Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Sähköauton ja hybridiauton huoltaminen ja korjaaminen on ammattilaisen työtä

Miten sähkö- tai hybridiauto huolletaan? Sähköauto ja hybridiauto vaativat uudenlaista osaamista myös autohuollon puolella.

Timo Niinikorpi-huoltopaallikko-Juha-Matti Sireni-mekaanikko-Turku-korjaamo-huolto
Sähkö- ja hybridiautojen huoltotarpeet vaativat erityistä tarkkuutta ja osaamista, kertovat Turun toimipisteen huoltopäällikkö Timo Niinikorpi (vas.) ja mekaanikko Juha-Matti Sireni.

Selvitimme, mitä kaikkea sähkö- ja hybridiauton huoltamiseen ja korjaukseen kuuluu ja voiko esimerkiksi akuston nykyisin myös korjata uusimisen sijasta? Sähkö- ja hybridiautojen huoltamisen ammattilaiset, Turun toimipisteen huoltopäällikkö Timo Niinikorpi ja mekaanikko Juha-Matti Sireni sekä Vaasan toimipisteen mekaanikko Juho-Mikko Ristilä, antoivat omat näkemyksensä asiaan.

Jätä sähköauton huoltaminen ammattilaiselle

Sähköauton huolto eroaa osin polttomoottoriauton huollosta. Sähköauton huollossa käytetään pohjana valmistajan huoltoluetteloa, josta löytyvät kaikki toimenpiteet, mitä autolle kuuluu tehdä, huoltaa ja tarkastaa.

– Sähköauton huollossa tehdään samat toimenpiteet kuin polttomoottoriautossa, pois lukien tietenkin moottoriöljyn ja suodattimen vaihto sekä moottorin ilmansuodattimen vaihto. Myöhemmin tulevista huoltokohteista esimerkiksi sytytystulppien ja jakohihnan uusimista ei täyssähköautoissa tule, avaa Sireni.

– Myös korkeajännitekomponentit ja akku tarkistetaan, Ristilä lisää.

Hybridiautossa huolletaan sekä polttomoottori että tarkistetaan myös hybridijärjestelmä.

– Hybridiautoissa on polttomoottori sähkömoottorin lisäksi, joten niihin vaihdetaan myös esimerkiksi moottoriöljyt sekä suodattimet, Sireni kertoo.

Sireni korostaa, ettei sähkö- tai hybridiautojen huoltamista itse voi suositella jo pelkästään turvallisuussyistä.

– Sähkö- tai hybridiautojen huoltotarpeet vaativat erityistä tarkkuutta ja osaamista, ohjeistaa Sireni.

– Takuun alaiset autot pitää viedä aina merkkihuoltoon, jos haluaa takuun säilyvän, Ristilä huomauttaa.

Mekaanikko-Juho-Mikko Ristila-huolto-vaasa
Vaasan toimipisteen mekaanikko Juho-Mikko Ristilä on erikoistunut sähkö- ja hybridiautojen huoltoon.

Sähköauton korjaaminen vaatii korkeajännitekoulutuksen

Täyssähköautojen huolto on myös mekaanikoille erilaista; se vaatii uudenlaista kouluttautumista ja uusien laitteiden opettelua.

– Diagnostiikkalaitteiden käyttö tulee tutuksi sähköautojen parissa, Ristilä toteaa.

Sähköautossa on väärin käsiteltynä hengenvaarallinen korkeajännite, mikä pitää huomioida myös huolto- ja korjaustöissä.

– Korkeajännitepuoli pitää ottaa huomioon ja käyttää erityistä varovaisuutta autoja huoltaessa ja korjatessa, Sireni muistuttaa.

Niinikorven mukaan jokaisen mekaanikon tulee käydä minimissään päivän mittainen koulutus voidakseen huoltaa sähkö- tai hybridiautoa. Sähkö- tai hybridiauton korjaaminen vaatii puolestaan enemmän koulutusta ja lupia.

– Autojen virrattomaksi teko on luvanvaraista ja pakollista työtä, jos esimerkiksi joudutaan vaihtamaan kyseisiin autoihin osia. Tämä vaatii korjaavilta mekaanikoilta lisää koulutusta. Škoda-merkin osalta he ovat HVT-mekaanikkoja eli korkeajänniteteknikkoja, selventää Niinikorpi.

Mikäli hybridin tai täyssähköauton akkukoteloa ja sen sisällä olevia kennostoja tai muita osia joudutaan korjaamaan tai vaihtamaan, vaatii se yhä enemmän koulutusta mekaanikoilta. Škoda-merkin korjauksissa kyseinen toimenpide vaatii HVE-mekaanikon, eli korkeajännite-ekspertin.

Sähköauton omistaja säästää huoltokuluissa

Niinikorven mukaan täyssähköauton huollattaminen on edullisempaa verrattuna vastaavaan polttomoottoriautoon. Hybridiauton omistaja ei sen sijaan säästä huollon kohdalla, sillä hybridiautojen huollattaminen on saman hintaista kuin polttomoottoriautojen.

Hybridiautojen huoltoväli on sama kuin polttomoottoriautoissa, mutta sähköautot vaativat jopa vähemmän huoltoja – ajotavasta ja käytöstä riippuen.

– Sähköautojen huoltoväli on luonnollisesti pidempi, kun ei ole tarvetta esimerkiksi moottoriöljyn vaihdolle, Ristilä kommentoi.

– Esimerkiksi Škoda Enyaq -mallissa on vain aikaraja huollolle ilman kilometrirajaa. Kaikki riippuu siis siitä, kuinka paljon auton käyttäjä autollaan ajaa, toteaa Niinikorpi.

Ohjelmapäivitykset ovat tulleet entistä tärkeämpään rooliin täyssähköautoissa.

Juha-Matti Sireni

Sireni kertoo, että sähköautoissa ei ole polttomoottoriauton kuluvia osia ja itse sähkömoottori on huoltovapaa.

– Sähköautojen alustan osat, raitisilmansuodatin sekä jarru- ja jäähdytysnesteet pitää vaihtaa tai huoltaa samalla tavalla kuin polttomoottoriautojenkin kohdalla. Ohjelmapäivitykset ovat myös tulleet entistä tärkeämpään rooliin täyssähköautoissa.

– Sähköautoissa jarrut kuluvat vähemmän kuin polttomoottoriautossa, koska sähkömoottorit jarruttavat talteenotossa. Alustan osat ovat puolestaan kovemmassa rasituksessa johtuen sähköautojen suuremmasta massasta, täydentää Ristilä.

Sähköauton tai hybridin akuston voi korjata

Monia mietityttää sähköauton akun kesto. Korkeajänniteakuille myönnetään usein pitkä takuu, mutta akustoa voi myös korjata. Niinikorpi toteaa, että kustannukset ovat tällöin huomattavasti maltillisemmat, kuin koko akkupaketin vaihdossa.

– On paljon merkkikohtaisia eroavaisuuksia, mutta esimerkiksi Škodan osalta akkuja pystytään korjaamaan sekä vaihtamaan erillisiä akkumoduuleja, eli ehjiä akkumoduuleja tai -kennoja ei tarvitse lähteä vaihtamaan. Esimerkiksi Škoda Enyaq IV 80 -mallissa akkumoduuleja on kokonaisuutena 12 kappaletta, joista jokainen pystytään vaihtamaan yksittäisinä, selventää Niinikorpi.

–­ Tai esimerkiksi pohjakosketuksen sattuessa voidaan vaihtaa vain akkukotelo tai suojapelti, Sireni jatkaa.

Ristilä lisää, ettei akku tyypillisesti hajoa vuosienkaan jälkeen kokonaan.

– Akun toimintakunto laskee kulumisen myötä siten, että akkuun maksimissaan varastoitava energiasisältö ja auton toimintamatka pienenevät.

Sähkö- ja hybridiautojen akustojen takuut sekä takuun piiriin kuuluvat osat ovat merkkikohtaisia. Ristilän mukaan sähköauton akuille annetaan yleensä pitkä takuu, joka on keskimäärin viidestä kahdeksaan vuotta tai 100 000-200 000 kilometriä.

– Auton osalta takuu on sama kuin polttomoottoriautossa, Niinikorpi summaa.

Rinta-Joupin Autoliikkeen Turun toimipiste oli koko Škoda-verkoston ensimmäisiä korjaamoita, jolla oli luvat korjata vaurioituneita akustoja. Nykyisin luvat akkukorjauksiin löytyvät Škodan osalta myös Porin ja Vaasan toimipisteistä. Porin huollossa huolletaan sekä korjataan Škodan lisäksi BMW:n, Mitsubishin ja Kian hybridi- ja sähköautoja. Toyotan osalta palveluihin kuuluu akun vaihto, muttei korjaus. Vaasan huollossa huolletaan ja korjataan Škodan lisäksi Kian, Mitsubishin ja Toyotan hybridi- ja sähköautoja.

Skoda Enyaq-sahkoauto-4x4-neliveto-maasturi-kevat
Esimerkiksi Škodan sähköautojen akkuja pystytään korjaamaan ja vaihtamaan erillisiä akkumoduuleja koko akuston uusimisen sijaan.
Mekaanikko-Juho-Mikko Ristila-huolto-vaasa

Tarvetta huollolle?

Hoidamme ammattitaidolla kaikkien automerkkien huollot ja korjaukset. Olemme myös valtuutettu merkkihuolto useille eri automerkeille ja matkailuajoneuvoille yhdeksässä eri toimipisteessä. Meiltä saat joustavat huoltorahoitusvaihtoehdot.

Tutustu sähkö- ja hybridiautojen valikoimaan