Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Sähköauto voi olla myös mainio vetoauto

Monelle meistä yksi auton tärkeimpiä ominaisuuksia on sen vetokyky, ja se puhuttaa usein erityisesti sähköautojen oston yhteydessä. Aiheeseen liittyy myös paljon ennakkoluuloja, vaikka yhä useammasta sähköautosta on jo vetämään isompiakin kuormia.

Nykyisin suurin osa sähköautoista soveltuu vetämiseen. Peräkärryä vetävälle autoilijalle löytyy siis jo reilusti valinnanvaraa.

Peräkärryä käyttäville perinteiset bensiini- ja dieselautot ovat olleet usein luonnollinen valinta, mutta sähköautoja ei kuitenkaan kannata jättää laskuista kokonaan. Hybridi- ja sähköautojen yleistyminen katukuvassa merkitsee myös niiden nopeaa kehitystä, ja entistä tehokkaampia vetokykyisiä malleja tuleekin jatkuvasti lisää.

Tällä hetkellä jo suurin osa sähköautoista soveltuu vetämiseen, ja peräkärryä vetävälle autoilijalle löytyy siis jo reilusti valinnanvaraa. Monia saattaa kuitenkin mietityttää, millaisia kuormia sähköautoilla voi oikein vetää ja mitä sähköautolla vetäessä pitää ottaa huomioon. Näihin kysymyksiin vastaa Rinta-Joupin Autoliikkeen Vaasan toimipisteen vaihtoautopäällikkö Oskari Erkkilä.

Jääkö vetäminen haaveeksi sähköauton kanssa?

Ei lainkaan! Suurimpaan osaan sähköautoista saa jo laitettua vetokoukun ja täten myös peräkärryn vetäminen onnistuu. Toki kaikista malleista ei ole vetäjäksi, kuten ei kaikista polttomoottoriautoistakaan. On kuitenkin enemmän sääntö kuin poikkeus, että sähköauto pystyy vetämään vähintään kevyempää kuormaa.

Sähköautojen vetokyky ei kuitenkaan silti jää pyörien tai muiden kevyiden pikkukuormien kuljetukseen, vaan yhä useammassa autossa riittää puhtia vetää jo paljon enemmän. Valtaosa sähköautoista soveltuukin tyypillisesti vetoautoksi myös peräkärrylle.

— Keskikokoisissa malleissa, kuten esimerkiksi Kia Niro EV tai Toyota BZ4x, vetopaino on 750 kg, mikä riittää jo useimpien tarpeisiin. Monissa vähän isomman luokan sähköautoissa vetopainot ovat noin 1200-1600 kg, Oskari kertoo.

Sähköautojen keskimääräiset vetomassat riittävät siis jo pitkälle. Mutta myös tätä suurempien kuormien vetämisestä haaveilevalle riittää vaihtoehtoja sähköautojen joukosta. Teslan Model X on yksi esimerkki tehokkaasta vetoautosta, jonka vetomassa ylittää reippaasti jo 2000kg.

Sähköautojen keskimääräisillä vetomassoilla pääsee siis jo pitkälle, mutta entä se sähkön kulutus?

Monet sähköautot ovat siis paitsi vetokykyisiä vetäjiä, mutta myös tehokkaita sellaisia. Ennen kun kytket peräkärryn sähköautoon, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka. Vetäminen vaikuttaa sähköautojen sähkön kulutukseen ja siten myös toimintamatkaan, samalla tavalla kuin se nostaa kulutusta polttomoottoriautoissa. Kuormasta riippuen tulee siis varautua siihen, ettei yhdellä latauksella pääse yhtä pitkälle kun normaalisti.

— Esimerkiksi jos sähköauton kulutus on 20 kwh/100 km, riippuen kärrystä sekä sen painosta, kulutus voi nousta 27-30 kwh/100 km paikkeille, Oskari arvioi.

Se kuinka paljon sähkön kulutus nousee vetäessä, riippuu monesta eri tekijästä, kuten ajonopeudesta ja sääolosuhteista. Joka tapauksessa vaikutus auton toimintamatkaan kannattaa ottaa huomioon ja etenkin pidempää matkaa vedettäessä on hyvä tarkistaa, missä matkan varrella olevat laturit sijaitsevat. Säästyt yllätyksiltä kun testaat etukäteen, mikä on autosi realistinen kulutus vetohommissa.

Oskari Vaasan myymälästä kertoo mitä sähköautolla vetäessä pitää ottaa huomioon.

Mitä muuta pitää ottaa huomioon?

Oskarilla on sähköautolla vetämisestä suunnittelevalle yksinkertainen vinkki — ennakointi. On hyvä huomioida, että kärryn kanssa moottorijarrutukset ovat pidempiä. Tällöin saadaan myös maksimoitua akun lataus jarrutuksissa, eli toisin sanoen sähkön kulutus laskee ja toimintamatka pitenee.

Oskari pääsi testaamaan täyssähköisellä autolla vetämistä käytännössä, kun hän veti sillä moottorikelkkaa viime jouluna. Vetoauton roolissa ollut Skoda Enyaq suoriutui haasteesta loistavasti ja matka onnistui ongelmitta talvisista sääolosuhteista huolimatta.

— Vedin alle 750 kg peräkärryä tyhjänä ja sitten 220 kg:n moottorikelkka kyydissä. Tyhjänä sekä kuormattuna kärry tuli perässä oikein hienosti perässä lumisella ja liukkaalla talvikelillä, hän kehuu.

Voit siis hypätä sähköauton rattiin huolettomasti myös silloin, kun haluat jatkossakin vetää peräkärryllä vaikkapa muuttokuormia, moottorikelkkoja tai mitä vaan — kunhan vaan muistaa ensin tarkistaa suurimman sallitun vetopainon sekä oman kuorman painon. Sen jälkeen ei muuta kun peräkärry kiinni ja menoksi!

Tutustu sähköautojen valikoimaan