Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Joonas lähti perheensä kanssa sähköautolla Lappiin lomailemaan – toimiko sähköauto kovilla pakkasilla?

Joonas Heikkilä päätti kokeilla perheineen reissua sähköautolla Lappiin. Reitti kulki kovan pakkasen saattelemana Paimiosta aina Rukalle saakka.

Sähköauto-Lappi-mekaanikko-Joonas Heikkilä-perheloma-skoda enyaq-talvi
Joonaksen perheeseen kuuluu myös taaperoikäinen lapsi, jonka vuoksi oli hyväkin pysähtyä matkan varrella useampaan kertaan.

Kulkuvälineenä Heikkilän perheellä toimi uusi täyssähköinen Škoda Enyaq 85x automaattivaihteistolla ja nelivedolla. Akun kapasiteettia Enyaqista löytyy 82 kilowattituntia. Valmistajan ilmoittama sähköinen kantama on Enyaqille peräti 535 kilometriä, mutta tähän vaikuttavat ajotapa, olosuhteet sekä energiaa vaativien lisälaitteiden käyttö. Esimerkiksi kova pakkanen vaikuttaa merkittävästi sähköauton toimintamatkaan.

Millainen kokemus Lapin loma sähköautolla oli Joonakselle ja hänen perheelleen?

Sähköauto-Lappi-mekaanikko-Joonas Heikkilä-perheloma-skoda enyaq-talvi-latausasema
Matka sähköautolla Lappiin vaati kovilla pakkasilla useamman lataustauon, mikä sopi perheen suunnitelmiin hyvin.

Kova pakkanen pidensi menomatkan kestoa

Matka lähti liikkeelle Paimiosta ja määränpäänä oli Kuusamossa sijaitseva Ruka. Matkaa kertyi yhteen suuntaan lähes 900 kilometriä. Menomatkalla ajaminen oli varovaisempaa ensikertalaisille. Pakkanen oli kova ja teimme varmuuden vuoksi tiuhempaan latauksia, emme antaneet akun varaustehon laskea missään vaiheessa alle 30 prosentin.

Menomatkalla pysähdyksiä kertyi kaikkiaan kuusi. Pienen taaperon kanssa matkustaessa joutuu muutenkin pysähtelemään usein, joten meille tämä sopi oikein hyvin. Pysähdyimme Paimiosta lähdön jälkeen ensimmäisen kerran 185 kilometrin ajon jälkeen Kangasalle lataamaan ja ensimmäinen lataus kesti vajaan tunnin. Toinen pysähdyksemme suuntautui 155 kilometrin ajon jälkeen Jyväskylään, jossa latailimme omia sekä auton akkuja hieman reilun tunnin. Jyväskylästä ajoimme 176 kilometriä, kunnes pysähdyimme lataamaan autoa kolmen vartin ajaksi Pyhäjärvelle. Seuraavan kerran latasimme 159 kilometrin päässä Oulussa vajaan tunnin ja tämän jälkeen 93 kilometrin päässä Pudasjärvellä. Menomatkan viimeinen lataus tapahtui 128 kilometrin päässä Kuusamossa.

Menomatkalla nousi pienoinen toive pidemmästä kantamasta, mutta olimme toisaalta ensikertalaisina kovin varovaisia matkanteossa, kun pakkastakin oli käytännössä koko ajan -25 astetta.

Menomatka

Lähtö Paimiosta

Ajo 185 km

1. lataus: Tampere Prisma Kangasala 58,273 kWh, kesto 57 min 57 s

Ajo 155 km

2. lataus: ABC Palokka Jyväskylä 47,862 kWh, kesto 1 h 5 min 38 s

Ajo 176 km

3. lataus: ABC Pyhäjärvi 61,553 kWh, kesto 46 min 19 s

Ajo 159 km

4. lataus: ABC S-market Kaakkuri Oulu 42,587 kWh, 50 min 08 s (kylmä akku)

Ajo 93 km

5. lataus: ABC Pudasjärvi 38,401 kWh, 39 min 10 s

Ajo 128 km

6. lataus: ABC Prisma Kuusamo 38,626 kwh, 1 h 01 min 40 s

Perillä Rukalla

Sähköauto-Lappi-mekaanikko-Joonas Heikkilä-perheloma-skoda enyaq-talvi
Reilu viikon kestäneen loman aikana sähköautoa tarvitsi ladata ainoastaan kahteen kertaan.

Reilun viikon kestäneen lomamme aikana pakkasta oli 15-20 astetta. Tänä aikana latasimme autoa Kuusamossa kahdesti.

Loman aikana

1. lataus: Prisma Kuusamo 6,650 kWh 33 min 51 s (kylmä akku)

2. lataus: Prisma Kuusamo 25,669 kWh 54 min 22 s (kylmä akku)

Sähköauto-Lappi-mekaanikko-Joonas Heikkilä-perheloma-skoda enyaq-talvi-lataus
Akun latausta voi seurata myös auton sisältä käsin, mikä on kätevää erityisesti kovilla pakkasilla.

Kotimatka sujui sähköautolla rattoisasti

Paluumatkalla pakkanen alkoi jo hellittää ja pakkasta oli enää kolmesta kahdeksaan astetta. Lauhemman kelin myötä uskallus ajaa hieman pidempiä matkoja oli kasvanut. Tälläkään matkalla emme kuitenkaan antaneet akun varaustehon laskea alle 25 prosentin, paitsi ensimmäisen siirtymän aikana, kun akun varausteho jäi 12 prosenttiin laturiin mennessä.

Kotimatkalla latauskertoja kertyi vain kolme. Omaan makuumme ja aktiivisen taaperon kanssa pysähdykset varsinkin nyt tulomatkalla olivat juuri sopiviin aikoihin ja kestoiltaan hyviä. Saimme ruokailtua, vaihdettua vaipan ja taapero sai purkaa energiaa leikkipaikoilla. Samat pysähdykset olisivat olleet hyvinkin todennäköisiä myös polttomoottoriautolla.

Rukalta lähdettyämme pysähdyimme ensimmäisen kerran vajaan 260 kilometrin päässä Limingalla. Seuraavan kerran löimme auton kiinni sähköauton latausasemaan reilun 200 kilometrin jälkeen Viitasaarella, ja viimeinen lataustauko vietettiin vajaan 260 kilometrin päässä Tampereella. Reilun 160 kilometrin jälkeen olimme jälleen kotona Paimiossa.

Tulomatka

Lähtö Rukalta

Ajo 258 km

1. lataus: ABC Tupos Liminka 63,446 kWh, 1 h 13 min 3 s

Ajo 223 km

2. lataus: ABC Viitasaari 61,554 kWh, 54 min 56 s

Ajo 258 km

3. lataus: ABC Pirkkala Tampere 65,494 kWh, 53 min 51 s

Ajo 166 km

Kotona Paimiossa

Sähköauto-Lappi-mekaanikko-Joonas Heikkilä-perheloma-skoda enyaq-talvi-suksiboksi
Sähköautolla tarkenee taatusti tunturissa, sillä sisätilat lämpenevät nopeasti.

Lapin matka sähköautolla oli positiivinen kokemus

Matkanteko sähköautolla saattaa vaatia hieman enemmän suunnitelmallisuutta ja aikataulutusta verrattuna polttomoottoriautoon. Opimme kuitenkin nopeasti tarkistamaan muutaman tulevan latauspaikan ennakkoon ja päätimme pysähdyksistä akun varaustehon mukaan. Meille Lapin matka sähköautolla oli positiivinen kokemus ja voimme suositella tätä varsinkin perheellisille ja niille, joille pidemmät tauot eivät ole ongelma pitkällä matkalla. Matkalla suosimme ABC:n latauspaikkoja. Tarkistimme myös hieman ennen kohdetta ABC-sovelluksella mikä on latauspaikkojen varaustilanne ja minkä kokoisia latureita on tarjolla.

Meidän mielestämme Škoda Enyaqissa parhaimmat esille nostettavat ominaisuudet ovat akun esilämmitys, sisätilojen nopea lämpeneminen, varsinkin pohjoisessa tarpeen tuleva neliveto, hyvät Matrix led -ajovalot, hyvät sisätilat sekä erinomainen ja vakaa ajettavuus. Tavaratilat olivat oikein sopivat kolmelle hengelle, mutta ainahan sitä lisätilaa hieman kaipaa, kun on mukana lapsen matkasänkyä ja pulkkaa. Jos autoon olisi vielä halunnut joitakin lisävarusteita, niin hierovat ja tuulettuvat penkit olisivat olleet hyvä varuste pitkällä matkalla.

Joonas

Tutustu sähköautojen valikoimaan