Hyppää sisältöön
Audi_A5_vaihtoauto_ulko

Luistonesto-järjestelmä

Luistonestojärjestelmän yksinkertainen mutta tärkeä tehtävä on estää renkaiden luistoa ja vetämistä esimerkiksi liukkailla teillä, kaarteissa ja jarrutuksissa.

Luistonestojärjestelmä auttaa estämään pyörien sutimista tai liiallista pyörimistä liukkailla pinnoilla tai nopeissa kiihdytyksissä. Järjestelmä parantaa ajoneuvon vakautta ja hallittavuutta erityisesti liukkailla tienpinnoilla, kuten lumessa, jäällä tai sateen jälkeen.

Luistonestojärjestelmä on tärkeä turvallisuusominaisuus, joka parantaa ajoneuvon hallittavuutta ja vähentää onnettomuusriskiä liukkailla pinnoilla. Se on vakiovaruste monissa nykyaikaisissa autoissa ja toimii yhdessä muiden turvallisuusjärjestelmien kanssa parantaakseen ajokokemusta ja turvallisuutta.

Luistonestojärjestelmällä on monia lyhenteitä:

Miten luistonestojärjestelmä toimii

 1. Sensorit ja tunnistimet:
  • Luistonestojärjestelmä käyttää useita sensoreita, jotka valvovat pyörien pyörimisnopeutta ja ajoneuvon nopeutta. Nämä sensorit lähettävät jatkuvasti tietoa ajoneuvon keskusohjausyksikköön (ECU, Electronic Control Unit)​.
 2. Tunnistus ja analyysi:
  • Kun sensorit havaitsevat, että yksi tai useampi pyörä pyörii nopeammin kuin muut, ECU analysoi tilanteen ja päättää, millaisia toimenpiteitä tarvitaan pyörien sutimisen estämiseksi​.
 3. Toimenpiteet sutimisen estämiseksi:
  • Järjestelmä voi käyttää useita keinoja estääkseen pyörien sutimisen:
   • Moottorin teho: ECU voi vähentää moottorin tehoa vähentämällä polttoaineensyöttöä tai sytytyksen ajoitusta.
   • Jarrut: ECU voi myös aktivoida yksittäisten pyörien jarrut, jolloin sutiva pyörä hidastuu ja sen pito paranee​.
  • Nämä toimenpiteet toteutetaan hyvin nopeasti ja usein kuljettaja ei edes huomaa järjestelmän toimintaa.
 4. Kytkentä muihin järjestelmiin:
  • Luistonestojärjestelmä toimii usein yhdessä ajovakaudenhallintajärjestelmän (ESC, Electronic Stability Control) ja ABS-jarrujärjestelmän (Antilock Braking System) kanssa parantaen ajoneuvon kokonaisvaltaista vakautta ja turvallisuutta​.
 5. Rajoitukset ja haasteet:
  • Luistonestojärjestelmä ei voi täysin estää kaikkia sutimistilanteita erityisesti erittäin liukkailla tai epätasaisilla pinnoilla. Muista aina ajaa itse varovasti ja sopeuta nopeutesi sekä ajotyylisi olosuhteiden mukaan.
  • Jos esimerkiksi yrität irrottaa autoa lumihangesta tai mudasta, voit haluta kytkeä luistonestojärjestelmän pois päältä, jotta pyörät voivat pyöriä vapaammin ja luoda tarvittavan liikkeen​.
Eve Aho-varaosamyyja-varaosat-huolto

Haluatko lisätietoa auton varusteista?

Ota yhteyttä huoltoomme! Asennamme autoosi kaikki tarvittavat lisävarusteet ja varmistamme, että kaikki toimii, niin kuin pitää.

Katso myös

Tutustu vaihtoautojen valikoimaan