Tunnistus ja analyysi:
  • Jos jarrutuksen aikana yksi tai useampi pyörä alkaa lukkiutua (eli menettää pitoa ja lakkaa pyörimästä), ECU tunnistaa tämän välittömästi sensoreiden avulla. Lukkiutuminen voi aiheuttaa ajoneuvon hallinnan menetyksen, koska lukkiutunut pyörä ei pysty ohjaamaan ajoneuvoa​.
 3. Toimenpiteet pyörien lukkiutumisen estämiseksi:
  • ABS-järjestelmä säätää jarrupainetta nopeasti ja toistuvasti jokaiselle pyörälle. Tämä tapahtuu käyttämällä hydraulisia venttiilejä, jotka avaavat ja sulkevat jarrupiirin muutaman kerran sekunnissa. Tämän nopean paineensäätelyn ansiosta pyörät eivät lukkiudu, vaan jatkavat pyörimistä, mikä mahdollistaa ajoneuvon hallinnan säilymisen ja lyhentää jarrutusmatkaa.
  • ABS-järjestelmän aktivoituessa kuljettaja tuntee usein jarrupolkimen värähtelyn tai pulssimaisen liikkeen, mikä kuuluu järjestelmän toimintaan​.
 4. Edut ja hyödyt:
  • ABS-järjestelmä parantaa ajoneuvon hallittavuutta hätäjarrutustilanteissa ja vähentää onnettomuusriskiä erityisesti liukkailla pinnoilla, kuten jäällä, lumella tai märällä asfaltilla​.
  • ABS-järjestelmä mahdollistaa myös sen, että kuljettaja voi ohjata ajoneuvoa jarrutuksen aikana, mikä auttaa välttämään esteitä ja parantaa siten myös ajoturvallisuutta merkittävästi​​.
 5. Rajoitukset ja haasteet:
  • Vaikka ABS-järjestelmä parantaa jarrutustehoa ja ajoneuvon hallittavuutta, se ei lyhennä jarrutusmatkaa kaikissa tilanteissa. Esimerkiksi syvässä lumessa, hiekassa tai soralla jarrutusmatka voi olla pidempi kuin ilman ABS-järjestelmää, koska pyörien lukkiutuminen voi muodostaa pieniä esteitä (kuten lumikasoja) renkaiden eteen, jotka auttavat pysäyttämään ajoneuvon​​.
Eve Aho-varaosamyyja-varaosat-huolto

Haluatko lisätietoa auton varusteista?

Ota yhteyttä huoltoomme! Asennamme autoosi kaikki tarvittavat lisävarusteet ja varmistamme, että kaikki toimii, niin kuin pitää.

Katso myös

Tutustu vaihtoautojen valikoimaan