Renkaiden vaihto

Milloin on sopiva aika vaihtaa kesärenkaat alle? Entä talvirenkaat? Milloin renkaiden kunto saattaa aiheuttaa vaaratilanteita ja on syytä vaihtaa uudet alle? Olemme keränneet tälle sivulle muutaman vinkin kaikille autoilijoille.

Kesärenkaat

Kesärenkaissa on uutena tyypillisesti noin 8 mm kulutuspintaa. Kun siitä on runsas puolet kulunut, ja pääurien syvyys alittaa neljä millimetriä, ovat renkaiden sadekelin ominaisuudet heikenneet siinä määrin, että sateella renkaiden kuluneisuus voi muodostua riskitekijäksi. Lain mukaan auton kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä.

Kevät ilmat vaikuttavat kesärenkaiden vaihto sesongin ajankohtaan, mutta tyypillisesti suurin osa kesärenkaista vaihdetaan alle huhtikuussa. Kesärenkaiden vaihdossa kannattaa huomioida myös se, että lämmin ilma kuluttaa talvirenkaita nopeasti, mutta erityisesti nastarenkaat kannattaa vaihtaa pois pian kelin salliessa. Renkaiden kulumisen lisäksi nastat aiheuttavat huomattavaa rengasmelua ja kuluttavat myös teiden pintoja. Kitkarenkailla ajaessa ei ole yhtä kiire, sillä niillä voit halutessasi ajaa vaikka vappuun asti.

Kesärenkaiden vaihto

Kesärenkaat saa vaihtaa alle aikaisintaan 1.3. lähtien. Lain mukaan talvirenkaita on pakko käyttää 1.12.-28.2. välisenä aikana. Nastarenkaita saa käyttää 31.3. saakka sekä kelin edellyttäessä myöhempään eli toisin sanoen jos kelit sallivat, kesärenkaat vaihdetaan maaliskuun lopussa alle. Yleensä kesärenkaiden vaihtosesonki on kovimmillaan huhtikuun alussa.

Auto kevätkuntoon

Talvirenkaat

Talvirenkaat voivat olla joko nastarenkaat tai nastattomat kitkarenkaat. Lumisella ja sohjoisella kelillä renkaan pitoon vaikuttaa ensisijaisesti kuviointi ja kumin kitkaominaisuudet. Märällä sileällä jäällä renkaan pito on huonoimmillaan ja silloin paras rengasvalinta on nastarenkaat.

Talvirenkaissa on oltava vähintään 3,0 mm urasyvyys, mutta on suositeltavaa että syvyys olisi vähintään 5-6 mm - varsinkin jos usein ajat talivissa vaikeissa olosuhteissa.

Talvirenkaiden vaihto

Talvirenkaat vaihdetaan yleensä marraskuun paikkeilla, kun keli alkaa muuttua lumisemmaksi. Lain mukaan talvirenkaita on käytettävä joulukuusta helmikuun loppuun saakka. Nastallisia talvirenkaita saa käyttää 1.11. - 31.3. mutta myös muina aikoina, jos olosuhteet sitä edellyttävät. Nastattomia talvirenkaita saa käyttää kelistä riippumatta muunakin aikana, mutta ominaisuuksiltaan niitä ei ole tarkoitettu kesäkäyttöön.

Kuluneet renkaat voivat lisätä vaaratilanteita

Renkaiden suorituskyky märällä, lumisella tai jäisellä tienpinnalla heikkenee selvästi kulutuspintojen kuluessa ja esimerkiksi riski vesiliirtoon joutumisesta kasvaa huomattavasti jo aikaisemmin kuin laki asettaa renkaiden kulutuspintojen vähimmäisvaatimuksiksi. Varsinkin sateella tien kulumisuriin kertyvä vesi tai sulavan tai suolatun lumen muodostama loska ovat haasteita renkaiden kyvylle säilyttää pidon edellyttämä tartunta tien pintaan.

Vesiliirrossa auto ikään kuin nousee uriin kertyneen veden päälle. Renkaan ja tienpinnan välinen tartunta häviää kokonaan, eikä rengas enää ole ohjattavissa suunnan tai nopeuden muuttamiseksi. Ajonopeus vaikuttaa ratkaisevasti vesi- tai loskaliirron syntyyn, mutta myös renkaat, niiden malli, leveys ja kuluneisuus, vaikuttavat.

Renkaiden tasapainotus

Tarkista renkaiden kunto säännöllisesti

Renkaat kuluvat ajossa ja niiden suorituskyky heikkenee. Jos renkaiden säilytystä ei tehdä oikea oppisesti, niiden suorituskyky heikkenee myös säilytyksessä. Suositeltava renkaiden kokonaisikä on yleisesti enintään 10 vuotta valmistusajankohdasta ja käyttöikä enintään 6 vuotta. Renkaan valmistusajankohdan pystyy tarkistamaan renkaan kyljessä olevan DOT-merkinnän avulla.

Rengaspaineilla on myös huomattava merkitys auton turvallisuuden, taloudellisuuden ja ympäristön kannalta. Jos rengaspaineet ovat vajaat auton hallinta vaikeutuu ja ohjaus voi puoltaa suuntaan tai toiseen. Riski renkaan rikkoutumiselle myös kasvaa. Lisäksi renkaat kuluvat nopeammin ja auton polttoaineen kulutus saattaa hieman kasvaa.

Renkaiden ohjauskulmat on hyvä myös tarkistaa ja säätää renkaanvaihdon yhteydessä.

Ammattitaitoinen huoltohenkilöstö tarkistaa aina renkaiden kunnon ja rengaspaineet vaihdon yhteydessä.

Ota yhteyttä huoltoomme ja varaa aika renkaiden vaihtoon hyvissä ajoin!