Hyppää sisältöön
Audi_A5_vaihtoauto_ulko

Liikenne-
merkkien tunnistus-järjestelmä

Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä auttaa ajamaan määräysten mukaisesti myös huonon näkyvyyden aikana, sillä järjestelmä huomaa yleisimmät liikennemerkit ja viestii niistä auton näytöllä.

Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä (Traffic Sign Recognition, TSR) käyttää kamera- ja kuvantunnistustekniikoita havaitakseen ja tulkitakseen liikennemerkkejä ajon aikana. Tämä järjestelmä auttaa kuljettajaa noudattamaan liikennesääntöjä ja lisää turvallisuutta erityisesti tuntemattomilla teillä.

Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä parantaa ajoturvallisuutta ja auttaa kuljettajaa noudattamaan liikennesääntöjä, mikä vähentää onnettomuusriskiä ja liikennesakkojen mahdollisuutta. Kuten muidenkin kuljettajaa avustavien järjestelmien kohdalla, kuljettajan on oltava myös itse aina valppaana ja valmiina reagoimaan liikennetilanteisiin.

Miten liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä toimii?

 1. Kamerajärjestelmä:
  • Ajoneuvoon asennettu eteenpäin suunnattu kamera kuvaa jatkuvasti tienäkymää. Kamera on yleensä sijoitettu tuulilasin yläosaan, jossa se voi parhaiten havaita tien varrella olevat liikennemerkit​.
 2. Kuvankäsittely ja tunnistus:
  • Kamera ottaa kuvia tieltä ja lähettää ne ajoneuvon tietokoneelle, joka käyttää kuvankäsittelyalgoritmeja tunnistaakseen liikennemerkit. Algoritmit vertaavat havaittuja kuvia tietokannassa oleviin liikennemerkkien malleihin tunnistaakseen niiden merkityksen, kuten nopeusrajoitukset, kieltomerkit tai varoitusmerkit​​.
 3. Tietojen näyttö ja varoitukset:
  • Tunnistetut liikennemerkit näytetään kuljettajalle kojelaudassa tai HUD-näytössä (Head-Up Display). Järjestelmä voi antaa myös ääni- tai visuaalisia varoituksia, jos kuljettaja esimerkiksi ylittää nopeusrajoituksen tai ajaa kiellettyyn suuntaan​.
  • Joissakin järjestelmissä tiedot voivat integroitua muiden kuljettajaa avustavien järjestelmien kanssa, kuten mukautuva vakionopeudensäädin, joka voi säätää auton nopeutta automaattisesti havaittujen nopeusrajoitusten mukaisesti​.
 4. Haasteet ja rajoitukset:
  • Sade, lumi tai voimakas auringonvalo voi heikentää kameran näkyvyyttä ja siten häiritä liikennemerkkien tunnistusjärjestelmän toimintaa. Lisäksi huonokuntoiset tai osittain peittyneet liikennemerkit voivat jäädä tunnistamatta​.
  • Joissakin tapauksissa järjestelmä voi erehtyä tulkitsemaan mainoskylttejä tai muita tienvarsimainoksia liikennemerkeiksi, mikä voi aiheuttaa virheellisiä varoituksia kuljettajalle​.
 5. Kehittyvät ominaisuudet:
  • Kehittyneemmissä järjestelmissä on mukana koneoppimisalgoritmeja, jotka parantavat liikennemerkkien tunnistuksen tarkkuutta ajan myötä kerätyn datan perusteella. Tämä auttaa järjestelmää mukautumaan eri maiden ja alueiden liikennemerkkien erityispiirteisiin.
Eve Aho-varaosamyyja-varaosat-huolto

Haluatko lisätietoa auton varusteista?

Ota yhteyttä huoltoomme! Asennamme autoosi kaikki tarvittavat lisävarusteet ja varmistamme, että kaikki toimii, niin kuin pitää.

Katso myös

Tutustu vaihtoautojen valikoimaan