Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Osku vaihtoi sähköautoon – Kia EV6 houkutti sporttisuudellaan

Vaasalaisesta Osku Pienimäestä tuli puolivahingossa sähköautoilija. Kokemukset ovat olleet sen verran positiivisia, että mies aikoo pysyä tulevaisuudessakin sähköautoissa.

The Storyssa tuottajana toimiva yrittäjä Osku Pienimäki arvostaa autoilussa helppoutta. Mainosvideoiden maailmassa on riittävästi liikkuvia osia, joten auton ja sen huoltojen on toimittava ilman yllätyksiä. Oskun tuumaillessa seuraavaa autovalintaa hän bongasi Kia EV6:n. Sen sporttinen ulkonäkö tuntui jotenkin omalta.

– En ollut etukäteen ajatellut sähköautoa. Kun uutta auto miettiessäni Rinta-Joupin Autoliikkeen Vaasan toimipisteessä sain tietää, että Kia kulkeekin sähköllä, ajattelin että mikä ettei. Voisihan se olla ihan hyvin sähköautokin.

Reilun puolen vuoden kokemuksella Osku on sitä mieltä, että paluuta diesel- tai bensa-autoon ei enää ole. Täyssähköautolla ajo tuntuu niin paljon paremmalta.

– Se on kiihtyvyydeltään ärhäkkä, mutta sen ääni on hiljainen. Minua miellyttää sähköautossa vaivattomuus ajaessa ja lisäksi sillä on edullista ajaa.

Vauhdilla voi säädellä kulutusta

Osku asuu kerrostalossa, jossa ei toistaiseksi ole vielä mahdollisuutta omaan latausasemaan. Onneksi naapurikaupan pihassa on latauspisteitä, autoa on helppo pitää siellä öisin latauksessa.

– Kesällä ajoin parhaimmillaan yhdellä latauksella 450 kilometriä. Ajonopeudella on yllättävän iso merkitys kulutukseen ja esimerkiksi ajamalla vähän alle satasta akku riittää huomattavasti pidempään kuin 110 kilometrin vauhdilla.

Osku lainasi autoaan kesällä pikkuveljelleen, joka teki sillä 3600 kilometrin reissun Norjaan. Vaikka latausjonot olivat toisinaan sesonkiaikana matkustellessa pitkät, sopi sähköauto hyvin myös pidemmälle matkalle.

– Sähköä kului tuohon matkaan vain 130 euron verran, joten se sopi hyvin opiskelijan budjetille.

Huumorilla ja päivityksillä eteenpäin

Vaikka sähköautoilu sujuu useimmiten vaivattomasti, aiheuttaa auton lataaminen joskus myös haasteita. Osku oli työporukan kanssa matkalla Vaasasta Helsinkiin yhteen tapahtumaan, kun latausasemilla olikin jonkun häikän takia vierähtänyt kauemmin, kun oltiin alun perin ajateltu.

– Silloin ei auta kuin ottaa asia huumorilla ja odotella, että auto latautuisi, Osku muistelee hymyillen.

Sähköautoilijana hän on myös tottunut siihen, että huollosta tulee välillä kutsuja ohjelmiston päivitykseen. Se on pieni hinta siitä, että on matkassa edelläkävijänä. Sähköautojen ohjelmistoihin tulee päivityksiä samalla tavalla kuin esimerkiksi puhelimiin.

– Ainahan uusia juttuja pitää vähän korjailla ja tarkistella. Vakuutukset sähköautoihin ovat vähän muilla polttoaineilla kulkevia autoja kalliimpia. Sähköautoja on suhteessa vielä niin vähän, että yksittäiset kolarit nostavat vakuutusmaksuja.

Lisäominaisuuksiin kannattaa satsata

Yksi juttu jäi Oskua uudessa Kiassa vähän harmittamaan – äänentoisto. Se on ainoita asioita, mitä hän kaipaa edellisestä autostaan.

– Olisi pitänyt huomata ottaa lisävarusteena kunnon äänentoisto.

Uusien autojen lisävarustevalikoimat ovat onneksi laajoja, joten autosta saa helposti oman näköisen.

– Minulla kävi säkä, että nopeasti saatavilla oleva auto oli kauniin metsänvihreä, joka vaihtaa valon mukaan väriä melkein mustaan. Ei tarvinnut odottaa autoa kauaa.

Puheet sähkönhinnan noususta eivät Oskua sähköautoilun osalta hirvitä. Latauskulut ovat silti sen verran pieniä verrattuna bensan tai dieselin hintaan.

– Autoiluni on vain lisääntynyt, kun ajan sähköautolla. Nyt voin lähteä huviajelulle, vaikka Helsinkiin, jos siltä tuntuu, hän kehuu.

Sähköautossa on myös yksi hyvä puoli, jota ei muissa autoissa ole: sen akulla voi ladata erillisellä adapterilla muitakin koneita. Tästä on ollut apua filmituotantojen kuvauksissa.

– Olen kuullut, että jotkut pyörittävät pienien kesämökkien sähkölaitteita omalla sähköautollaan, Osku kertoo.

Tutustu sähköautojen valikoimaan