Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

”Tilaisin sähkötaksin, kiitos” – Taksiala panostaa vähäpäästöiseen autoiluun

Sähköautot ovat viime vuosina yleistyneet yksityisautoilijoiden keskuudessa hurjaa vauhtia. Taksialalla sähköautot ovat vielä toistaiseksi harvinainen näky, mutta vähäpäästöinen autoilu kuuluu jo monen alan yrityksen ydinstrategiaan.

Keskustaksi sähköautot sähkötaksi Vaasa
Taksien välityskeskus Keskustaksi Oy järjesti taksiyrittäjien rekrytointitilaisuuden Rinta-Joupin Autoliikkeen Vaasan toimipisteessä.

Taksien välityskeskus Keskustaksi Oy järjesti taksiyrittäjien rekrytointitilaisuuden Rinta-Joupin Autoliikkeen Vaasan toimipisteessä. Seinäjoelta käsin toimiva Keskustaksi toimii Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Satakunnan maakunnan Kela-kyytien välityskeskuksena.

Tilaisuudessa esiteltiin taksinkuljettajille myös uusimpia sähköautomalleja. Tapahtuman yhteydessä käytiin keskustelua taksialan sähköistymisestä sekä alan yrittäjiä mietityttävistä kysymyksistä.

Sähköautoilu tukee kestäviä arvoja

Vuonna 1975 perustetun Keskustaksin toimitusjohtaja Antti Ålander painottaa, että panostaminen kestäviin arvoihin kuuluu yrityksen strategiaan.

– Olemme yhtiö, joka haluaa panostaa laatuun ja kestävän kehityksen mukaisiin arvoihin. Haluamme vähentää tyhjänä ajoa, mikä tietää myös parempaa kannattavuutta.

Tämänhetkinen polttoaineen hinta on taksiyrittäjän näkökulmasta yksi kannustin kohti sähköistä autoilua. Monen kuljettajan puheissa toistuvat toimintamatkan pituus ja latausverkoston laajuus.

– Taksiauton toimintamatkan pitäisi olla mahdollisimman pitkä, kun kyyti voi vaihdella kymmenestä kilometristä useampaan sataan kilometriin. Latausverkoston suhteen tilanne paranee koko ajan. Olemme myös harkinneet omia latausasemia tulevaisuudessa, Ålander valaisee.

Keskustaksi sähköautot sähkötaksi Vaasa
Keskustaksin toimitusjohtaja Antti Ålander (kesk.) kertoo sähköautojen herättävän vilkasta keskustelua taksiyrittäjien kesken.

Lisää sähköistä kalustoa taksialalle

Rinta-Joupin Autoliikkeessä järjestetyssä tilaisuudessa taksinkuljettajat pääsivät tutustumaan uusimpiin sähköautomalleihin lähietäisyydeltä.

– Olemme jutelleet asiasta paljon taksiyrittäjien kanssa ja aihe on herättänyt vilkasta keskustelua, kertoo Ålander.

Ålanderin mukaan tavoitteena on tuoda taksialalle enemmän sähköistä kalustoa.

– Meillä on jo käytössä sähkö- ja hybridiautoja ja niiden määrää on tarkoitus kasvattaa tulevaisuudessa. Kannustamme siihen, että yrittäjät investoisivat sähkö- ja vähäpäästöisiin autoihin.

Sähköautot taipuvat myös takseiksi

Rinta-Joupin Autoliikkeen uusien automerkkien joukosta löytyy useampi sähköautomalli, joka sopii erinomaisesti myös taksikäyttöön. Taksina sähköautolta vaaditaan erityisesti riittävää toimintamatkaa sekä nopeaa latausaikaa.

Vaasan toimipisteen myyntijohtaja Niko Puska suosittelee taksiksi uutta, vasta ennakkovarauksessa olevaa Toyotan bZ4X-mallia. Uutuusmalli tarjoaa säännöllisesti huollettuna myös huolettomuutta, sillä akkutakuu on peräti kymmenen vuotta ja miljoona kilometriä. Neli- tai etuvedolla varustettu sähköautomalli tarjoaa taksikäyttöä ajatellen huiman toimintamatkan.

–  Akuston kapasiteetti on 71,4 kWh, jonka tarjoama toimintamatka on mallista riippuen jopa 511 kilometriä, kertoo Puska.

Toyotan bZ4X-mallia on vielä saatavissa tälle vuodelle ja Puska kertookin myyneensä hiljattain yhden kappaleen juuri taksikäyttöön.

Keskustaksi sähköautot sähkötaksi Vaasa
Taksiyrittäjät pääsivät tapahtumassa tutustumaan uusimpiin sähköautomalleihin.

Taksikäytössä korostuvat nopeat latausajat

Škodan täyssähköinen katumaasturi Enyaq tarjoaa tilavuutta matkustamossa sekä tavaratilassa. Auton toimintasäde on WLTP-päästömittauksen mukaan parhaimmillaan jopa 493-531 kilometriä. Vaasan toimipisteen Škoda-merkkivastaava Lars Thölix suosittelee uutta Enyaqia taksikäyttöön erityisesti ajettavuuden, tilojen ja taloudellisuuden puolesta.

– Autossa on mahdollisuus pikalataukseen ja silloin puhutaan parhaimmillaan noin tunnin tai alle tunnin latausajoista, Thölix kehaisee.

Kian malleista suosittu EV6 on erityisesti omiaan taksialalle. Autossa yhdistyvät sopivan kokoiset tilat sekä etu- että takapenkeillä ja hyvät ominaisuudet niin kaupunki- kuin maantieajossakin.

– Latausajat ovat nopeita: parhaimmillaan valmistajan mukaan 10-80 % ladataan jopa 18 minuutissa. Toimintamatka on myös parhaimmillaan yli 500 kilometriä, joten sekin on hyvä asia monelle kuljettajalle, selventää Vaasan toimipisteen Kia-myyjä Iiro Raikkerus.

Rinta-Joupin Autoliikkeen valikoimissa on yli sata uutta tai vähän ajettua täyssähköautoa. Uusin sähköautoihin on myös mahdollista hakea kaupan yhteydessä 2000 euron arvoista sähköauton hankintatukea. Lisäksi uusien täyssähköautojen autovero on poistunut vuoden 2022 alusta, mikä tekee sähköauton hankinnasta entistä taloudellisempaa.

Tutustu sähköautojen valikoimaan