Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Škoda HiTech -mekaanikko on merkkihuollon todellinen osaaja

Merkkihuollon mekaanikot ovat autosi parhaita asiantuntijoita. Porin toimipisteen huollossa työskentelevä Janne Mäenpää suoritti tänä vuonna Škodan HiTech-sertifikaatin.

Merkkihuollon mekaanikot ovat autosi parhaita asiantuntijoita. Porin toimipisteen huollossa työskentelevä Janne Mäenpää suoritti tänä vuonna Škodan HiTech-sertifikaatin.

 Automekaanikko Janne Mäenpää on työskennellyt Rinta-Joupin Autoliikkeen Porin toimipisteen huollossa reilut viisi vuotta. Isoin muutos työssä on viiden vuoden aikana seurannut vauhdilla markkinoille tulleista sähkö- ja hybridiautoista. Niiden huoltamisessa merkkihuolto on tärkeässä roolissa, sillä autot sisältävät paljon monimutkaista tekniikkaa.

Ammattikoulusta automekaanikoksi 2012 valmistunut Janne on saanut tänä vuonna kattavan lisäkoulutuksen Škodan maahantuojalta. Puolitoista vuotta kestänyt Škodan HiTech- koulutus sisälsi kaiken mahdollisen auton tekniikasta. Ajoneuvoalan ammattitutkinnon järjesti monimuotoisena Kainuun ammattiopisto ja käytännön kouluttajana toimi Škodan maahantuoja Helkama.

Yhteensä 16 lähipäivän aikana käytiin läpi muun muassa sähkö- ja anturitekniikka, väylä- ja ohjausjärjestelmät, vianhaku ja diagnostiikka sekä polttoaine- ja pakokaasujärjestelmät. Lisäksi opintoihin kuului verkossa suoritettavia tehtäviä sekä koe, jossa opiskelijan piti tunnissa selvittää autoon operoitu vika.

– Autoissa on ohjainlaitteita yli sata, kävimme koulutuksessa lähes kaikki läpi. Virtapiirikaavion tutkimisessa on aika paljon työtä, Janne kertoo.

Sertifikaatin suorittanut mekaanikko tuntee autosi

Škodan HiTech-tutkinnon ohella Janne suoritti myös sertifikaatit moottoreista, vaihteistoista ja auton alustoista. Reilut viisi vuotta Rinta-Joupin Autoliikkeessä työskennellyt automekaanikko on tyytyväinen, että on saanut päivittää tietonsa ja oppia paljon uutta.

Rinta-Joupin Autoliikkeessä Škodan merkkihuollon tekee aina maahantuojan koulutuksen saanut asentaja. Merkkihuollosta löytyy paras tietämys kyseisestä merkistä, erikoistuneet ja koulutetut mekaanikot sekä alkuperäiset varaosat ja oikeat työkalut.

Autoissa olevat ohjelmistot ovat sellaisia, että niitä korjatessa joutuu ammattilainen monesti tiukoille. Merkkihuollossa on vaivatonta kysyä tarvittaessa ongelmiin neuvoa maahantuojalta.

Škodissa on vuosimalleista 2014 lähtien käytössä sähköinen huoltokirja, jonne tallentuu auton huoltohistoria maan- ja jopa maailmanlaajuisesti. Kun käyttää autoa merkkihuollossa, Škoda myöntää Ajoturvan, joka takaa teknisen vian sattuessa hinauksen korjaamolle ja mahdollisuuden sijaisautoon.

Janne kertoo, että hän on viihtynyt hyvin Rinta-Joupin Autoliikkeen huollossa. Haastavinta työssä on juuri vianhaku, mutta samalla se on myös palkitsevin tehtävä.

– On tärkeää, että aloittaa vian selvittelyn yksinkertaisista jutuista ja siirtyy vaiheittain vaativimpiin. Näin saa vian mahdollisimman vähällä työllä selville eikä tule turhia toimenpiteitä. Parasta työssäni on, kun onnistun löytämään autosta erityisen hankalasti todettavan vian. Silloin tulee aina voittajatunne, hän pohtii.

Katso myös nämä